ΤτΕ: Ύφεση 4% το 2020 στο βασικό σενάριο

19:59 21/4/2020 - Πηγή: In.gr

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί εφέτος στο 4%, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρόκειται για το βασικό σενάριο, σύμφωνα

με το οποίο η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού θα διαρκέσει περί τον 1,5 μήνα. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι χειρότερες προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πιο ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, που προϋποθέτει μεγαλύτερη διάρκεια στα περιοριστικά μέτρα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που έχουν διατυπωθεί, καθώς, όπως εξήγησε, υποθέτουν ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα κρατήσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.

Σε σχέση με την μεγαλύτερη συμμετοχή του τομέα του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από όσους εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε ότι τα έσοδα του κλάδου διαμορφώνονται στο 10% του ΑΕΠ, στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ως εκ τούτου, δεν βλέπει διαφοροποίηση της χώρας μας ως προς αυτό. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο για τον COVID-19, δεν μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τρέχει ασκήσεις αυτήν την περίοδο για την εκτίμηση της αύξησής τους τα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει τα αποτελέσματά τους, καθώς όπως είπε δεν είναι στατιστικά σημαντικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι στο β΄ εξάμηνο του 2020 και ενδεχομένως στις αρχές του 2021, θα μπορέσει να γίνει μία ακριβής αποτίμηση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να είναι διαφανείς στην παρουσίαση της εξέλιξης των κόκκινων δανείων, καθώς, όταν ξανανοίξουν οι αγορές, οι επενδυτές χρέους θα προτιμήσουν χώρες για τις οποίες θα έχουν καλύτερη εικόνα.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής ή εθνικών bad banks για την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, πρόσθεσε όμως ότι αυτή η λύση θα πρέπει να εξεταστεί μόνο αν δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου, υποστήριξε ότι «όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των επισφαλειών, τόσο το καλύτερο για τον κλάδο.

Τάχθηκε ωστόσο υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα σε αυτή τη φάση στην ενίσχυση των έτοιμων και ώριμων λύσεων, όπως το σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, προτού εξεταστεί η δημιουργία νέων εργαλείων.

Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν την προετοιμασία των τιτλοποιήσεων, καθώς όπως τόνισε πρόκειται για σύνθετες συναλλαγές που απαιτούν χρόνο για την ολοκλήρωσή τους. Με τον τρόπο αυτό, όταν επανεμφανιστούν οι επενδυτές δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα της αγοράς, ο Γιώργος Χαντζηνικολάου είπε ότι στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η στήριξη των υγιών επιχειρήσεων σε αυτή τη συγκυρία, καθώς και η υγεία των ίδιων των τραπεζών εξαρτάται από τη βιωσιμότητά τους.

Και πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν χαλαρώσει τα πιστοληπτικά κριτήρια, πάντα σε λογικά πλαίσια, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενίσχυση των ενήμερων πελατών που πλήττονται από την κρίση.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα