Β. Σωτηρόπουλος στο One Channel: Το κράτος δεν πρέπει να καταγράφει τις πεποιθήσεις των πολιτών

09:41 16/11/2019 - Πηγή: In.gr

Στην εκπομπή Citizen One και τον Κώστα Γιαννακίδη μιλά ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος. Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρεται στην πρόσφατη επιτυχία που είχε μια υπόθεση που χειρίστηκε και αφορά την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια των μαθητών αλλά και στην διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Επιπλέον, μιλά για τους διεμφυλικούς και τα αιτήματά τους, αλλά και το ΠΟΤΑΜΙ, στο οποίο διατέλεσε υποψήφιος.

«Στην περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομο το σύστημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά σύμφωνα με το ευρωδικαστήριο, οι γονείς

είχαν ξεκινήσει με προσφυγή στο ΣτΕ, λέγοντας πως δεν είναι αντικειμενικό και πλουραλιστικό το μάθημα των Θρησκευτικών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του, ανέφερε πως, ότι κι αν λέει μέσα το βιβλίο των Θρησκευτικών, πρέπει να μπορεί να πάρει κάποιος απαλλαγή χωρίς να δηλώσει τι είναι. Κι αυτό γιατί πρόκειται περί προσωπικών δεδομένων. Πέραν του ότι οι εκάστοτε γονείς μπορεί να έμπαιναν σε δίλημμα, μπορεί κάποιος να είναι χριστιανός και να μη θέλει να διδαχθούν τα παιδιά του το μάθημα. Δεν μπορεί το κράτος να παρεμβαίνει στη συνείδηση των πολιτών και να καταγράφει τις πεποιθήσεις τους. Ούτε να θέτει διλήμματα σε γονείς και παιδιά» σημειώνει σχετικά με την περίπτωση απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Για την περίπτωση αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια, υπογραμμίζει πως «δεν είναι υποχρεωτικό να καταγράφεται το θρήσκευμα των παιδιών στα απολυτήρια. Επιπλέον στις περισσότερες χώρες υπάρχουν εναλλακτικά μαθήματα, για όσους δεν θέλουν να παρακολουθήσουν Θρησκευτικά. Η Ελλάδα κινδυνεύει και με άλλες καταδίκες στο θέμα αυτό». Προσθέτει μάλιστα ότι «η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο μπορεί να γίνει εντός έξι μηνών από την απόφαση εγχώριας δικαστικής αρχής Δεν έχει παράβολα. Είναι μια διαδικασία που ξεκινά δια αλληλογραφίας. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επιλέγει από τις πολλές υποθέσεις που έχει να δικάσει μόνο το 10%. Ελάχιστες προσφυγές καταλήγουν σε δίκη και ακόμα λιγότερες σε απόφαση».

Αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, επισημαίνει πως «επί ΣΥΡΙΖΑ έξι φορές οι μητροπολίτες πήγαν στο αρμόδιο υπουργείο για να συνδιαμορφώσουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Δεν το διαμορφώνει μόνη της η πολιτεία», ενώ ισχυρίζεται πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Για τον GDPR, για τον οποίο έχει γράψει και βιβλίο, εξηγεί πως «με την επικρατούσα τεχνολογία, τα προσωπικά δεδομένα χρειάζονται ακόμη περισσότερη προστασία. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν θέλει να βγαίνει μια δυσμενής πληροφορία με το όνομά του στη Google. Ο GDPR θέτει όρια, όπως χρονικές διάρκειες που θα τηρήσει τα δεδομένα. Μετά θα διαγράφονται, θα ανωνυμοποιούνται, θα κρυπτογραφούνται. Όλο ένα και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτά». Σχετικά με την καταχώρηση του τρίτου φύλου, υποστηρίζει πως «υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 2017, με ένα ψήφισμα του συμβούλιου της Ευρώπης».

Εκφράζει την ευχή μάλιστα «να μπορεί κάποιος σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα να δηλώσει/καθορίσει το φύλο του με μια δήλωση». Υποστηρίζει την ανάγκη εξίσωσης των δικαιωμάτων ετερόφυλων και ομόφυλων οικογενειών, σε ζητήματα όπως η παιδοθεσία, που στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται. Αναφορικά με την πολιτική του ενασχόληση στο ΠΟΤΑΜΙ, μιλά για την προσεχή κρίσιμη συνεδρίαση του κόμματος, για το αν θα τεθεί σε αναστολή ή θα συνεχίσει να λειτουργεί. «Υπάρχει ένας πολιτικός χώρος που δεν ξέρω κατά πόσο έχει καλυφθεί από την κυβέρνηση» τονίζει, ενώ αναμένει όπως λέει, να δει πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τα όποια γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου. Ως μεγαλύτερο φόβο του χαρακτηρίζει την στασιμότητα, ενώ αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά είναι το «How to get away with a murderer».

Πηγή: onetv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα