Βόδια και άροτρο : Η πραγματική αιτία της ριζικής ανισότητας
Η εμφάνιση και υιοθέτηση της ριζοσπαστικής για την εποχή τής «τεχνολογίας» του άροτρου που σέρνεται από βόδια, είναι αυτή -και όχι η ανάδυση της γεωργίας- που δημιούργησε τις πραγματικές ανισότητες στις κοινωνίες της Ευρασίας, αρχής γενομένης από το 4.000 π.χ. περίπου.
Αυτό υποστηρίζει μια νέα διεθνής διεπιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία διάφορες περιοχές ήδη πριν 7.000 χρόνια άρχισαν να δείχνουν πλέον σημάδια διακρίσεων
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Μποκόνι Μιλάνου, καθώς και το Ινστιτούτο Σάντα Φε των ΗΠΑ, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Antiquity» (Αρχαιότητα), έρχονται να αμφισβητήσουν την καθιερωμένη διεθνώς άποψη ότι η ανισότητα εμφανίστηκε, όταν οι ανθρώπινες κοινωνίες έκαναν τη μετάβαση από το στάδιο των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε εκείνο των γεωργών.
Όπως αναφέρουν, δεν ήταν η γεωργία που έφερε τις σημαντικές ανισότητες πλούτου, αλλά η υιοθέτηση μιας νέας «τεχνολογίας» (άροτρο με βόδι) που ανέτρεψε τις ισορροπίες, κάνοντας πλέον τη γη πιο πολύτιμη, ενώ την ανθρώπινη εργασία λιγότερο χρήσιμη.
Τα βόδια ήσαν μια μορφή τεχνολογίας που εξοικονομούσε ανθρώπινη εργασία. Ένας αγρότης με ένα ζευγάρι βόδια μπορούσε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, να οργώσει και να καλλιεργήσει δεκαπλάσια έκταση από ό,τι κάποιος με μια τσάπα.
Τα βόδια «ως μορφή τεχνολογίας»«Τα άροτρα που σέρνονταν από βόδια ήσαν τα ρομπότ της ύστερης Νεολιθικής Εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με σήμερα: αυξανόμενες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα σε εκείνους που κατείχαν τα ρομπότ και εκείνους των οποίων η εργασία αντικαθίστατο από τα ρομπότ», δήλωσε ο ερευνητής οικονομολόγος Σάμουελ Μπόουλς του Ινστιτούτου Σάντα Φε.
Οι ερευνητές συνέκριναν με νέες στατιστικές μεθόδους την ανισότητα σε διαφορετικά είδη πλούτου, σε διαφορετικές κοινωνίες, σε διαφορετικές περιοχές και εποχές της ιστορίας. Η ανάλυση τους από 150 αρχαιολογικές τοποθεσίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε απότομη επιδείνωση της ανισότητας στην Ευρασία γύρω στο 4.000 π.Χ., αρκετές χιλιετίες μετά την εμφάνιση της γεωργίας.
«Έκπληξη δεν αποτελεί τόσο ότι η ανισότητα απογειώθηκε με καθυστέρηση, όσο ότι είχε προηγουμένως παραμείνει για τόσο καιρό σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια νεολιθικής αρχαιολογίας της Οξφόρδης Έϊμι Μπόγκααρντ.
«Η συνηθισμένη ιστορία ότι οι κοινωνίες που υιοθέτησαν τη γεωργία έγιναν πιο άνισες, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται σωστή, επειδή παρατηρήσαμε ότι ορισμένες κοινωνίες που υιοθέτησαν τη γεωργία, εμφάνιζαν αξιοσημείωτη ισότητα για χιλιάδες χρόνια μετά», ανέφερε ο ερευνητής οικονομολόγος Ματία Φοτσεζάτο του Μποκόνι.
Άροτρα: Δυνατότητα καλλιέργειας δεκαπλάσιας έκτασης γηςΈως πριν περίπου 4.000 χρόνια, οι κοινωνίες στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη καλλιεργούσαν κυρίως με τσάπες μικρές εκτάσεις γης με δημητριακά, όσπρια.
Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς όσοι αγρότες είχαν τα μέσα να αποκτήσουν και να συντηρήσουν βόδια, άρχισαν να καλλιεργούν με συρόμενα άροτρα μεγαλύτερες πλέον εκτάσεις και σταδιακά να προτιμούν καλλιέργειες όπως το κριθάρι, που δεν απαιτούσαν τόση ανθρώπινη εργασία.
Έως τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού τα χωράφια εκτείνονταν πια έως εκεί που έφθανε το μάτι στον ορίζοντα και οι κοινωνίες είχαν πια διαστρωματωθεί με αισθητά άνισο τρόπο ανάμεσα στους πλούσιους ιδιοκτήτες γης που άφηναν την περιουσία τους κληρονομιά στα παιδιά τους, και στις οικογένειες που είχαν μικρή έως καθόλου έκταση για καλλιέργεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όσο η εργασία ήταν ο παράγων-κλειδί για την παραγωγή, η ανισότητα παρέμεινε περιορισμένη, επειδή οι οικογένειες δεν διέφεραν πολύ μεταξύ τους. Όταν όμως η γη έγινε ο πιο σημαντικός παραγωγικός συντελεστής, οι διαφορές ανάμεσα στις οικογένειες διευρύνθηκαν και άλλες μορφές υλικού πλούτου μπορούσαν πια να συσσωρευτούν και να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.
Είτε λόγω τύχης είτε καταναγκασμού με τη βία είτε σκληρής δουλειάς, τελικά μερικές οικογένειες κατέληξαν να κατέχουν πολύ περισσότερα από άλλες. Τότε έκανε την εμφάνιση της η ριζική ανισότητα».
Είχε προηγηθεί μια επιστημονική μελέτη στο «Nature» το 2017, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Τιμ Κόλερ, που έδειξε ότι υπήρχε σημαντικά μεγαλύτερη ανισότητα πλούτου στην Ευρασία από ό,τι στην Αμερική την ίδια εποχή, γεγονός που απέδιδε στο ότι οι αμερικανικές κοινωνίες δεν είχαν υιοθετήσει εξημερωμένα μεγάλα ζώα στις γεωργικές καλλιέργειες τους.
Άνισες κοινωνίες όσες ήταν ευάλωτες στις πολιτικές αναταραχές και την κλιματική αλλαγήΗ νέα μελέτη επίσης αναδεικνύει ένα άλλο ζήτημα, που έχει επικαιρότητα και σήμερα: οι πιο άνισες κοινωνίες του παρελθόντος ήσαν αυτές που έτειναν να είναι οι πιο ευάλωτες στις πολιτικές αναταραχές και στην κλιματική αλλαγή. Στην εποχή μας η ανισότητα εμφανίζει ανοδική τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας.
«Αν δεν υπάρχουν θεσμικοί ή άλλοι αναδιανεμητικοί μηχανισμοί, η ανισότητα είναι πάντα εκεί που πρόκειται να καταλήξουμε», προειδοποίησε η Μπόγκααρντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Προσφέρθηκε να της αλλάξει το σκασμένο λάστιχο και τη δολοφόνησε
- Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό ως 7,2 Ρίχτερ σε αυτό το ρήγμα ως το 2022
- Hotel Lakonis: Ο εγκαταλελειμμένος παράδεισος που κάποτε έκανε διακοπές η Angelina Jolie
- Επικουρικοί γιατροί: Απολύσεις άμεσα για 1.100
- Θες να καπνίσεις; Βγες έξω
- X Factor: Λύγισαν Ασλανίδου - Θεοφάνους με το τραγούδι που επέλεξε διαγωνιζόμενος
- Σαρλίζ Θερόν: Κούρεμα αλά Λίντα Ευαγγελίστα
- Φρικτός θάνατος για 19χρονη που βρέθηκε σε χαντάκι με δεμένα χέρια και μάτια
- Φρίκη: 9χρονοι βίασαν 5χρονο μέσα στην τάξη
- Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ταρακούνησε το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο σεισμολογίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Γιάνης Βαρουφάκης : Το Twitter στάζει φαρμάκι με το πόθεν έσχες του
- Έχει πάρει τα πάνω του ο Φερέιρα ενόψει του ντέρμπι
- Σε ποιόν ανήκει ο μακεδονικός χαλβάς;
- Πόθεν έσχες : Αυτές είναι πιο «φτωχές» δηλώσεις της προηγούμενης Βουλής
- Δεν ξεκίνησε η δίκη-παρωδία των «28»
- To «Αrt» σε σκηνοθεσία Αθερίδη για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Παλλάς
- Έρευνα Adecco : Η συνέντευξη κρατά τα σκήπτρα στην επιλογή εργαζομένων
- Ναόμι Κάμπελ : Τα λόγια της για τον Υves Saint Laurent
- Κομισιόν : Το 27% των Ελλήνων μαθητών υστερεί στην ανάγνωση
- Συντάξεις χηρείας : Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

- Τελευταία Νέα In.gr
- Βόδια και άροτρο : Η πραγματική αιτία της ριζικής ανισότητας
- Τρίκαλα : Η επέτειος με τους 14 νεκρούς – Σκοτώθηκαν μαθητές και ξεκληρίστηκε οικογένεια
- Έχει πάρει τα πάνω του ο Φερέιρα ενόψει του ντέρμπι
- Γιάνης Βαρουφάκης : Το Twitter στάζει φαρμάκι με το πόθεν έσχες του
- Ξαναπέτα από πάνω σου τη… μαϊμού!
- Επισκέφθηκε έκθεση διάσημου καλλιτέχνη και ανακάλυψε ότι είναι συγγενής της
- Αρχαίοι Έλληνες: Ποιο φίδι χρησιμοποιούσαν ως όπλο
- ΗΠΑ : Υποδοχή μόλις 18.000 προσφύγων το επόμενο έτος
- Σε ποιόν ανήκει ο μακεδονικός χαλβάς;
- Κρήτη : Η Πολιτική Προστασία στο επίκεντρο σύσκεψης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκαριστικό τροχαίο στα Χανιά: Συνελήφθη ο δράστης που χτύπησε μηχανάκι και εξαφανίστηκε
- Με σταθεροποιητικές τάσεις άνοιξε το Χρηματιστήριο -Μικρή άνοδος 0,11%
- Politico: Πώς η Νάνσι Πελόζι αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ
- Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος τα «χώνει» στον Σάκη Τανιμανίδη (βίντεο)
- Δένδιας για Κυπριακό: Κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση
- MVP Fitness Club - Grand opening για ένα υπερσύγχρονο χώρο άθλησης στην Πάτρα!
- Γιατί έφυγαν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την Ανατολική Μεσόγειο
- Αποκλειστικές στα νοσοκομεία: Νόμιμη και μαύρη εργασία
- Δεν ξεκίνησε η δίκη-παρωδία των «28»