«Βόμβα» ξανά το προσφυγικό – Αποκλειστικά στοιχεία του in.gr για τη δραματική κατάσταση στα νησιά

15:02 30/8/2019 - Πηγή: In.gr

Οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης του 2015, παρατηρούσαν από τις αρχές του καλοκαιριού μια ανησυχητική αύξηση των ορών από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας. Παρατηρούσαν επίσης ότι ήταν ελάχιστοι όσοι έφευγαν νομίμως προς την ενδοχώρα. Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά λίγο ακούστηκαν, η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Την Πέμπτη στη Λέσβο «ξύπνησαν μνήμες του 2015»  όταν 13 βάρκες που έφτασαν ταυτόχρονα στις ακτές του νησιού μετέφεραν 547 άτομα, τα 246 από αυτά ήταν παιδιά. Ευτυχώς, οι καιρικές

συνθήκες ήταν καλές. Το Αιγαίο δεν είναι μόνο το πέρασμα από την Ασία στον δυτικό «παράδεισο». Είναι και η θάλασσα στην οποία πνίγηκαν τα όνειρα ανθρώπων που κυνηγημένοι από τους πολέμους και την πείνα αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις χώρες τους.

Οι μνήμες του 2015 δεν αφορούν μόνο τις εικόνες των εκατοντάδων μεταναστών στις παραλίες της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Λέρου και της Κω. Αφορούν και την ανεπαρκή αντιμετώπιση του ζητήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στο τέλος πέτυχε αυτό υποτίθεται ότι πάλευε για να  αποφύγει. Την μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών. Γιατί, αυτό είναι τα hot spot. Κακοφτιαγμένες, πλην όμως καλοπληρωμένες κατασκευές στις οποίες έχει στοιβαχτεί πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν.

Η αλήθεια για τους αριθμούς

Ποια όμως είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά; Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιεί στοιχεία από τις 15 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή ενημέρωση για τα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές των νησιών. Στις 15 Αυγούστου ήταν  21.551.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, το in.gr στις 27 Αυγούστου έφτασαν στις 24.072. Σε 12 ημέρες έφτασαν στα νησιά περί τους 2.500 μετανάστες.  Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί έχει σταματήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την συμφόρηση των νησιών και των δομών τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν, στο in.gr,  ότι η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής.

Στη Λέσβο η χωρητικότητα είναι 3000 και διαμένουν 9616.Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1014 και διαμένουν 2798. Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν 4325.Στη Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν 2369. Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λέρο.Η χωρητικότητα του hot spot είναι 648 άτομα και διαμένουν 1282. Ο

Οι αριθμοί δείχνουν το προφανές. Την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εξεύρεση ή η κατασκευή χώρων υποδοχής στην ενδοχώρα. Υπάρχει προετοιμασία; Υπάρχουν πόροι είτε για την δημιουργία κέντρων υποδοχής είτε για την ενοικίαση σπιτιών και ξενοδοχείων; Ακόμα χειρότερα το προσεχές διάστημα λήγει η χρηματοδότηση των «δομών» που ήδη χρησιμοποιούνται (κατοικίες, ξενοδοχεία). Τι θα γίνει;

Η κυβέρνηση και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ύπαρξης ενός τροχαίου στο μεταναστευτικό. Υποθέτω ότι γνωρίζουν τα στοιχεία. Και γνωρίζουν ότι για το επικείμενο τροχαίο οι ευθύνες δεν θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της σημερινής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα