«Βόμβες» στην Προκαταρκτική – Διερευνούν το ρόλο Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις

18:35 6/2/2020 - Πηγή: In.gr

Ανοιχτό αφήνουν, μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το αντικείμενο έρευνας και για άλλες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου και τις καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών για παρεμβάσεις του. Για μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτηθεί απόφαση της Ολομέλειας.

Μέλη της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης εκτιμούν ότι η επιτροπή βρίσκεται, ολοένα και πιο κοντά, σε μια τέτοια εξέλιξη και παρατηρούν ότι, με τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών, στοιχειοθετούνται ήδη λόγοι περαιτέρω διερεύνησης του ρόλου του Δημήτρη

Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις, οι οποίες έγιναν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Ανοιχτό είναι εξάλλου η έρευνα να επεκταθεί και για άλλα αδικήματα, πέραν αυτών που ερευνά η επιτροπή, για τους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι, κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, έχουν καταγγελθεί παρεμβάσεις και πιέσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου, στη λίστα Λαγκάρντ, στις άλλες λίστες που ερευνούσε η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (λίστες καταθετών, λίστες εμβασμάτων, λίστες φοροδιαφυγής κλπ), όπως και στην υπόθεση τραπεζικού στελέχους.

Άσκηση πίεσης

«Οι περιγραφές των τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών παραπέμπουν σε κοινή μεθοδολογία, με την άσκηση πίεσης και εν συνεχεία στοχοποίηση, είτε μέσω πειθαρχικών ελέγχων είτε μέσω δημοσιευμάτων», σημειώνουν βουλευτές.

Εξάλλου, μέλη της ειδικής επιτροπής δεν αποκλείουν τις προσεχείς ημέρες να προσέλθουν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί, προκειμένου να καταθέσουν για τις πιέσεις του «Ρασπούτιν».

«Κατηγορώ» Τσατάνη κατά  Παπαγγελόπουλου

Νωρίτερα, η πρώην εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής κατονόμασε ευθέως τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για προσπάθεια παρέμβασης στο δικαιοδοτικό της έργο.

Η Γεωργία Τσατάνη δήλωσε θύμα απειλών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στόχος κακόβουλων δημοσιευμάτων σε βάρος της, από τα έντυπα του Κώστα Βαξεβάνη και σειράς πειθαρχικών διώξεων από συναδέλφους της, λειτουργούς της δικαιοσύνης, οι οποίοι είχαν τεθεί εντός του πεδίου επιρροής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για τυχόν παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis, δεν είχε κάποιο στοιχείο να εισφέρει. Είναι η πρώτη όμως εισαγγελική λειτουργός που τόσο ανοιχτά δηλώνει ότι ο τρόπος που ενεργούσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «παραπέμπει σε μεθοδολογία εγκληματικών οργανώσεων», προσθέτοντας ένα ακόμη αδίκημα στο κάδρο των εξωθεσμικών παρεμβάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στην κατάθεσή της στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η Γεωργία Τσατάνη είπε ότι έγινε στόχος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όταν αρνήθηκε να συμβάλλει στην εργαλειοποίηση της υπόθεσης Βγενόπουλου με την άσκηση διώξεων. Όπως όμως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μια άσκηση διώξεων για την υπόθεση Βγενόπουλου, εκείνη την περίοδο, είχε προφανή στόχο πολιτικά πρόσωπα που ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν απέναντί τους.

Η κ. Τσατάνη είναι συνεπώς η τέταρτη, κατά σειρά, εισαγγελική λειτουργός που καταθέτει παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης και προσπάθεια εργαλειοποίησης συγκεκριμένων υποθέσεων από τον «Ρασπούτιν». Έχει προηγηθεί ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος έχει καταγγείλει παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» για την άσκηση διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, προκειμένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα εκλογικά της ποσοστά.

Η Ελένη Ράικου έχει κατηγορήσει τον «Ρασπούτιν» ότι απαιτούσε την κατασκευή στοιχείων για να πάει στη Βουλή φάκελος με πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis και έχει αναφερθεί σε αντιδικονομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα κατ΄εντολή του «Ρασπούτιν» και εν αγνοία του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει προσπάθεια εργαλειοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και των λιστών (φοροδιαφυγής, καταθετών, εμβασμάτων κλπ), για να στοχοποιηθούν επιφανείς οικονομικοί παράγοντες και μιντιάρχες. Ο κ. Αθανασίου έχει αναφερθεί σε πιέσεις και για να παγώσει υπόθεση που ερευνούσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας σε βάρος τραπεζικού στελέχους. Και οι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν περιγράψει πως όποιος δεν ενέδιδε στις πιέσεις και δεν ενεργούσε σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. Παπαγγελόπουλου, τότε γινόταν στόχος.

Στο πάζλ των καταγγελιών για τις παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν», ήρθε, τα τελευταία 24ωρα, να προστεθεί και μια άλλη υπόθεση. Μετά από αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, διαβιβάστηκαν στη Βουλή τέσσερις καταθέσεις για την υπόθεση του Noor1. Και στις τέσσερις, γίνεται αναφορά στο όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ως του προσώπου που θα εξασφάλιζε καλύτερη ποινική μεταχείριση και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, σε έγκλειστο για υπόθεση ναρκωτικών, προκειμένου να ενοχοποιήσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Στόχος» για την αρχειοθέτηση

Η πρώην εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη επανέλαβε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τις καταγγελίες, που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο δικαιοδοτικό της έργο, στο πλαίσιο των ερευνών που είχε διενεργήσει για τον εκλιπόντα πλέον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η βαρύτητα των καταγγελιών της, την οδήγησε μέχρι την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το 2016.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε δεχθεί κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου και ασκήθηκε σε βάρος της πειθαρχική δίωξη. Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του κ. Βγενόπουλου, η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της Γεωργίας Τσατάνη, μετά και από ενστάσεις που προέβαλαν οι κυπριακές αρχές για τους χειρισμούς της στην εν λόγω υπόθεση.

«Εκτελεστικός βραχίονας της στοχοποίησης ο Βαξεβάνης»

Σήμερα η κ. Τσατάνη παρουσίασε τον Κώστα Βαξεβάνη ως εκτελεστικό βραχίονα της στοχοποίησης που σχεδίασε και δρομολόγησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η Γεωργία Τσατάνη έχει υπηρετήσει στο εισαγγελικό σώμα σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Στο παρελθόν είχε οριστεί ως εποπτεύουσα της πολύκροτης ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου και έχει αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση πολλών κατηγορουμένων, στο πλαίσιο της έρευνας για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Είχε επίσης, θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Πρώτος αναδείχθηκε ο Ισίδωρος Ντογιάκος και η Γεωργία Τσατάνη εξελέγη αναπληρώτρια. Για την εκλογή τους έγινε πειθαρχική έρευνα, μετά από εντολή της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Σύμφωνα με το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας, η εκλογή και των δύο ήταν απολύτως νόμιμη και γι΄αυτό η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Λόγω της βαρύτητας των υποθέσεων που είχε χειριστεί, η Γεωργία Τσατάνη είχε φύλαξη. Το φθινόπωρο του 2016, έξω από το σπίτι που διέμενε εξερράγη βόμβα. Η έκρηξη έγινε σχεδόν κάτω από τη μύτη του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων και ενώ της είχε αφαιρεθεί η φύλαξη.

«Έγινα στόχος»

«Αρνήθηκα να ενδώσω σε πιέσεις και έγινα στόχος δημοσιευμάτων. Σε βάρος μου ασκήθηκαν πειθαρχικά. Σε βάρος μου έγινε και τρομοκρατική επίθεση», κατέθεσε σήμερα η κ. Τσατάνη η οποία προηγουμένως είχε αφηγηθεί στα μέλη της επιτροπής στιγμιότυπα και στιχομυθίες για τις προσπάθειες του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου να ασκήσει παρέμβαση στο έργο της. Ιδίως για την έκρηξη έξω από το σπίτι της, επισήμανε πως «όσα ανέφερε η προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς, είναι ακριβώς όσα λέει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε βάρος της».

Η υπόθεση «Βγενόπουλου»

Όπως και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το 2016, έτσι και σήμερα στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφηγήθηκε περιστατικό κατά το οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση με Κυπρίους δικαστικούς, για την υπόθεση Βγενόπουλου, από την οποία η κ. Τσατάνη τον έδιωξε ως αναρμόδιο. «Αναρμοδίως έχετε εισέλθει και θα παρακαλούσα να αποχωρήσετε», του είχε πει τότε, διευκρινίζοντας ότι «οι συντονιστικές συναντήσεις είναι για τον συντονισμό ενεργειών», αλλά, όπως είπε, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «πήγε στη συνάντηση εκείνη να εποπτεύσει λέγοντας ότι «πρέπει να ενημερωθώ για την υπόθεση»». Μετά το περιστατικό αυτό ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων που την στοχοποιούσαν.

Ιδίως για τον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, φέρεται να κατήγγειλε ότι την είχε πάρει στο τηλέφωνο και της επέρριψε ευθύνες ότι διαδραμάτισε παρασκηνιακό ρόλο για την εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών. Όταν η Γεωργία Τσατάνη του απάντησε ότι δεν θέλει να την ενοχλήσει ξανά, τότε ο κ. Βαξεβάνης την απείλησε ότι θα ακολουθήσουν αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος της, όπερ και εγένετο, αφού έκτοτε «καθημερινά τα έντυπα του Βαξεβάνη την στοχοποιούσαν ως τη διεφθαρμένη εισαγγελέα, λόγω της υπόθεσης Βγενόπουλου».

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που απάντησε η κ. Τσατάνη σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μπιάγκη. «Όλες οι υποθέσεις με τους εισαγγελείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε όλους. Υπάρχουν δημοσιεύματα που χτυπούν τον πυρήνα της προσωπικότητας τους. Μας αναφέρατε τον κ. Βαξεβάνη. Έχοντας αυτά τα δεδομένα που οδηγείται η σκέψη σας;», την ρώτησε ο βουλευτής. «Υπήρχε μεθοδολογία. Λυπάμαι γιατί αυτός είναι όρος που χρησιμοποιώ στις εγκληματικές οργανώσεις», απάντησε η εισαγγελική λειτουργός.

Όπως κατέθεσε η κ. Τσατάνη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε εμμονή να ασκηθούν διώξεις για την υπόθεση Βγενόπουλου και της ζητούσε να επιστρέψει την υπόθεση στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, «για να κάνει Χριστούγεννα».

Τμήματα της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου, είχαν ερευνηθεί και από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι επίσης ελέγχθηκαν πειθαρχικά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Ελένη Ράικου και ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

«Η κυρία Θάνου με δίωξε πειθαρχικά και ανέλαβε την κρίση της δίωξης που η ίδια έκανε. Και διώκτης και κριτής», κατέθεσε η Γεωργία Τσατάνη.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όμως, μέλος της Επιτροπής, λίγο μετά τις αναφορές της κ. Τσατάνη στην πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου, της επισήμανε ότι η ίδια, προτού αρχειοθετήσει την υπόθεση Βγενόπουλου, είχε αξιοποιήσει πραγματογνώμονα, εκτός του καταλόγου. Τον συγκεκριμένο δε πραγματογνώμονα είχε αξιοποιήσει και στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα