Βορίδης: Τουλάχιστον 378.500 στρέμματα «σάρωσε» η κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα

17:50 12/7/2019 - Πηγή: In.gr

Σε 378.500 στρέμματα υπολογίζεται μέχρι στιγμής η έκταση των περιοχών που επλήγησαν στη Βόρεια Ελλάδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς,

Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης «Έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

«Θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, η μεγαλύτερη ζημιά παρατηρείται στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από το κύμα κακοκαιρίας ανέρχονται σε 100.000 στρέμματα και οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί είναι βαμβάκι, καπνά, κηπευτικά και ακτινίδια. Ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Ημαθίας με 80.000 στρέμματα η κάθε μια.

Στη Χαλκιδική έχουν καταστραφεί ελιές, αμπέλια, κηπευτικά και οπωροφόρα, ενώ στη Ημαθία δενδρώδεις καλλιέργειας, όπως ροδακινιές, κερασιές, μηλιές και αχλαδιές.

Όπως αναφέρεται στον πίνακα που γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι λιγότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο νομό Μαγνησίας καθώς τα στρέμματα που επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανέρχονται σε 1.000 και να αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκι και καλαμπόκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα