Βουλή : Την Τετάρτη στην Ολομέλεια το ν/σ για την ψήφο αποδήμων

17:10 9/12/2019 - Πηγή: In.gr

Δεκτό έγινε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όσων βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Το σχετικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Εκεί, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Υπέρ η πλειοψηφία, στην Ολομέλεια
ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να ξεκαθαρίζουν ότι το υπερψηφίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ωστόσο έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πιο κοντά στην υπερψήφισή του, μετά τις θετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών και μόνο το ΜεΡΑ25 δηλώνει ότι είναι θετικό μόνο για ορισμένα άρθρα του.

Τι υποστήριξαν οι ομογενείς

Στην τελευταία συνεδρίαση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων, ομοσπονδιών και οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού που δεν είχαν προλάβει, λόγω αποστάσεων, να έρθουν στην Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή.

Όλοι οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας τόνισαν την ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και την απάλειψη των κριτηρίων για την 35ετή απουσία στο εξωτερικό και τα δύο χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις αυτές αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Η δική μας θέση ήταν και είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όμως αυτό δεν έχει την έγκριση 200 βουλευτών και σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί», τόνισε σε διευκρινιστική παρέμβαση του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Χρήστος Καβαλής, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, κάλεσε όλα τα κόμματα «να υπερβούν το κομματικό τους συμφέρον και να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια συναίνεσης, ώστε να αρθούν οι αδικίες που αφαιρούν το δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού», όπως είπε.

«Το μόνο που δεχόμαστε είναι η γνώση της καλής ελληνικής γλώσσας. Ο νόμος είναι άδικος. Βγάλτε τη διασπορά από τα κομματικά παιχνίδια», τόνισε ο κ. Καβαλής ενώ πρότεινε την άρση των περιοριστικών κριτηρίων που αφορούν την 35ετία και τη διετία, τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφοι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την εκπροσώπηση των Ελλήνων της ομογένειας με 8 ανεξάρτητους βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Οι περιοριστικοί όροι των 35 ετών απουσίας τους και των δύο ετών παρουσίας τους στην Ελλάδα αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της διασποράς. Εμείς ζητάμε κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορεί να ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι», υπογράμμισε.

Και ο Ιωάννης Ρεμεδιάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού του Χιούστον, κατέθεσε την ομόφωνη απόφαση 16 ελληνικών ομοσπονδιών και οργανώσεων της Β. Αμερικής, με την οποία, επίσης, ζητούν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

«Όλοι όσοι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Πρέπει ακόμα να αρθούν οι αυθαίρετοι περιορισμοί που αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου σε αυτό το τεράστιο δυναμικό που αγαπά και υπερασπίζεται, όποτε χρειάζεται, τα συμφέροντα της πατρίδας τους», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Απαιτείται να έχουμε μια λύση. Ζητάμε να διευκολυνθούμε μέσω της τεχνολογίας, είτε με επιστολική είτε με ηλεκτρονική ψήφο. Οι πολιτικοί μας, ζητάτε στους δύσκολους καιρούς της πατρίδας, την συμπαράσταση μας. Και εμείς κάνουμε πάντα ό,τι καλύτερο. Θα θέλαμε και η ελληνική πολιτεία να μας νιώθει Έλληνες πρώτης κατηγορίας».

«Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα θέλαμε να δούμε πόλωση στην ομογένεια. Οι καιροί είναι χαλεποί και δεν θα θέλαμε να χάσουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε Έλληνες. Πάντα ενώνονται μετά από μια δύσκολη κατάσταση οι Έλληνες. Εύχομαι να διατηρήσουμε την ενότητα μας. Η ομογένεια θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και σε επενδύσεις και σε λόμπι προς κυβερνήσεις άλλων χωρών για τη πατρίδα μας», κατέληξε.

Ζήτησαν αλλαγές

Ο Παναγιώτης Δροσινάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργων και αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η ψήφισή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα», ωστόσο όπως είπε, χρήζει απαραίτητων αλλαγών.

Πρώτον: χρειάζεται την καλύτερη δυνατή και ισχυρότερη εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς με την εξασφάλιση ενός ικανού αριθμού βουλευτών τουλάχιστον 5, με διακριτή οντότητα, που θα εκλέγονται από την ομογένεια.

Δεύτερον: να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους στο τόπο κατοικίας τους και την καθιέρωση επιστολικής ψήφου.

Υποστήριξε ακόμα, ότι ο διαχωρισμός αυτών που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, «ανοίγει τη κερκόπορτα για να δημιουργηθούν αυθαιρεσίες» και ζήτησε να τεθεί ένα ελάχιστο όριο παραμονής τους στο εξωτερικό, όσων δηλώνουν προσωρινή διαμονή.

«Ο μόνος τρόπος για να διευκολύνετε ουσιαστικά τους Έλληνες του εξωτερικού, είναι να δώσετε το δικαίωμα της επιστολικής ή της ηλεκτρονικής ψήφου. Οι ανησυχίες περί τυχόν διαβλητού συστήματος δεν ευσταθούν. Είμαστε στο 2019 και με τη νέα τεχνολογία υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Το νομοσχέδιο θέτει περιορισμούς απαγορευτικούς για ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων του εξωτερικού. Πρέπει να αλλάξουν οι προϋποθέσεις των 35 ετών απουσίας στο εξωτερικό και των δύο ετών μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα. Το όριο των 35 ετών είναι αυθαίρετο. Γιατί δεν είπατε 37, ή 25 ή 40 χρόνια. Επίσης, το όριο των δύο ετών είναι απαγορευτικό ειδικά για τους νέους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Δεν μπορείτε με μια νομοθετική αυθαιρεσία να αποκλείεται το μεγαλύτερο κομμάτι της διασποράς από τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δροσινάκης.

Την διαφωνία του εξέφρασε για την προϋπόθεση ΑΦΜ και Ε1, η οποία, όπως είπε, «συνδέεται με αυτούς που έχουν περιουσία».

«Πώς συνάδει με την αρχή της ισότητας και της δίκαιης αντιμετώπισης του κράτους; Ευνοεί μόνο αυτούς που έχουν περιουσιακά στοιχεία. Είναι ανάγκη τόνωσης των δεσμών με μια νέα στρατηγική σύνδεσης των αποδήμων με αυτό το νομοσχέδιο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην επιτυχία της Ελλάδος και πρέπει το νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα θεσμικό πυλώνα προς τα εμπρός και να μπορούμε και εμείς να τη στηρίζουμε στα δύσκολα», επεσήμανε.

«Η αρχική απόφαση της κυβέρνησης μας βρήκε σύμφωνους. Η συνέχεια όμως με την απαγόρευση του αυτονόητου δικαιώματος μας, μας απογοήτευσε», τόνισε από την πλευρά του ο Απόστολος Κότσης, πρόεδρος Ελληνοβαυαρικής Κοινότητας Μονάχου και Περιχώρων.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, «ασκούν πολιτική του φόβου και θέτουν αγκυλώσεις στο νομοσχέδιο, όπως για την επιστολική ψήφο ή το να μην προσμετράτε η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα».

«Έχουμε με αυτό το νομοσχέδιο μια ευκαιρία να πάμε μπροστά. Και πρέπει στην αντιπολίτευση να μην δείχνουν φόβο, να κάνουνε την υπέρβαση, ώστε όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίσουν στους τόπους κατοικίας τους, είτε στα προξενεία είτε με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, και να απαλείψουν τα άδικα όρια των 35 και των δύο ετών», επισήμανε ο κ. Κότσης.

Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Βρυξελλών της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο γίνεται μια διεύρυνση», όμως όπως είπε, αν επικρατήσουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες και θα αποκλείσουν χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Ανδρικόπουλος τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου, ενώ σημείωσε ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό πρέπει να τύχουν ειδικής εκπροσώπησης, και να έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους βουλευτές τους στο εξωτερικό.

Ο Δημήτριος Αργυρόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, επεσήμανε ότι «η ψήφος των αποδήμων ήταν ένα πάγιο αίτημα ετών», ενώ πρότεινε η εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας να αυξάνεται ανάλογα με τη συμμετοχή των εκλογέων που θα εγγραφούν.

«Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ Έλληνες βουλευτές να κάνουν ρατσιστικό διαχωρισμό. Είναι έγκλημα. Εγώ προσωπικά που έχω 47χρόνια στο εξωτερικό και αγωνίζομαι για την Ελλάδα, δεν πληρώ τα κριτήρια. Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δεν πληρούν τα κριτήρια. Όμως αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα, την παιδεία της, τη γλώσσα της και μας απαξιώνετε. Το νομοσχέδιο με θίγει ως άνθρωπο και ως Έλληνα. Πρέπει να εξαλειφθούν όλοι οι αστερίσκοι που δημιουργούν Έλληνες δεύτερης κατηγορίας. Τα παιδιά μας δεν λαμβάνονται πουθενά υπόψη. Αυτοί που φέρνουν αντιρρήσεις ας το σκεφτούν καλά. Δεν πρέπει να σβήσουμε τον ελληνισμό του εξωτερικού, γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος.

Θεοδωρικάκος : Λάβαμε υπόψη την έννοια του πραγματικού δεσμού

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της ομογένειας για το κριτήριο της 35ετίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θέτει όρια πότε έφυγε ένας Έλληνας για το εξωτερικό και ότι μπορεί να ψηφίσει και αυτός που έφυγε μετά από τα 35 χρόνια, ενώ τόνισε ότι αυτό που λήφθηκε υπόψη ήταν η έννοια του πραγματικού δεσμού με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι όσο πιο πολλοί ενεργοποιηθούν και εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ξεπερνώντας το όριο των 40 εκλογέων που έχει τεθεί, τόσο πιο κοντά θα στηθούν οι κάλπες στο τόπο κατοικίας τους.

«Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αξίζει τον κόπο να αγκαλιάσετε αυτό το νόμο γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Και όσοι πιο πολλοί κάνουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να συμμετάσχουν στις εκλογές, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί και η πίεση για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Οι πολιτικές τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό είναι παρόμοιες με αυτές που διαμορφώνονται και στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρος, ότι μόλις εφαρμοστεί και διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, και τα κόμματα που σήμερα ανησυχούν θα άρουν τις αντιρρήσεις τους. Το όλα ή τίποτα δεν έχει νόημα. Υπάρχει το όριο των 40 εκλογέων και άρα όσοι πιο πολλοί κάνουν αίτηση, τόσο πιο κοντά από εκεί που διαμένουν θα στηθούν κάλπες», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα