Βουλιάζει τις αγορές η νέα διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας – Βουτιά άνω του 4% για το ΧΑ

16:26 4/5/2020 - Πηγή: In.gr

Τριγμούς δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η νέα διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την αιτία της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι ευαίσθητοι αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη κλάδοι – όπως αυτοί του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών – αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια, υποχωρώντας

έως και 5%.

Βουτιά κάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει και το ελληνικό Χρηματιστήριο που δίνει μάχη για να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες.

Νέες πιέσεις ασκούνται και στην ταλαιπωρημένη αγορά πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να καταγράφει απώλειες της τάξης του 3%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στην ελληνική αγορά.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και η μετοχή της Aegean Airlines.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:35, διαμορφώνεται στις 601,32 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,29%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 600,79 μονάδες (-4,37%)

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33, 85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,17%.

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-22,62%), της Εθνικής (-8,51%), της Viohalco (-7,46%), της Ελλάκτωρ (-7,30%) και της Πειραιώς (-7,06%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-7,23%) και των Πρώτων Υλών (-5,90%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 7.482.033 και 4.586.874 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 3,443 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,891 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 9 μετοχές, 99 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη +19,80% και Moda Bango +15,49%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Minerva -23,42% και Aegean Airlines -22,62%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 2,6% στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα μετά τα κέρδη 6% που σημείωσε τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης Stoxxe κατέγραφε πτώση 3%.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp βούλιαξε 16,4% μετά τη δήλωση της διοίκησης προς το προσωπικό της ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει νέα οικονομική πίεση παρά την πώληση της μονάδας των ανελκυστήρων.

Οι περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης αισθάνθηκαν, επίσης, την πίεση από την πτώση των δεικτών της Wall Street την Παρασκευή μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή νέων δασμών στην Κίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκτοξεύοντας στα ύψη την ένταση με την Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε χθες ότι υπάρχει «ένας μεγάλος αριθμός ενδείξεων» πως ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Η κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι ο Πομπέο μπλοφάρει.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα, αφού χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία προχώρησαν στο άνοιγμα των οικονομιών τους και εν μέσω ελπίδων μίας θεραπείας της νόσου COVID-19, καθώς το φάρμακο της Gilead Sciences κατά του ιού, το remdesivir, βοήθησε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας ασθενών.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την έρευνα της εταιρείας IHS Markit έδειξαν ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, που είναι η χαμηλότερη τιμή από τότε που άρχισε η έρευνα στα μέσα του 1997, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού ανάγκασαν εργοστάσια να κλείσουν και τους καταναλωτές να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι αναλυτές μετοχών της JP Morgan υποβάθμισαν τη σύσταση για την αγορά μετοχών της Ευρωζώνης σε «ουδέτερη» από «μεγάλου βάρους», αναφέροντας ότι η κλίση της σε μετοχές, όπως οι τραπεζικές, αποτελεί βαρίδι και ότι η αντίδραση της πολιτικής στην κρίση της COVID-19 είναι πιο αδύναμη. Αναμένουν, επίσης, οι παγκόσμιες μετοχές «να περάσουν μία φάση παγίωσης/αδυναμίας» με τον μελλοντικό λόγο τιμών προς κέρδη να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα 20 ετών.

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX σημείωνε απώλειες 3,8% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε 4,4% καθώς οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών PSA και Renault έκαναν βουτιά μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις γαλλικών αυτοκινήτων μειώθηκαν σχεδόν 89% τον Απρίλιο.

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, χάνοντας μέρος των κερδών τους της περασμένης εβδομάδας. Στο εκρηκτικό μείγμα της υπερπροσφοράς πετρελαίου και της κατάρρευσης της ζήτησης ήρθε να προστεθεί η νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου δημιουργώντας περαιτέρω εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη, παρά την σταδιακή άρση των lockdown που ήδη έχει αρχίσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί κατά 2,02%, στα 19,38 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου, σημειώνει ηπιότερες απώλειες 0,64%, στα 26,25 δολ. το βαρέλι.

«Καθώς η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης ξεθωριάζει, το πετρέλαιο αφήνει πίσω του τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, πληττόμενο και από την ενίσχυση του δολαρίου», τονίζει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην CMC Markets.

«Οι traders του brent ανησυχούν για τα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με τη μεταποίηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της αίσθησης συντριβής της ζήτησης και στο συμβόλαιο του Brent», προσθέτει ο McCarthy.

Την ανησυχία δε στην αγορά κορυφώνει η διαφαινόμενη σινοαμερικανική αντιπαράθεση επισκιάζοντας σε ένα βαθμό τα καλά νέα της προηγούμενης εβδομάδας, όπως η μείωση του αριθμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων κοροναϊού, η ενεργοποίηση της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής του OPEC+ από την 1η Μαΐου και η μείωση της παραγωγής από τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς, Exxon Mobil και Chevron, σε συνδυασμό και με την άρση των περιορισμών σε σειρά πολιτειών των ΗΠΑ.

Η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα και αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, ως «τιμωρία» για τις ευθύνες του Πεκίνου για τη διασπορά του νέου ιού επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, γεγονός που ασκεί πίεση στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

«Η επανέναρξη του εμπορικού πολέμου θα είναι καταστροφική για τις τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα», τονίζει ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην AxiCorp.

Keywords
Τυχαία Θέματα