Βραζιλία: Για τον Μπολσονάρου προέχει η οικονομία και όχι η προστασία του περιβάλλοντος
Την ώρα που ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, με τις αποφάσεις του και τη δεδηλωμένη αδιαφορία του για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αναδεικνύεται σε διώκτη του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος το περασμένο Σάββατο δήλωσε πως στην περιοχή αυτήν «μόνον οι χορτοφάγοι βίγκαν (vegan)» ανησυχούν για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και τον αντιπαρέθεσε με τα οφέλη στην οικονομία, καθώς -κατά την άποψή του- αυτές οι δύο έννοιες είναι ασύμβατες. «Πότε εξαντλούνται
Στους επτά μήνες που κυβερνά τη χώρα ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως ο ρόλος της χώρας του ως αγροτοπαραγωγικής δύναμης είναι πιο σημαντικός από αυτόν του προστάτη της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κληρονομιάς.
Μάλιστα, καίτοι δεν έχει συγχωνεύσει τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, ουσιαστικά τα έχει συνδυάσει: «Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρικάρντου Σάλες, βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Έχει κατορθώσει να παντρέψει το περιβάλλον με την παραγωγή. Εγώ του είπα: βάλε λεπίδι στους ανθρώπους του Ibama (Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων). Δε θέλω σιίτες» τόνισε ο Μπολσονάρου.
Ο πρόεδρος, αφότου ανέλαβε, τοποθέτησε την επικεφαλής του αγροτοπαραγωγικού μετώπου στο Κοινοβούλιο Τερέζα Κριστίνα Ντίαζ υπουργό Γεωργίας, δεν καθόρισε νέες ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας, ούτε νέες περιοχές διαβίωσης των ιθαγενών (απεναντίας, απειλεί να καταργήσει πολλές από αυτές), επιδιώκει να καταργήσει το Ταμείο Αμαζόνια (που για πάμπολλα χρόνια συντηρείται από τη Νορβηγία για την ανάσχεση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους), έχει αμφισβητήσει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την καταστροφή των τροπικών δασών, που τα ίδια τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας του έχουν εκπονήσει, και έχει επιταχύνει τη χρήση νέων φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων (262 νέα προϊόντα, το ένα τρίτο των οποίων έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη).
Μια σειρά μέτρων, που οι προηγούμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος καταγγέλλουν πως ακυρώνουν τα όσα είχαν επιτευχθεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Όπως εξηγεί η Τσίκα Μινάμι της Greenpeace, «στη δεκαετία του ’70, επί δικτατορίας, το περιβάλλον θεωρούνταν ανασχετικός παράγοντας για την οικονομία. Το 1992 η Βραζιλία φιλοξένησε την πρώην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, κι έκτοτε, με διακυμάνσεις, ανέπτυξε μια πολιτική, ιδίως για το κλίμα, ώστε να καταστεί πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική προστασία, μάλιστα με τον παραγωγικό τομέα να πείθεται εντέλει πως αυτό είναι καλό».
Ωστόσο, ο Μπολσονάρου μισεί τις ΜΚΟ και τους ακτιβιστές, θεωρώντας τους τμήμα μιας μαρξιστικής κουλτούρας. Ούτε και κρύβει την απαρέσκειά του για το διευθυντή της εθνικής εταιρείας διαστήματος ΙΝΡΕ, η οποία μέσω των δορυφόρων της επιτηρεί την πορεία της μείωσης του δάσους της Αμαζονίας και χάρη στο νόμο περί διαφάνειας τα στοιχεία της είναι προσβάσιμα σε όλους.
«Μου φαίνεται πως το ίδρυμα βρίσκεται στην υπηρεσία κάποιας ΜΚΟ, πράγμα που είναι συχνό. Εάν όλη αυτή η αποψίλωση του δάσους για την οποία με κατηγορούν είχε συμβεί, τότε η Αμαζονία θα ήταν έρημος. Κατανοώ την ανάγκη να το διατηρήσουμε, αλλά τούτη η ψύχωση με το περιβάλλον με εμένα έχει τελειώσει» τόνισε την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους.
Τον πρόεδρο εκνευρίζουν οι διαρκείς επεξηγήσεις που του ζητούν η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και οι ευρωπαίοι ομόλογοί τους για τη ζούγκλα, τους πληθυσμούς που την κατοικούν, τα ποτάμια και τα φυτά.
Ο ίδιος κάλεσε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια του G20 τους δύο ηγέτες να πετάξουν μαζί του πάνω από τον Αμαζόνιο. «Κι εάν εντοπίσουν έστω ένα τετρ.χλμ αποψιλωμένου δάσους ανάμεσα στο Μανάους και τη Μπόα Βίστα, θα συμφωνήσω μαζί τους» τόνισε μιλώντας μπροστά στο αγροτοπαραγωγικό λόμπι.
Μάλιστα, ο ίδιος συχνά κατηγορεί τους ευρωπαίους επικριτές του για τις καταστροφές των δικών τους δασών, τη στιγμή που εκείνοι του κουνούν το δάχτυλο.
Η Βραζιλία έχει αφαιρέσει τα σκήπτρα από την Κίνα στη μη τήρηση των κανόνων για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Μπορεί εξαιτίας της επιτάχυνσης της εκβιομηχάνισής της, οι εκπομπές ρύπων CO2 στον ασιατικό γίγαντα να είναι 7,5 τόνους κατά κεφαλήν (έναντι 6,4 στην ΕΕ και 2,6 στη Βραζιλία), όμως το Πεκίνο έχει αποδεχθεί με ενθουσιασμό τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και επιδιώκει να αποτινάξει από πάνω του την εικόνα του μεγαλύτερου ρυπαντή.
Απόδειξη πως στην Ευρώπη όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι νοιάζονται για το περιβάλλον —με πρωτοστατούσα τη Γερμανία, όπου οι Πράσινοι κερδίζουν έδαφος— στην πρόσφατη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών του Mercosur και της ΕΕ έχουν συμπεριληφθεί ρήτρες που απαγορεύουν την εξαγωγή προϊόντων που προέρχονται από αποψιλωμένες δασικές ζώνες.
Στην περίπτωση της σόγιας από την Αμαζονία υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα, στο οποίο έχουν συμφωνήσει η βιομηχανία, οι Αρχές και η κοινωνία των πολιτών, όμως δεν υπάρχουν αντίστοιχες εγγυήσεις για καλλιέργειες από άλλες ζώνες όπου δεν υπάρχει επαρκής νομική και περιβαλλοντική προστασία.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μια πανίσχυρη προσευχή που προτείνει ο Άγιος Παϊσιος για όλες τις δύσκολες στιγμές
- Απογοητευτικά τα νούμερα για τους Έλληνες τουρίστες στην Ελλάδα
- Σημαντική εξέλιξη: «Πλουσιότερη» κατά 113 τόνους χρυσού η Αθήνα! – Με απόφαση της ΕΚΤ
- Σίγουρα δεν ξέρετε τι θα συμβεί αν πατήσετε το μέτωπό σας για 1 λεπτό (pics)
- Απίστευτες εικόνες στο Αιγαίο: Φοβήθηκαν με αυτό που είδαν στο βυθό (pics)
- Σκιάθος: Η βασίλισσα ήθελε μπαρμπούνια – Άφωνοι όταν τους είδαν στην ταβέρνα να βγαίνουν από ταξί!
- Καρκίνος Προστάτη: Ο απίστευτος HULLK που θα σώσει χιλιάδες άνδρες
- Μαζεύτηκαν τρεις χιλιάδες ευρώ σε τρεις μέρες για το «αγόρι με τα βιβλία»
- Άρση ασυλίας Πολάκη - Live: Στο βήμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός
- Το μέρος της Μήλου που θα σας κλέψει την καρδιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ανακαλύφθηκε πιθανώς η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα στη Γαλιλαία
- Βαθμολογική ανάσα του Ολυμπιακού στην Ελλάδα
- Παραληρηματικό σόου Πολάκη στη Βουλή – Άτακτη φυγή ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία για την άρση ασυλίας
- Η πρώτη ανάρτηση της Αγγελικής Δαλιάνη μετά την δολοφονία
- Ιταλία: Πολιτικός «σεισμός» από τη βόλτα του γιου του Σαλβίνι με τζετ σκι της αστυνομίας
- Με εκπλήξεις η ΑΕΚ κόντρα στην Μπασακσεχίρ
- Από τι προκαλείται ο πρόωρος καταρράκτης;
- Πριμ στους συνεπείς δανειολήπτες
- Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας «έβγαλε» τον Κορκονέα εκτός φυλακής
- Ολυμπιακός: Δεν έτυχε, πέτυχε!
![Βραζιλία, Μπολσονάρου,vrazilia, bolsonarou](https://images32.inewsgr.com/3484/34843355/vrazilia-gia-ton-bolsonarou-proechei-i-oikonomia-kai-ochi-i-prostasia-tou-perivallontos-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Βραζιλία: Για τον Μπολσονάρου προέχει η οικονομία και όχι η προστασία του περιβάλλοντος
- Η μετακόμιση στην αρχή της εγκυμοσύνης κρύβει κινδύνους
- Γνωστός ηθοποιός μιλά για το Αγιο Ορος και τον γέροντα Παϊσιο
- Με εκπλήξεις η ΑΕΚ κόντρα στην Μπασακσεχίρ
- Παραληρηματικό σόου Πολάκη στη Βουλή – Άτακτη φυγή ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία για την άρση ασυλίας
- «Έμφραγμα» στον Κηφισό- Ουρές χιλιομέτρων λόγω έργων
- Βαθμολογική ανάσα του Ολυμπιακού στην Ελλάδα
- Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία διατηρεί πολλές επιφυλάξεις για ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση στον Κόλπο
- Η πρώτη ανάρτηση της Αγγελικής Δαλιάνη μετά την δολοφονία
- Χονγκ Κονγκ: Κλειστά τα σχολεία και οι αγορές μετά την προειδοποίηση για επερχόμενο κυκλώνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου; Ο Κορκονέας"
- Επιστρέφουν σήμερα στην Τουρκία οι πιλότοι των F-35 από τις ΗΠΑ
- Ρατσισμός: Δεν επέτρεψαν σε τρίχρονο να μπει σε παιδότοπο επειδή είχε σωληνάκι στη μύτη (Video)
- Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για την ανεργία και την υποαπασχόληση των νέων
- Συνάντηση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης με τον Γιάννη Μπουτάρη
- Τα «κλειδιά» για να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - Κολλάει Μπλε ταινίες στον Τοίχο και αρχίζει να τον Βάφει. Το τελικό Αποτέλεσμα, θα σας Κάνει να Ζηλέψετε!
- Μαρία Σολωμού: Αυτός είναι ο κοινός μας κώδικας με τον Νίκο...
- Άρση ασυλίας Πολάκη - Live: Στο βήμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός
- ΑΑΔΕ: Στα 104 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία