Βρετανία : Φόβοι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού

15:52 7/9/2020 - Πηγή: In.gr

Ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού βιώνει η Βρετανία, εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας ακριβώς τη στιγμή που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα πανεπιστήμια ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις παραδόσεις.

Το κόμμα των Εργατικών έχει απαιτήσει από τον υπουργό υγείας, Ματ Χάνκοκ, να εκδώσει έκτακτη ανακοίνωση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία να εξηγεί την αύξηση και τον λόγο για τον

οποίο ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να αναγκάζονται να οδηγήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν το τεστ.

Την Κυριακή σχεδόν 3.000 άτομα στη Βρετανία βγήκαν θετικά στον κοροναϊό αύξηση 50% μέσα σε μία μόλις μέρα και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.

«Έχουν χάσει τον έλεγχο του ιού»μ δήλωσε ο καθηγητής Γκάμπριελ Σκάλι, πρώην τοπικός διευθυντής του τομέα δημόσιας υγείας του νοτιοδυτικού τμήματος της χώρας για το NHS. «Δεν μιλάμε πλέον για μικρά ξεσπάσματα που μπορούν να περιοριστούν. Έχει γίνει ενδημικός για τις φτωχότερες κοινότητές μας και αυτά είναι τα αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανοίγουν».

Όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα μετά το lockdown, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορούν τα νεότερα άτομα, τα οποία συνήθως έχουν πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους πολίτες άνω των 50 ετών. Ο αριθμός των ανθρώπων που απαιτούν νοσηλεία έχει παραμείνει σταθερός, όμως ουσιαστικά ανταποκρίνεται στον αριθμό των κρουσμάτων πριν από δύο εβδομάδες.

Το Public Health England κατέγραψε 2.576 νέα κρούσματα την Κυριακή, ενώ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός άγγιξε τα 2.988. «Πρόκειται για τεράστια αύξηση», τόνισε η Κριστίνα Πέιγκελ, καθηγήτρια στο University College London. «Δεν υπάρχει τρόπος να δεις αυτά τα στοιχεία και να νιώσεις σιγουριά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Έλλειψη τεστ

Η αύξηση έφτασε εν μέσω ανησυχιών για την αδυναμία των διαγνωστικών κέντρων να ανταποκριθούν στη ζήτηση για τεστ. Πολλοί άνθρωποι που επεδίωξαν να εξεταστούν τις τελευταίες μέρες, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν για περισσότερα από 160 χιλιόμετρα, επειδή τα τοπικά κέντρα δεν είχαν πλέον περιθώριο να διενεργήσουν τεστ.

Ο Άντι Μπέρνμαν, δήμαρχος του Γκρέιτερ Μάντσεστερ, αναφέρει ότι πολλοί πολίτες επικοινώνησαν μαζί του τις τελευταίες ημέρες λέγοντάς του ότι δέχθηκαν σύσταση να πάνε για τεστ στη… Σκωτία.

«Το γεγονός ότι λένε στους ανθρώπους να διανύσουν παράλογες αποστάσεις είναι άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι το εθνικό σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης δεν λειτουργεί. Ο κίνδυνος που προκύπτει είναι ότι κάποιος, ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα στο Γκρέιτερ Μάντσεστερ, όπου πολλές περιοχές θεωρούνται ακόμη υψηλού κινδύνου και δέχεται την οδηγία να πάει στο Λάισεστερ για να κάνει τεστ, θα σκεφτεί «πού να τρέχω» και δεν αποκλείεται να μεταδώσει τον ιό. Είναι τόσο προφανές ότι το σύστημα θα έπρεπε να προσφέρει πάντα τεστ σε κοντινό διαγνωστικό κέντρο, θα έπρεπε να κρατάει τους πολίτες πάντα κοντά στο σπίτι τους».

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες ότι η Βρετανία βρίσκεται «έξι εβδομάδες πίσω από τη Γαλλία», όπου η πορεία έδειξε ότι περισσότεροι νέοι μολύνονταν, οδηγώντας εντέλει σε αύξηση των νοσηλειών των ευπαθών ομάδων.

Ο Χάνκοκ παραδέχτηκε ότι η αύξηση ήταν «ανησυχητική», όμως τόνισε ότι οι χώροι εργασίας είναι και πάλι σε θέση να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

«Τα κρούσματα βρίσκονται κυρίως μεταξύ των νέων, όμως όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, αυτό το είδος της αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των νέων οδηγεί σε αύξησή τους στον συνολικό πληθυσμό. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνθρωποι να μην μολύνουν τους παππούδες τους, για να μην οδηγηθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της χρονιάς», δήλωσε στο Sky News.

Φόβοι για αύξηση των τοπικών εξάρσεων

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia, ανέφερε ότι αν και ορισμένα κρούσματα μπορεί να οφείλονται στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των τεστ των προηγούμενων ημερών, η αύξηση εξακολουθεί να είναι «αξιοσημείωτη». Όπως λέει, οι αναφορές για άτομα που κάνουν μεγάλα ταξίδια για να εξεταστούν, δεν προμηνύει ευχάριστα πράγματα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν. Η κυκλοφορία φορέων σε όλη τη χώρα θα μπορούσε να επιταχύνει την εξάπλωση της ασθένειας, ενώ τα τεστ αποκλειστικά στα επίκεντρα δημιουργεί τον κίνδυνο νέες εξάρσεις να παραμείνουν άγνωστες και να χαθεί η ευκαιρία να τεθούν υπό έλεγχο, συνεχίζει.

Ο Τζόναθαν Στόγιε, ιολόγος του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο, δήλωσε στον Guardian ότι ο γιος του ταξίδεψε 130 χιλιόμετρα για να κάνει τεστ. «Είναι γελοίο. Αν θέλουμε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, θα πρέπει να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα τεστ. Αλλιώς, όσοι δεν είναι αρκετά υπεύθυνοι δεν θα εξεταστούν».

Ημέρες αναμονής για τεστ

Η 59χρονη Τζάκι Κόκγουελ, η οποία εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος στο Νότινγκχαμ, χρειάστηκε να περιμένει τρεις μέρες μέχρι να μπορέσει να κάνει τεστ κοντά στο σπίτι της. Τα συμπτώματα κοροναϊού ξεκίνησαν την Πέμπτη (ναυτία, διάρροια και πυρετός). Όταν επιχείρησα να κάνω τεστ την Παρασκευή, η μόνη δυνατότητα που υπήρχε ήταν 90 χιλιόμετρα μακριά», αναφέρει στον Guardian. «Δοκίμασα τρεις φορές, και μου επαναλάμβαναν το ίδιο και όταν αισθάνεσαι τόσο άσχημα, απλώς είναι αδύνατον να κάνεις ένα ταξίδι που συνολικά θα διαρκέσει σχεδόν 200 χιλιόμετρα. Είχα απελπιστεί».

Ο σκιώδης υπουργός υγείας, Τζον Άσγουορθ, αναφέρει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να κάνουν άμεσα κάτι για τις αποτυχίες του συστήματος. Όπως λέει, η αύξηση των κρουσμάτων είναι «βαθιά ανησυχητική», αλλά και μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο ιός δεν επιτρέπει περιθώρια εφησυχασμού. «Αυτή η αύξηση, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο φιάσκο των τεστ και τις κακές επιδόσεις του συστήματος ιχνηλάτησης επαφών, θα πρέπει να εξηγηθεί από τους υπουργούς», τόνισε.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο Ματ Χάνκοκ κόμπαζε για το σχέδιό του να εξετάζει καθημερινά εκατομμύρια πολίτες, όμως δεν μπορεί να κάνει ούτε τα βασικά για τους ανθρώπους που έχουν εμφανίσει συμπτώματα», συνέχισε.

«Επιπλέον, οι υπουργοί εξακολουθούν να μην εξετάζουν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των οίκων ευγηρίας, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις τους σχετικά. Υποστηρίζουν ότι η οικονομία στα τεστ έχει ως στόχο τη στήριξη των περιοχών που αποτελούν επίκεντρα, όμως την Παρασκευή, ένας κάτοικος του Λάισεστερ επιχείρησε να κάνει τεστ και του είπαν να ταξιδέψει 90 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό απλώς δεν είναι το σύστημα που μας υποσχέθηκαν ότι θα είχαμε ως τον Σεπτέμβριο. Ο Ματ Χάνκοκ θα πρέπει να έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα και να εξηγήσει τι έχει γίνει λάθος και πώς σκοπεύει να το διορθώσει».

Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλή ζήτηση» για τεστ, τα οποία όμως εξοικονομούνται για τα επίκεντρα. Ισχυρίστηκε ότι η διαθεσιμότητα των τεστ θα μπορούσε να αγγίξει τα 500.000 ημερησίως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ότι οι νέες τεχνολογίες θα επεξεργάζονται πιο γρήγορα τα αποτελέσματά τους.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα