Βρούτσης: Τον Νοέμβριο η διάταξη για την ψηφιακή αίτηση έκδοση σύνταξης

12:34 19/9/2019 - Πηγή: In.gr

Η θέση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι πεντακάθαρη. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ και πάνω σε αυτές θα πατήσει η δική μας πολιτική, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, και υπογράμμισε ότι «η εικόνα του ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει».

«H θέση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι πεντακάθαρη. Έχουμε τοποθετηθεί με γενναιότητα και θάρρος παντού», ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε:

«Λέμε ότι βεβαίως υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα και η εικόνα του ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει. Οι περιοχές που πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό είναι συγκεκριμένες: είναι τα θέματα των ασφαλιστικών εισφορών που είναι πάρα πολύ υψηλές, είναι το θέμα της μετατροπής του ασφαλιστικού σε φορολογικό, και πολλές άλλες περιοχές. Όλα αυτά όμως θα αντιμετωπιστούν συνολικά, όταν βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Δεν θα βιαστούμε, δεν θα κάνουμε δουλειές που μετά θα χρειάζεται το ράβε-ξήλωνε. Συνολικά θα τοποθετηθούμε, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα τοποθετήσουμε τις δικές μας πολιτικές, έτσι ώστε να κλείσει αυτός ο εκκρεμής κύκλος ενός ασφαλιστικού που συνεχώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σε αμφισβήτηση και εγείρονται συνεχώς ερωτηματικά και δικαιωματικά, προσφυγές των συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη. Αυτό θα σταματήσει με αυτόν τον καθαρό και αποφασιστικό τρόπο, όταν βγουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Θα τοποθετηθούμε συνολικά».

Ο υπουργός Εργασίας κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, για τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Δυστυχώς, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. 470.000 εκκρεμείς συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ υποθέσεις, λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στο υπουργείο», είπε ο κ. Βρούτσης και ενημέρωσε ότι η ακριβής απάντηση, που δεν θα επιδέχεται μάλιστα καμία αμφισβήτηση, θα διαβιβαστεί στη Βουλή πολύ σύντομα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που συγκεντρώνουν τα στοιχεία για τις εκκρεμείς υποθέσεις, έως το τέλος του Αυγούστου του 2019.

Ο υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για τα βήματα που έγιναν και γίνονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Είπε συγκεκριμένα ότι ενισχύθηκε ο ΕΦΚΑ με 86 ακόμη υπαλλήλους που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων. Έτσι, σήμερα από 502 είναι 588 υπάλληλοι στον τομέα της απονομής των συντάξεων. Στο νομοσχέδιο, που «βαδίζει» για τη Βουλή, έχει περιληφθεί διάταξη με την οποία σταματάει η κινητικότητα για το υπουργείο Εργασίας για ένα ακόμη χρόνο, ώστε κανείς υπάλληλος να μην μπορεί να φύγει από τον ΕΦΚΑ, αλλά να παραμείνει προσηλωμένος στα αυστηρά και ευαίσθητα καθήκοντά του. Επίσης, έως το τέλος του χρόνου θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τμήμα απονομής συντάξεων.

Ο Γιάννης Βρούτσης επικαλέστηκε έγγραφο που, όπως είπε, αποκαλύπτει τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα, για μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ, από 8.634 σε 6.500 υπαλλήλους, δηλαδή 2.134 υπάλληλοι λιγότεροι στον ΕΦΚΑ. Η συμφωνία αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε χρονικό ορίζοντα από το τέλος του 2016 μέχρι το τέλος του 2020 και συνάφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, ενώ ήταν γνωστό το ζήτημα με τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας. «Χθες, το υπουργείο, δια στόματος πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι η μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή που κληρονομήσαμε, στην πιο ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία, αντιμετωπίστηκε. Αυτόν τον μήνα θα πληρωθούν 65.850 συντάξεις χηρείας και θα αποδοθεί η αύξηση από το 50% στο 70%. Λύνουμε αυτό το πρόβλημα που κληρονομήσαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, από όση προβλεπόταν, γιατί η πρόβλεψη ήταν για επίλυση του προβλήματος μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο Γιάννης Βρούτσης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι προχωρούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να περάσει στην ψηφιακή έκδοση των συντάξεων. «Το 34,37% των νέων συντάξεων, από το 2020 και μετά, σταδιακά θα είναι ψηφιακές, όπως κάνουμε και τη φορολογική δήλωση. Αυτό ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021 που το 90% των συντάξεων θα είναι ψηφιακές», είπε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε: «Για εμάς η μεγαλύτερη τομή που θα λύσει παθογένειες δεκαετιών, είναι η ψηφιακή σύνταξη. Θα απαντήσει για πάντα στο ντροπιαστικό πρόβλημα να επαιτούν οι εργαζόμενοι που φεύγουν από τη δουλειά τους, τη σύνταξή τους. Το Νοέμβριο φέρνουμε διάταξη για τα ηλεκτρονικά έντυπα, για την Ψηφιακή Σύνταξη-‘Ατλας, για τις αιτήσεις των συνταξιούχων».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, που είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση, σχολίασε πάντως ότι ο υπουργός αποφεύγει να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα. Είπε ειδικότερα για το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, ότι στην επαναφορά τους έχει εξαιρεθεί η τριετία 2016-2019 και αυτή την εξαίρεση την έχει διατηρήσει σήμερα ο κ. Βρούτσης. «Για ποιον λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ κλέβουν αυτή την τριετία από τους ανθρώπους που τη δικαιούνται, χήρους, χήρες και ορφανά παιδιά», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής ζήτησε επαναφορά του ΕΚΑΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει κατώτερο πλαφόν των συντάξεων. Όσο για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο βουλευτής σχολίασε δηκτικά: «Ούτε η κ. Αχτσιόγλου να χαμηλώνει τα νούμερα ούτε εσείς να τα φουσκώνετε, για να μας λέτε μετά ότι κάνετε πολύ δουλειά. Η έκδοση μας ενδιαφέρει και όχι ό,τι εσείς θεωρείτε ότι εκκρεμεί», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα