Υπάρχει λύση

07:52 9/12/2018 - Πηγή: In.gr

Μέγα θέμα έχει ανακύψει εσχάτως στον χώρο του έντυπου Τύπου αναφορικά με την πρακτόρευση των εφημερίδων και των περιοδικών εκδόσεων, και πολλοί και διάφοροι των οποίων οι κυκλοφορίες δεν είναι οι επιθυμητές, επιτίθενται στο μοναδικό πλέον πρακτορείο διανομής που υπάρχει, το «Αργος», για να βρουν ένα άλλοθι. Για το πώς γίνεται δηλαδή η εφημερίδα που εκδίδουν και που είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη των Βαλκανίων, της ευρωπαϊκής ηπείρου, της υφηλίου ολόκληρης, είναι καθηλωμένη χαμηλά, πιο χαμηλά δεν γίνεται.
Αρα ευθύνεται το σύστημα διανομής, το οποίο δεν πειθαναγκάζει ενδεχομένως

τον πιθανό αγοραστή του εντύπου τους να παίρνει και τρεις εφημερίδες επιπλέον δώρο, για το σπίτι.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μία επιθετική προσπάθεια φιλοσυριζαίικων εντύπων κατά του «Αργος», με αφορμή τη μετοχική του σύνθεση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υποβληθεί μηνύσεις, αγωγές, αλλά και προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λες και εξαναγκάζει τους εκδότες αυτών των εντύπων να κυκλοφορούν μέσω του «Αργος». Ενώ πολύ απλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους πρακτορείο να κυκλοφορούν όπως θέλουν, αφού αμφισβητούν το «Αργος», και να παρουσιάζουν κυκλοφορίες της τάξεως του 1 εκατ. φύλλων ημερησίως ή των 950.000. Εισηγούμαι, δεδομένης και της αφειδώλευτης βοήθειας – και επί του συγκεκριμένου θέματος – του Μεγάρου Μαξίμου, ανωγείων και υπογείων, να το επιχειρήσουν. Εύκολο είναι…

Κλήσεις για εξηγήσεις
Ομολογώ πως δεν είχα την παραμικρή διάθεση να ασχοληθώ με αυτό, αλλά διάβασα στο site Documento του έγκριτου ως και σημαντικού δημοσιογράφου κυρίου Βαξεβάνη αποσπάσματα από ομιλία στη Βουλή, του πρώην υπουργού «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» Κοντονή, ο οποίος για προφανείς λόγους, τα άτιμα 15 λεπτά δημοσιότητας, είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Εδώ λοιπόν ή κοροϊδευόμαστε με αυτές τις αποφάσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο…» (φέρεται να) είπε με νόημα o πρώην υπουργός. Και πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Δ. Κυριτσάκης (ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το πώς «ένα πολύ σωστό σκεπτικό καταλήγει σε μία απαράδεκτη – όσον αφορά το ύψος του χρηματικού προστίμου – ποινή».
Ποια είναι η απαράδεκτη, κατά τον εισαγγελέα (στη δίκη του Κλίντον – αξέχαστες στιγμές…) Κοντονή, «ποινή»; Η επιβολή προστίμου 350.000 ευρώ στο «Αργος», μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή από το… 2011 και μεταγενέστερα!
Προφανώς ο άτεγκτος θα ήθελε να επιβληθεί στο πρακτορείο ποινή 2 δισ., και με την έκπτωση 1,5 δισ., αλλά γιατί μόνο ο κ. Κυριτσάκης να κληθεί για εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής;
Να κληθεί, εισηγούμαι, και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ονόματι Αννυ Νάκου, δικηγόρος αν δεν κάνω λάθος το επάγγελμα. Διότι αυτό που αγνοεί ο Κοντονής, αλλά όχι εγώ, είναι ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν Ο-ΜΟ-ΦΩ-ΝΗ, το οποίο σημαίνει ότι ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη και της κυρίας Νάκου.

Χτυπά τον Παππά
Ενημερωτικά τώρα αναφέρω, διότι ο συμπατριώτης τού εκ των πρωταγωνιστών του θεάτρου σκιών σιορ Διονύση, Κοντονής, ενδέχεται και να το γνωρίζει, (και θα εκτιμήσω παρακάτω το γιατί), ότι η κυρία Νάκου διορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αντιπρόεδρος. Αλλά πριν διορισθεί στην Επιτροπή η κυρία υπηρετούσε στο γραφείο του υπουργού του τίποτα, Νίκου Παππά, ο οποίος λέγεται πως είχε δώσει μάχη για τον διορισμό της στο συγκεκριμένο, τόσο μα τόσο καίριο, πόστο. Η κυρία Νάκου δε, μου έλεγαν χθες, οπότε και διερεύνησα το όλο θέμα, είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του «υπουργού του τίποτα»: μετείχε της ομάδας των νομικών, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του μεγάλου καθηγητή Ιωάννη Δρόσου (τώρα διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ) κατήρτισε τον περίφημο νόμο Παππά για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που πήγε άπατος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι του Παππά. Οταν λοιπόν ο σιορ Κοντονής χτυπάει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τόσο άσχημο τρόπο, εγώ λέω ότι χτυπάει τον άνθρωπο του Παππά στην Επιτροπή, και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον Παππά. Λάθος κάνω;

Κάλπες στο χιόνι
Θα το θεωρήσω και αυτό, ως ένα ακόμη, μικρό, δείγμα του ηφαιστείου που σιγοβράζει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και το οποίο προοιωνίζεται πολλά και ωραία για τη συνέχεια και ειδικά μετά τις εκλογές. Αλήθεια, πότε θα γίνουν οι εκλογές; Προχθές συνάδελφός μου με άκρες στο Μαξίμου και των πέριξ αυτού χώρων μού έλεγε ότι «οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον χειμώνα και άμα έχει και δυο μέτρα χιόνι, ακόμη καλύτερα».
Και μου εξήγησε ότι η προσδοκία πλέον της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η συμμετοχή στις εκλογές, και να αυξηθούν διά της αποχής οι πιθανότητές της να περιορίσει την έκταση της αναμενόμενης ήττας της. Βρήκα εν μέρει λογική την αναφορά, όμως τι την κάνει να πιστεύει την κυβέρνηση ότι αν αυξηθεί η αποχή για οποιονδήποτε λόγο, αυτή θα πλήξει μόνο τη ΝουΔου και όχι και τα δικά της ποσοστά;

Μπαράζ παροχών
Και επειδή όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία τού «να ‘χαμε να λέγαμε», προσθέτω κάτι σοβαρό και ουσιώδες, το οποίο καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προγραμματικό οργασμό, ανεξαρτήτως του πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, και κάτω από ποιες συνθήκες. Γνωρίζω, ότι έχουν δοθεί εντολές στα υπουργεία να προωθήσουν κατά προτεραιότητα αποφάσεις, οι οποίες έχουν τα ακόλουθα δύο χαρακτηριστικά:
– να έχουν θετική αντανάκλαση σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται από τον μέσο όρο και κάτω
– να αφορούν σε χρονίζοντα ζητήματα, έτσι ώστε η επίλυσή τους να αποφέρει πολιτικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγώ γα να μην υπάρχουν απορίες, εντάσσονται δύο τελευταίες, πολύ τελευταίες, αποφάσεις – μία για νομιμοποιήσεις ή παρατάσεις συμβάσεων απασχολούμενων σε δήμους και μια δεύτερη που αφορά στην ουσιαστική νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν οικοδομηθεί μέσα σε δασικές εκτάσεις.
Μια χαρά το πάει το πράγμα η κυβέρνηση. Ούτε η πιο παλαιοκομματική έκδοση της Δεξιάς να ήταν…

Χόλιγουντ γίναμε
Λογικά θα πρέπει να είμαι η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνίας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Χρήστος Σίμος. Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορώ να την αγνοήσω – να δει και το παιδί το όνομά του δημοσιευμένο για κάτι. Αναφέρεται στα όσα περί… «Χόλιγουντ και Τσινετσιτά γίναμε» έγραφα τις προάλλες και μου απαντάει ότι στους 12 μήνες που ισχύει ο σχετικός νόμος, και στους επτά της εφαρμογής του, έχουν συμβεί εν Ελλάδι τα ακόλουθα, τρομερά:
– 35 παραγωγές έχουν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για τη χρηματοδότησή τους.
– 22 από αυτές έχουν λάβει το «πράσινο φως» (13 ελληνικές και 9 ξένες παραγωγές).
– 5 από τις 22 έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματά τους στην Ελλάδα (για παράδειγμα, η γνωστή σειρά «The Durrells in Corfu» του βρετανικού δικτύου ITV).
– 7 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που επενδύουν οι 22 προαναφερθείσες παραγωγές.
– 4,5 εκατ. ευρώ το ποσό που θα λάβουν ως «επιστροφή».
– 75 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για την προσέλκυση παραγωγών και την τόνωση του οπτικοακουστικού κλάδου τα επόμενα χρόνια.
– 5.500 θέσεις εργασίας (ηθοποιοί, βοηθητικό προσωπικό, συνεργεία, κ.ά.) έχουν δημιουργηθεί για την προετοιμασία και τις ανάγκες γυρισμάτων των 22 σειρών/ταινιών.
Το ξαναείπα – γίναμε Χόλιγουντ και Τσινετσιτά!

Keywords
Τυχαία Θέματα