Υποχονδρίαση : Πώς αντιμετωπίζεται

14:24 17/12/2019 - Πηγή: In.gr

Κατά φαντασίαν ασθενείς ή υποχόνδριοι….

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει  και ενδεχομένως έχουμε στον περίγυρό μας, ανθρώπους που φοβούνται ότι πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια που ακόμη δεν έχει διαγνωσθεί.

Έτσι, οδηγούνται σε ιατρικές εξετάσεις και επανεξετάσεις, για να βεβαιωθούν πως δεν πάσχουν από την εκάστοτε νόσο.

Όμως, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι διαβεβαιώσεις των γιατρών προσφέρουν στο άτομο μόνο παροδική ανακούφιση.

Αντίθετα με το φυσιολογικό προβληματισμό για τα θέματα της υγείας, στον υποχονδριακό επηρεάζονται πολλοί τομείς της ζωής του : η εργασία,

οι σχέσεις, τα ενδιαφέροντα.

Η βαριά υποχονδρία  εξάλλου, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή αναπηρία.

Τι είναι η υποχονδρίαση

Η υποχονδρίαση ανήκει στις αποκαλούμενες σωματόμορφες διαταραχές.

Πρόκειται για μια οικογένεια διαταραχών με κοινό χαρακτηριστικό την ύπαρξη σωματικών συμπτωμάτων τα οποία δεν υπόκεινται στον συνειδητό έλεγχο του ατόμου που τα εμφανίζει ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κάποια διαγνώσιμη σωματική πάθηση στην οποία θα μπορούσαν να αποδοθούν.

Η υποχονδρίαση δεν γνωρίζει φύλο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες, ενώ μπορεί να κάνει την  επώδυνη εμφάνισή της σε κάθε ηλικία, με συχνότερη περίοδο εκδήλωσης την αρχή της ενήλικης ζωής – μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νεαροί ενήλικοι παρουσιάζουν γενικώς άγχη και φοβίες, αισθάνονται συχνά πιεσμένοι.

Οι σωματόμορφες διαταραχές διαφέρουν από τα ψυχοσωματικά προβλήματα καθώς στην δεύτερη περίπτωση η ψυχή νοσεί και προκαλεί αληθινές ασθένειες στον άνθρωπο, ενώ στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμία διάγνωση από κανέναν ειδικό παρά ταύτα υπάρχει μη ελεγχόμενη σκέψη πως το άτομο νοσεί.

Πιο αναλυτικά, στην υποχονδρίαση, το ιατρικό ιστορικό παρουσιάζεται λεπτομερώς και πολλές φορές το άτομο νιώθει πως δεν λαμβάνει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Το άτομο ασχολείται με σωματικές λειτουργίες, ασήμαντα σωματικά συμπτώματα ή ασαφείς σωματικές αισθήσεις για περισσότερο από 6 μήνες και θεωρεί πως είναι ενδεικτικές κάποιας σωματικής πάθησης ανησυχώντας έντονα για την αιτιολογία και την σημασία τους.

Συχνά αμφισβητεί την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των διαγνωστικών εργαλείων που του χορηγούνται ενώ παρατηρείται αμφισβήτηση και προβληματική σχέση γιατρού – ασθενούς αφού δεν πλαισιώνονται σε κάποια σωματική διαταραχή οι ενοχλήσεις του.

Στην υποχονδρίαση το άτομο μπορεί να τρομάζει όταν διαβάζει ή ακούει κάτι σχετικό με σωματικές παθήσεις, όταν κάποιος αρρωσταίνει/ φεύγει από την ζωή ή από την παρατήρηση του ίδιου πάνω στο σώμα του και αισθήσεις που προέρχονται από αυτό.

Αύξηση του πληθυσμού που νοσεί

Η αύξηση του πληθυσμού που νοσεί τα τελευταία χρόνια από την συγκεκριμένη διαταραχή στρέφει το ερευνητικό ενδιαφέρον των επιστημόνων στην επίδραση του internet στις ζωές μας.

Κι αυτό γιατί παρά πολλοί, πέφτουμε στην παγίδα να αναζητήσουμε πληροφορίες για διάφορες ασθένειες και να ταυτοποιήσουμε συμπτώματα μας με διάφορες σωματικές παθήσεις χωρίς τις ειδικές γνώσεις Ιατρικής που χρειάζεται και φυσικά χωρίς ορθή κρίση.

Δεν υπάρχει μια σαφής εξήγηση στο ερώτημα « Γιατί κάποιοι παρουσιάζουν υποχονδρίαση ενώ κάποιοι άλλοι όχι» ωστόσο παρατηρείται συχνότερα μετά το πέρας ψυχοπιεστικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα θάνατος αγαπημένων προσώπων.

Παρατηρείται ακόμη και σε άτομα που έχουν μεγαλώσει σε υπερπροστατευτικό περιβάλλον ή αντιθέτως σε περιβάλλον στο οποίο δεν ένιωθαν αγάπη και αποδοχή.

Ποια είναι η θεραπεία;

Όσον αφορά την θεραπεία: Εκτιμάται ότι πιθανόν να είναι δύσκολο για το ίδιο το άτομο που νοσεί να αναζητήσει βοήθεια σε Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο καθώς πιστεύει όντως ότι νοσεί σωματικά.

Ωστόσο ο περίγυρος του μπορεί να καθοδηγήσει τον άνθρωπο του σε μια από τις δυο ειδικότητες αφού είναι αυτές που συστήνονται για την συγκεκριμένη διαταραχή.

Η φαρμακευτική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα ωστόσο η ψυχοθεραπεία είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της υποχονδρίαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα