Ζωή Λάσκαρη : Η συγκινητική ανάρτηση της Φίνος Φιλμ στη μνήμη της

23:21 18/8/2020 - Πηγή: In.gr

Με μία ανάρτησή της στα social media, η Φίνος Φιλμ θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της Ζωής Λάσκαρη η οποία σαν σήμερα πριν τρία χρόνια έφυγε από τη ζωή.

Η Ζωή Λάσκαρη υπήρξε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου διαγράφοντας μία λαμπρή καριέρα στον χώρο του θεάματος.

Μέσα από τους ρόλους της στην μεγάλη οθόνη, διαμόρφωσε την εικόνα της δυναμικής αλλά και μοιραίας γυναίκας, όντας το σύμβολο

του σεξ της εποχής της και το κρυφό απωθημένο πολλών ανδρών.

Τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης στα του ελληνικού κινηματογράφου, η Φίνος Φιλμ έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στα social media.

«Ο φακός ήταν ερωτευμένος μαζί της, όπως κάθε αρσενικό της εποχής. Με το πιο ντελικάτο βάδισμα στον ελληνικό κινηματογράφο, η Ζωή Λάσκαρη ήταν ένα κράμα λάμψης και γυναικείας μαγκιάς, που «έφυγε» σαν σήμερα το 2017. Ήταν το όνομα της: Ζωή» διαβάζουμε στην λεζάντα της ανάρτησης τη Φίνος Φιλμ, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε σκηνές από την κινηματογραφική της πορεία στο εμβληματικό ελληνικό στούντιο.

Δείτε παρακάτω την συγκινητική ανάρτηση που δημοσίευσε η Φίνος Φιλμ για την Ζωή Λάσκαρη

Ο φακός ήταν ερωτευμένος μαζί της, όπως κάθε αρσενικό της εποχής. Με το πιο ντελικάτο βάδισμα στον ελληνικό κινηματογράφο, η Ζωή Λάσκαρη ήταν ένα κράμα λάμψης και γυναικείας μαγκιάς, που "έφυγε" σαν σήμερα το 2017. Ήταν το όνομα της: Ζωή.#remembering #zoelaskari #ΖωήΛάσκαρη pic.twitter.com/FFbnoD49g8

— Finos Film (@FinosFilm) August 18, 2020

Η Ζωή Λάσκαρη με μια ματιά

Η Ζωή Κουρούκλη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου 1942 (κατ’ άλλους το 1940, το 1941 ή το 1944, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της) και μεγάλωσε υπό την σκέπη των παππούδων της.

Ήταν η μοναχοκόρη του βασιλόφρονα στρατιωτικού Δημητρίου Κουρούκλη, ο οποίος σκοτώθηκε από άνδρες του ΕΛΑΣ το 1943, κατά την διάρκεια της Κατοχής, ενώ και η μητέρα της υπήρξε θύμα των κομμουνιστών, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Στις 20 Ιουνίου 1959, πήρε μέρος στα καλλιστεία και στέφθηκε σταρ Ελλάς και στις 26 Ιουλίου του ίδιου χρόνου εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό της «Μις Υφήλιος», που έγινε στο Λονγκ Mπιτς των ΗΠΑ.

Το 1961, ο Φιλοποίμην Φίνος την επέλεξε για πρωταγωνίστρια στην δραματική ταινία «Κατήφορος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και υπέγραψε μαζί της αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας. Η ταινία ήταν η πιο επιτυχημένη εμπορικά τη σεζόν 1961-1962, καθιερώνοντας τη Ζωή Λάσκαρη ως πρωταγωνίστρια και ως μια από τις πιο λαμπρές σταρ της «χρυσής εποχής» του κινηματογράφου. Για να μην γίνεται σύγχυση με την εξαδέλφη της Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια, ο Φίνος την «βάφτισε» Λάσκαρη εμπνευσμένος από το όνομα ενός Ιταλού.

Τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της Φίνος Φιλμ και θα συνεργαστεί με όλους τους σταρ της εποχής της.

Στις μεγάλες της επιτυχίες συγκαταλέγονται οι ταινίες: «Νόμος 4000» (1962), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Στεφανία» (1966), «Οι Θαλασσιές οι χάντρες» (1967) και «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968), όλες σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες και πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα.

Πιστή λάτρης του θεάτρου τις επόμενες δεκαετίες παρουσιάζει μεγάλα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σε συνεργασία με σπουδαίους Έλληνες σκηνοθέτες, ενώ το 2003 ίδρυσε την δική της θεατρική σκηνή.

Το 2013, τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Το 2015, εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην μεγάλη οθόνη στην ταινία του Δημήτρη Τζέτζα «The Republic» και τον επόμενο χρόνο στο θέατρο, στην παράσταση «Νύφη κουράγιο», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νίκου Μουτσινά, όπου μοιραζόταν τη σκηνή με την κόρη της Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου.

Η Ζωή Λάσκαρη πέθανε αιφνιδίως στις 18 Αυγούστου 2017 στο εξοχικό της στο Πόρτο Ράφτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα