Challenge: Οι 16 περιπτώσεις που οι προπονητές της EuroLeague μπορούν να ζητήσουν από τους διαιτητές επανεξέταση της φάσης

Από φέτος, κάθε προπονητής της EuroLeague έχει δικαίωμα να ζητήσει μία φορά σε κάθε αγώνα την επανεξέταση φάσης, οδηγώντας τους διαιτητές της αναμέτρησης στο Instant Replay.

Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε παρανόηση για τον κανονισμό, κάτι που επιβεβαιώθηκε μόλις στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, όταν ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς ζήτησε την επανεξέταση σε μια φάση, παρότι δεν είχε το δικαίωμα -δύο μέρες μετά ήρθε η ανακοίνωση της EuroLeague

που εξηγούσε το λάθος που έγινε.

Πριν από δύο βδομάδες, ο Δημήτρης Πρίφτης έγινε ο πρώτος προπονητής που εκμεταλλεύτηκε τον νέο κανονισμό για να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα (αυτού με τη Φενέρμπαχτσε) και να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στη νίκη.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στο Show Must Go On του SPORT24 με τον Παντελή Διαμαντόπουλο, ο Σπύρος Καβαλιεράτος ανέλυσε τις 16 περιπτώσεις που μπορεί ένας προπονητής να ζητήσει επανεξέταση.

Να ξεκαθαρίσουμε πως το Challenge γίνεται μόνο σε περίπτωση που έχει καταλογίσει κάτι ο διαιτητής. Για παράδειγμα αν έχει πατήσει ή όχι τη γραμμή ένας παίκτης, μπορεί να το εξετάσει μόνο αν έχει δοθεί παράβαση και εν συνεχεία να αλλάξει την απόφασή του.

Αν όμως δεν έχει δοθεί κάτι, δεν μπορεί να ζητηθεί επανεξέταση, ακόμα κι αν φαίνεται στο video μια παράβαση.

Κανονισμοί που ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα

Game Clock: Αναφέρεται στο υπόλοιπο του χρόνου που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Αν δηλαδή κολλήσει το χρονόμετρο ή χαθούν δευτερόλεπτα.

Shot Clock: Το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων, ο χρόνος που απομένει δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί μία επίθεση. Αν δηλαδή κολλήσει το χρονόμετρο ή χαθούν δευτερόλεπτα.

Basket 24s: Εξηγεί αν το καλάθι μπήκε εντός χρόνου όταν ολοκληρώνεται μία επίθεση.

Foul 24s: Εξηγεί αν ένα φάουλ καταλογίστηκε εντός χρόνου, πριν ολοκληρωθεί η επίθεση των 24 δευτερολέπτων μίας ομάδας.

Basket Value: Πόσο αξίζει ένα καλάθι. Αν δηλαδή ένα επιτυχημένο σουτ μετράει για 1 (ένα), 2 (δύο) ή 3 (τρεις) πόντους

of free throws: Ο αριθμός των βολών που έχει δικαίωμα να εκτελέσει ένας παίκτης έπειτα από φάουλ που κέρδισε ή τον καταλογισμό τεχνικής ποινής ή αντιαθλητικού φάουλ.

Basket DF/OF: Εξηγεί αν υπήρξε φάουλ μακριά από την μπάλα πριν ευστοχήσει ένας παίκτης σε σουτ, είτε από αμυνόμενο είτε από επιτιθέμενο. Αν το φάουλ έχει καταλογιστεί πριν ξεκινήσει ο παίκτης την προσπάθειά του για σουτ, τότε το καλάθι δεν μετράει.

Foul Review: Η παρακολούθηση του VIDEO ενός φάουλ που καταλογίστηκε, προκειμένου να αναβαθμιστεί από απλό φάουλ σε αντιαθλητικό, ή να υποβιβαστεί από αντιαθλητικό φάουλ σε απλό φάουλ.

Fighting / Physical Altercation: Χρησιμοποιείται αν υπάρξει συμπλοκή ή έντονος διαπληκτικός ανάμεσα σε παίκτες, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι απαραίτητο να επιβληθεί κάποια τιμωρία.

Free throw shooter: Ο παίκτης ο οποίος εκτελεί ελεύθερες βολές.

Κανονισμοί που εφαρμόζονται στα τελευταία δύο λεπτά με την παρακολούθηση του Instant Replay:

Out of Bounds: Για να διαπιστωθεί αν η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου (τελική ή πλάγια γραμμή), αλλά και αν είναι αμφισβητούμενη φάση το ποιος παίκτης έβγαλε την μπάλα εκτός παιχνιδιού.


Goal-tending: Για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παράβαση. Αν δηλαδή ένας παίκτης - επιτιθέμενος ή αμυνόμενος - είτε παρενέβη στην τροχιά της μπάλας, είτε την απομάκρυνε με λάθος τρόπο από την στεφάνη.


Defensive Semi-cirle: Για να διαπιστωθεί αν ένας παίκτης έχει στηθεί εντός ή εκτός του ημικυκλίου που βρίσκεται στην ρακέτα, όταν έχει προσπαθήσει να κερδίσει επιθετικό φάουλ. Αν είναι εντός ημικυκλίου το φάουλ χαρακτηρίζεται αμυντικό, ενώ αν είναι εκτός ημικυκλίου τότε χαρακτηρίζεται επιθετικό.

Στο τέλος της περιόδου και στην παράταση

Basket EOQ: Εξέταση του VIDEO προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένα εύστοχο σουτ έχει επιτευχθεί εντός ή εκτός χρόνου στο φινάλε μίας περιόδου.

Foul EOQ: Εξέταση του VIDEO προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένα φάουλ που καταλογίστηκε ήταν εντός ή εκτός χρόνου στο φινάλε μίας περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα