Final Four - Κύπελλο Ελλάδας: Ο κοινός παρονομαστής Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στους ημιτελικούς ενόψει τελικού

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός βρήκαν απέναντί τους δύο χτυπημένες από απουσίες ομάδες (Προμηθέα και ΑΕΚ αντίστοιχα) στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας, ξέροντας ότι έτσι κι αλλιώς ήταν φαβορί. Αμφότεροι ωστόσο ζορίστηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο πριν νικήσουν.

Η νίκη

του Παναθηναϊκού επί του Προμηθέα στον πρώτο ημιτελικό (85-68) μοιάζει εύκολη αν κάποιος δει το τελικό σκορ. Αυτό όμως δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού οι Πατρινοί - που πρακτικά είχαν ροτέισον 7 παικτών - πίεσαν αρκετά τους “πράσινους”. Αντίστοιχα ο Ολυμπιακός νίκησε λίγο πιο εύκολα στον δεύτερο ημιτελικό την ΑΕΚ από ότι δείχνει το τελικό 76-70, ωστόσο δεν παύει να ζορίστηκε αρκετά από την “Ένωση”.

Ένας θα την βγάλει καθαρή...

Οι δύο αγώνες ήταν διαφορετικοί σε εξέλιξη. Παίχτηκε διαφορετικό μπάσκετ. Ανέδειξαν όμως κάποια πράγματα που ήταν γνωστά στον δρόμο για τον τελικό.

Το γρήγορο μπάσκετ του Προμηθέα, ο Νέντοβιτς και οι ψηλοί

Ο Προμηθέας των 11 - αλλά ουσιαστικά 7 - παικτών, αφού είχε στην αποστολή τους νεαρούς Τανούλη, Μπαζίνα, Λάιο και Πλώτα, ήξερε ότι υστερεί σε μέγεθος του Παναθηναϊκού. Για αυτό και αποφάσισε ότι παρά το μικρό ροτέισον που είχε θα έτρεχε σε κάθε ευκαιρία στο γήπεδο για να αιφνιδιάσει τους “πράσινους” και να μην χρειαστεί να βρει απέναντί του οργανωμένη άμυνα.

Οι Πατρινοί ήξεραν ότι παρουσία παικτών όπως ο Παπαγιάννης,ο Γουάιτ και ο Έβανς, αλλά και οι Σαντ-Ρος και Κασελάκη θα ήταν δύσκολο να είναι αποδοτικοί σε καταστάσεις μισού γηπέδου, ειδικά δεδομένου ότι παραστάχθηκαν με μόλις δύο ψηλούς (Αγραβάνης και Χαντ, που αμφότεροι είχαν νοσήσει με κορονοϊό). Για αυτό και έτρεξαν… μέχρι να σκάσουν.

Ο Προμηθέας βρήκε λίγο νωθρό τον Παναθηναϊκο και το εκμεταλλεύτηκε. Την ίδια στιγμή, επέλεξε συνειδητά να δίνει βοήθειες στο post, συχνά με τον παίκτη που μάρκαρε τον - μέτριο σουτέρ - Στέφαν Γιόβιτς. Εκεί έχτισε την καλή του πρώτη περίοδο, ξεφεύγοντας στο σκορ. Μετά όμως ήρθε η προσγείωση.

Όσο ο Παναθηναϊκός ήταν άστοχος από την περιφέρεια, ο Προμηθέας ήταν καλά. Ξαφνικά όμως πήγε φωτιά ο Νεμάνια Νέντοβιτς και έβαλε τους “πράσινους” στο παιχνίδι με 8 σερί πόντους (δύο τρίποντα και ένα δίποντο). Κάπου εκεί ο Προμηθεάς έχασε λίγο το μυαλό του, παρασύρθηκε σε βιαστικές - αντί για γρήγορες επιλογές - και το παιχνίδι γύρισε.

Από την τρίτη περίοδο κι έπειτα, ο Παναθηναϊκός ήταν πιο συγκεντρωμένος. Πήγε το παιχνίδι στο τέμπο που ήθελε και είδε την τριάδα των Παπαγιάννη, Έβανς και Γουάιτ (39 πόντοι και 26 ριμπάουντ και οι τρεις μαζί) να κάνει όλη την ζημιά, στον δρόμο για μία εύκολη νίκη.

Το αργό τέμπο της ΑΕΚ και το ξέσπασμα του Βεζένκοβ

Στον δεύτερο ημιτελικό, η ΑΕΚ των 8 παικτών ακολούθησε εντελώς διαφορετική λογική από τον Προμηθέα. Δεδομένου ότι όλες οι δικές απουσίες ήταν στην περιφέρεια (Ανγκόλα, Ράουτινς, Παππάς, Λάνγκφορντ), οι “κιτρινόμαυροι” αποφάσισαν να πάνε σε πολύ χαμηλό τέμπο το ματς με τον Ολυμπιακό, ποντάροντας στα ημίψηλα σχήματα και σε διάφορα τρικ στην άμυνα. Στην επίθεση, έδωσαν πρωτοβουλίες στους Δημήτρη Φλιώνη και Κίνο Κολόμ, ενώ πόνταραν και στην κίνηση μακριά από την μπάλα και τις πρωτοβουλίες του Ίαν Χάμερ.

Τα διάφορα τρικ της ΑΕΚ - όπως το να αναλάβει κάποια στιγμή ο Κουζέλογλου τον Σλούκα - είχαν αποτέλεσμα στην άμυνα, ενώ στην επίθεση το σημάδι στον Μουστάφα Φαλ είχε αποτέλεσμα όσο ο Ολυμπιακός επέλεγε να αμυνθεί στο Πικ εν Ρολ με “ICE” και “Flat”, αφήνοντας δηλαδή τον Γάλλο πίσω, δίνοντας χώρο στους γκαρντ της “Ένωσης”. Ο επιθετικός οίστρος του Φλιώνη, οι δημιουργίες του Κολόμ και το έξυπνο παιχνίδι του Χάμερ κρατούσαν την ΑΕΚ στο ματς. Μετά όμως ήρθε - και για την ΑΕΚ - η προσγείωση στην τρίτη περίοδο.

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να αμυνθεί πιο συχνά με αλλαγές στα Πικ εν Ρολ της ΑΕΚ με τον Φαλ - ενώ κάποιες φορές οι “ερυθρόλευκοι” άλλαζαν μακριά από την μπάλα και έστελναν τον Βεζένκοβ αντί του Φαλ στην άμυνα το Πικ εν Ρολ, περιορίζοντας την επίθεση της ΑΕΚ. Κάπως έτσι βγήκαν κάποιες μαζεμένες άμυνες και η ομάδα του Πειραιά βρήκε την ευκαιρία να τρέξει στο transition, χτυπώντας γρήγορα την άμυνα της ΑΕΚ στο post πριν οργανωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει η διαφορά και να κριθεί το παιχνίδι.

Η ΑΕΚ πάλεψε σε όλο το ματς. Στο τέλος, εκμεταλλεύτηκε και την χαλαρότητα του Ολυμπιακού και πίεσε τους “ερυθρόλευκους”, φτάνοντας δύο σουτ μακριά (το άστοχο του Κολόμ και το εύστοχο του Γουόκαπ) από το να τους αγχώσει πραγματικά. Στο τελος όμως απλώς λύγισε μπροστά στην ποιότητα και το βάθος του Ολυμπιακού.

Ο κοινός παρονομαστής των δύο "αιωνίων" ενόψει του τελικού

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ενεπλάκησαν σε δύο εντελώς διαφορετικά παιχνίδια. Οι “πράσινοι” χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μία ομάδα που ήθελε να τρέξει και οι “ερυθρόλευκοι” μία ομάδα που ήθελε να τραβήξει το χειρόφρενο. Αμφότεροι καθάρισαν το παιχνίδι έχοντας από ένα ξέσπασμα στην τρίτη περίοδο, εκμεταλλευόμενοι την διαφορά κλάσης - και βάθους - από τους χτυπημένους από απουσίες αντιπάλους τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Οι “αιώνιοι” ήταν έτσι κι αλλιώς φαβορί, απλώς τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο απλά λόγω των απουσιών των αντιπάλων τους.

Κοινός παρονομαστής Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν ότι χρειάστηκε απλώς να ανεβάσουν για μερικά λεπτά την απόδοσή τους για να νικήσουν, ασχέτως αν οι πρώτοι αγχώθηκαν λίγο στο τέλος και οι δεύτεροι στην αρχή. Κοινό σημείο και των δυο τους είναι ότι ξέρουν πως αυτό δεν θα είναι αρκετό στον αυριανό (20/2) τελικό (17:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24).

Οι δύο “αιώνιοι” ετοιμάζονται για τον πρώτο τελικό της σεζόν, ξέροντας ότι οποιαδήποτε στιγμή χαλάρωσης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, κάτι που φάνηκε και στις δύο προηγούμενες φετινές τους μονομαχίες σε Stoiximan Basket League και EuroLeague αντίστοιχα. Και θα έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος πώς θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα