Final Four 2023, Ολυμπιακός- Ρεάλ: Τα σουτ του Γουόκαπ, το σημάδι στον ΜακΚίσικ και ο Ροντρίγκεθ που έδωσε τους μισούς πόντους

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Ρεάλ στον τελικό του Final Four της EuroLeague. Οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν μία ανάσα από τον 4ο ευρωπαϊκό τους τίτλο, αλλά στο τέλος λύγισαν με 79-78 από το καλάθι του Σέρχιο Γιουλ.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ψυχωμένη εμφάνιση.

Έβαλε μεγάλα σουτ. Η Ρεάλ όμως έβαλε απλώς ένα μεγάλο σουτ παραπάνω και έφτασε στην νίκη.

Το SPORT24 αναλύει την ήττα των “ερυθρόλευκων”.

Οι 39 πόντοι του Ροντρίγκεθ και το Spain Pick and Roll που του έδωσε ρυθμό

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ήταν ο μαέστρος των Μαδριλένων. Σε μία εμφάνιση βγαλμένη από τα νιάτα του, ο Ισπανός γκαρντ τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους και 9 ασίστ, από τις οποίες η Ρεάλ πήρε άλλους 24 πόντους. Κοινώς, ο Ισπανός ήταν υπεύθυνος για 39 από τους 79 πόντους της “Βασίλισσας”, δηλαδή παρά έναν τους μισούς.

Ο Ροντρίγκεθ έδωσε ένα ρεσιτάλ δημιουργίας και εκτέλεσης. Η είσοδος του στο παρκέ άλλαξε τα δεδομένα στην 2η περίοδο, αφού ο "Τσάτσο" βοήθησε την Ρεάλ να επιστρέψει στο ματς από το -12. Για την ακρίβεια, ήταν υπεύθυνος, άμεσα ή έμμεσα, για τους 26 από τους 28 πόντους των Μαδριλένων στην 2η περίοδο (μόνο στο κάρφωμα του Χεζόνια στον αιφνιδιασμό δεν ενεπλάκη).

Ο Ροντρίγκεθ σκόραρε 5 πόντους, μοίρασε 6 ασίστ (από τις οποίες η Ρεάλ πήρε 16 πόντους), ήταν αυτός που έδωσε πάσα στον Κοζέρ για μία close out επίθεση του Γάλλου (δεν πιστώθηκε ασίστ), και αυτός που είδε τις αλλαγές στα σκριν του Ολυμπακού και πάσαρε στον Ταβάρες σε μία άλλη φάση,με τον πανύψηλο σέντερ με την σειρά του να πασάρει στον Κοζέρ για τρίποντο (αυτό ήταν secondary ασίστ για τον Ροντρίγκεθ, την οποία επίσης δεν πιστώθηκε). .

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Ροντρίγκεθ πλήγωσε τον Ολυμπιακό στην 2η περίοδο με ένα όπλο των "ερυθρόλευκων". Ο λόγος για το γνωστό πλέον Spain Pick and Roll - το οποίο, όπως είχε αναφερθεί στην ανάλυση του SPORT24 πριν τον τελικό είναι και όπλο της Ρεάλ - με τους Μαδριλένους να σκοράρουν σε τρεις σερί επιθέσεις, με τρεις διαφορετικούς τρόπους στην δεύτερη περίοδο μέσω αυτού του play. Ιδού αυτές οι τρεις επιθέσεις.

Ο Ροντρίγκεθ στήνει Spain Pick and Roll, με τον Ταβάρες να του δίνει το πρώτο σκριν, τον Κοζέρ να είναι στην πλάτη του Ταβάρες, ανεβαίνοντας στην περιφέρεια και τον Χεζόνια να φεύγει προς την αδύνατη πλευρά.

Ο Ολυμπιακός επιλέγει να αλλάξει το μαρκάρισμα και να βγάλει τον ΜακΚίσικ στον Ροντρίγκεθ και τον Σλούκα στον Κοζέρ. Ο Μπόλομποϊ έχει καλύψει το ρολάρισμα του Ταβάρες. Ο Βεζένκοβ όμως είναι ένα βήμα πιο μέσα προς το καλάθι. Ο Ροντρίγκεθ πασάρει στον Χεζόνια.

Ο Χεζόνια ευστοχεί σε τρίποντο.

Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Ροντρίγκεθ έστησε εκ νέου Spain Pick and Roll, τελειώνοντας διαφορετικά την επίθεση:

Ο Ροντρίγκεθ στήνει το Pick and Roll με τον Ταβάρες, ενώ ο Κοζέρ είναι στο “ζωγραφιστό” και ετοιμάζεται να ανέβει, μόνο που αυτή την φορά θα κάνει back screen στον Ταβάρες.

Ο Κοζέρ κάνει back screen στον Μπόλομποϊ, με τον ΜακΚίσικ να είναι υποχρεωμένος να τσεκάρει το ρολάρισμα του - κατά 25 πόντους ψηλότερου - Ταβάρες, που κόβει στο καλάθι.

Ο Ροντρίγκεθ βρίσκει με λόμπα τον Ταβάρες.

Ο Ταβάρες τελειώνει την φάση (Ο Μπόλομποϊ έκοψε στην καθοδο το σουτ).

Στην επόμενη επίθεση της Ρεάλ, ο Ροντρίγκεθ κάλεσε ξανά το ίδιο σύστημα. Και τελείωσε την φάση με τρίτο διαφορετικό τρόπο:

Ο Ροντρίγκεθ παίρνει σκριν από τον Ταβάρες, με τον Κοζέρ να είναι πάλι στις βολές όντας έτοιμος να ανέβει στην περιφέρεια και τον Χεζόνια να πηγαίνει προς την γωνία.

Ο Ολυμπιακός επιλέγει ξανά να κάνει αλλαγή, στέλνοντας τον ΜακΚίσικ στον Ροντρίγκεθ και τον Σλούκα στον Κοζέρ.

Ο Ροντρίγκεθ παίρνει το σουτ και ευστοχεί.

Ο Ροντρίγκεθ έβαλε την Ρεάλ στο ματς στην δεύτερη περίοδο. Και ήταν αυτός που την ξανάβαλε στο ματς στην τέταρτη περίοδο, για να εμφανιστεί στο τέλος ο Γιουλ. Πριν το καλάθι του αρχηγού των Μαδριλένων όμως, ο Ροντρίγκεθ ήταν υπεύθυνος - άμεσα ή έμμεσα - για 13 σερί πόντους της Ρεάλ. Από όταν δηλαδή ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 71-64, μέχρι που το σκορ έγινε 78-77 από το τρίποντο του Ροντριγκεθ σε κατάσταση Pick and Roll, ετοιμάζοντας την σκηνή για το καλάθι του Γιουλ.

Η ζώνη που έφερε τα πάνω - κάτω, το παιχνίδι του μυαλού και το σημάδι στον ΜακΚίσικ

Είχε αναφερθεί στην ανάλυση του προφίλ της Ρεάλ ότι αρέσκεται να παίζει μία ζώνη προσαρμογής 2-3 για μερικές κατοχές. Αν όμως έχει αποτέλεσμα, μπορεί να το κρατήσει για σχεδόν όλο το παιχνίδι. Αυτό έκανε και στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Από την στιγμή που ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 19-10, η Ρεάλ παγίωσε την άμυνα ζώνης 2-3. Μόνο που δεν πρόκειται για μία κλασική άμυνα.

Η παρουσία του Ταβάρες κάτω από το καλάθι δίνει το περιθώριο στους Μαδριλένους να ανεβάσουν τους γκαρντ τους πολύ ψηλά, σχεδόν στα 10 μέτρα. Αυτό όμως δεν το κάνουν πάντα. Το κάνουν για χάρη συγκεκριμένων παικτών. Κόντρα στον Ολυμπιακό, η Ρεάλ ανέβαζε τους γκαρντ της στα 10-11 μέτρα για χάρη του Σλούκα (και έπαιζε "ICE", μην αφήνοντας τον διεθνή γκαρντ να πάει προς το κέντρο, ενώ πίεζε πολύ αντίστοιχα τους Κάναν και Βεζένκοβ αν βρίσκονταν εκεί.

Αντιθέτως όμως, άφηνε χώρους στους ΜακΚίσικ και Γουόκαπ. Ιδού ένα παράδειγμα από την ίδια επίθεση, όταν στο παρκέ συνυπήρξαν Σλούκας και ΜακΚίσικ:

Ο Σλούκας κατεβάζει την μπάλα και ο Κοζέρ τον πιέζει, στέλνοντάς τον στα πλάγια, ενώ οι συμπαίκτες του είναι σε ζώνη. Ο ΜακΚίσικ ανεβαίνει προς τα πάνω για να πάρει την μπάλα.

Ο Σλούκας πασάρει στον ΜακΚίσικ, ο οποίος έχει την μπάλα και η άμυνα της Ρεάλ υποχωρεί.

Αυτό προφανώς και δεν έγινε τυχαία από την Ρεάλ. Ήταν σαφές ότι δεν ήθελε να αφήσει τον Σλούκα να βρει ρυθμό, αλλά την ίδια στιγμή δεν είχε κανένα πρόβλημα να δείξει στον ΜακΚίσικ ότι θα του δώσει το σουτ. Ιδού ένα παράδειγμα, λίγες στιγμές αργότερα:

Ο ΜακΚίσικ κατεβάζει την μπάλα, με τη ζώνη της Ρεάλ να περιμένει στο τρίποντο. Ο Αμερικανός πασάρει στον Σλούκα.

Με το που παίρνει την μπάλα ο Σλούκας, ο Ροντρίγκεθ ανεβαίνει στα 10 μέτρα και του κλείνει τον κεντρικό διάδρομο.

Η μπάλα φτάνει στον Βεζένκοβ, με τον Κοζέρ να κλείνει πάνω του στα 10 μέτρα. Ο ΜακΚίσικ ετοιμάζεται να ανέβει στις 45 μοίρες, ενώ ο Σλούκας πηγαίνει στην γωνία.

Ο ΜακΚίσικ επιχειρεί ελεύθερο τρίποντο (και ευστοχεί), αφού ο Φερνάντεθ έχει στο μυαλό του τον Σλούκα και ο Κοζέρ στο κόψιμο του Βεζένκοβ.

Οι άμυνες ζώνης παίζουν με το μυαλό των αντιπάλων. Η Ρεάλ δεν έχει αθλητικότητα στη γραμμή των γκαρντ της (με εξαίρεση όταν κατεβαίνει ο Μούσα στο 2). Έχει όμως παίκτες με μεγάλο I.Q, που ξέρουν να κλείνουν τους χώρους. Η ομάδα του Τσους Ματέο ήθελε να κόψει την κυκλοφορία της μπάλας του Ολυμπιακού και τα κοψίματα προς το καλάθι, προσπάθησε να προστατέψει τον Ταβάρες από την φθορά, να μην αφήσει τον Φαλ να ποστάρει.

Τα κατάφερε όλα αυτά. Και έβγαλε εκτός ρυθμού τον Ολυμπιακό.

Οι "ερυθρόλευκοι" είναι μία ομάδα που γενικά σουτάρει καλά από την περιφέρεια σε καταστάσεις Spot Up (σουτ από στάση). Αυτά τα σουτ όμως τα βγάζουν όλη την χρονιά με συνεχόμενα drive and kick (διείσδυση και πάσα στην περιφέρεια), κίνηση μακριά από την μπάλα, γρήγορες πάσες.

Με εξαίρεση τον Κάναν και τον Βεζένκοβ, οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού χρειάζονται ρυθμό μέσα από την επίθεση για να πάρουν ένα τρίποντο. Αν ο Ολυμπιακός πάρει Spot Up τρίποντο έπειτα από απλώς μία ή δύο πάσες, τότε οι παίκτες του δεν έχουν τον ρυθμο που θέλουν.

Η Ρεάλ έδωσε το σουτ κυρίως στον ΜακΚίσικ και τον Γουόκαπ. Άσκησε πίεση στον Σλούκα και τον Βεζένκοβ. Έβγαζε χέρι στον Κάνα. Ήταν ένα βήμα πιο μακριά από το συνηθισμένο στους Παπανικολάου και Λαρεντζάκη, αλλά αρκετά κοντά για να έχει ένα χέρι στο δικό τους σουτ. Κυρίως όμως υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε αρκετές ντρίμπλες και λίγες πάσες.

Αυτό έβγαλε εκτός ρυθμού την επίθεση της ομάδας του Πειραιά. Και, στο φινάλε του αγώνα, αυτό έμελλε να αποβεί μοιραίο.

Τα σουτ των Γουόκαπ και ΜακΚίσικ που ήρθαν επειδή το ήθελε η… Ρεάλ

Με το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού, η Ρεάλ στράφηκε στον Ροντρίγκεθ στην επίθεση. Την ίδια στιγμή όμως έπαιξε το τελευταίο χαρτί της στην άμυνα. Βλέποντας τον Ολυμπιακό να έχει ταυτόχρονα στο παρκέ τους ΜακΚίσικ και Γουόκαπ, έκλεισε την άμυνά της ακόμα περισσότερο, προκαλώντας τους δύο Αμερικανούς να σουτάρουν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις με το σκορ στο 74-70. Την αρχή έκανε με τον ΜακΚίσικ.

Ο Σλούκας προσπαθεί να σπάσει κατά μέτωπο την ζώνη, ενώ ο ΜακΚίσικ ετοιμάζεται να ανέβει στις 45 μοίρες.

Ο ΜακΚίσικ είναι ελεύθερος στις 45 μοίρες και ο Σλούκας του πασάρει την μπάλα. Ο Χεζόνια έχει επιλέξει να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό, μαρκάροντας τον Βεζένκοβ. Ο Γιουλ παίζει επίσης κλειστά, αφήνοντας ελεύθερο τον Γουόκαπ στην γωνία.

Ο ΜακΚίσικ αστοχεί σε ελεύθερο τρίποντο.

Αυτό το άστοχο σουτ του Αμερικανού ώθησε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ρίξει στο παρκέ τον Κάναν, για να ανοίξει το γήπεδο. Κόντρα στην ζώνη της Ρεάλ δεν γινόταν να έχει δύο μέτριους περιφερειακούς σουτέρ στο παρκέ. Τότε όμως η Ρεάλ έδωσε δύο συνεχόμενα σουτ στον Γουόκαπ. Ιδού το πρώτο:

Ο Σλούκας έχει την μπάλα στην κορυφή, με την Ρεάλ να είναι λίγο πιο πίσω από ότι συνήθως επειδή μόλις έχει χάσει αμυντικό ριμπάουντ.

Ο Σλούκας πασάρει στον Γουόκαπ.

Ο Γουόκαπ αστοχεί σε τρίποντο.

Ιδού και το δεύτερο σουτ:

Ο Γουόκαπ στήνει Pick and Roll, με τον Βεζένκοβ να δίνει σκριν στον Κάναν και να ανεβάινει προς τα πάνω, ενώ ο Κάναν πάει στην γωνία.

Ο Βεζένκοβ παίρνει την μπάλα, με τον Γιουλ να κλείνει πάνω του, ενώ ο Γουόκαπ πηγαίνει στις 45 μοίρες.

Ο Βεζένκοβ πασάρει στον Γουόκαπ που αστοχεί σε ελεύθερο τρίποντο, με τον Κοζέρ να είναι πάνω στον Κάναν και τον Γιουλ να έχει το μυαλό του στους Βεζένκοβ και Σλούκα.

Ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει στην επίθεση. Ο Κάναν του έδωσε ανάσες, κάνοντας το σκορ 78-72. Ο Ροντρίγκεθ όμως απάντησε με νέο Spain Pick and Roll και λέι-απ για το 78-74.

Ο Ροντρίγκεθ παίρνει σκριν από τον Ταβάρες, ενώ ο Φερνάντεθ βρίσκεται στις βολές και είναι έτοιμος να δώσει σκριν.

Ο Φερνάντεθ κάνει σκριν τελικά στον Φαλ. Ο Γουόκαπ είναι υποχρεωμένος να μείνει μέσα για να κλείσει το ρολάρισμα του Ταβάρες. Ο Βεζένκοβ απλώνει το χέρι του, αλλά δίνει… μισή βοήθεια, αφού μαρκάρει τον Χεζόνια. Ο Ροντρίγκεθ παίρνει τον διάδρομο. Ο Κάναν είναι κοντά στο καλάθι, αλλά έχει στο νου του τον Γουίλιαμς-Γκος στην γωνία.

Ο Ροντρίγκεθ σκοράρει.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ροντρίγκεθ ευστόχησε σε τρίποντο για το 78-77 σε κατάσταση Pick and Roll. Μία φάση πριν (σε ένα άστοχο τρίποντο του Βεζένκοβ) και μία φάση αργότερα (σε ένα Pick and Roll που κατέληξε σε χουκ του Φαλ από τα 4.5 μέτρα) ο Ολυμπιακός είχε δύο σερί κακές επιθέσεις.

Η Ρεάλ είχε πλέον την τύχη στα χέρια της. Ο Γιουλ έπαιξε ακόμα ένα Pick and Roll για την Ρεάλ. Και έβαλε το σουτ της χρονιάς μπροστά στον Φαλ. Ο Σλούκας πήρε την τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού. Η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Η Ρεάλ ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ένα σουτ, ένας τίτλος.

Η συζήτηση για επιτυχημένο και αποτυχημένο πλάνο

Σε ένα άθλημα στιγμών, συχνά το πλάνο μίας ομάδας κρίνεται ως καλό ή κακό με βάση το αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε. Η Ρεάλ νίκησε. Το πλάνο των Μαδριλένων κρίνεται επιτυχημένο. Αν δεν έμπαινε το σουτ του Γιουλ ή αν έμπαινε το σουτ του Σλούκα, κάποιοι θα υποστήριζαν το αντίθετο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σε έναν αγώνα που κρίνεται στο ένα σουτ, ανάμεσα σε δύο ισοδύναμες ομάδες, είναι άδικο να πει κάποιος ότι ένα πλάνο ήταν καλύτερο από κάποιο άλλο. Αυτό δεν αναφέρεται για να χρυσώσει κάποιος το χάπι. Είναι η πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι η ζώνη της Ρεάλ παίδεψε τον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” όμως βρέθηκαν ένα σουτ μακριά από τον τίτλο. Είδαν τον Βεζένκοβ να παίζει σαν MVP, τον Κάναν να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς. Απλώς δεν ήταν αρκετό.

Ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ πάλεψαν σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία κατοχή. Θα μπορούσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας να κάνει κάτι διαφορετικό; Πιθανόν, αλλά αυτό είναι εύκολο να το υποστηρίζει κάποιος κατόπιν εορτής. Υπάρχει επιχείρημα πίσω από κάθε επιλογή του Έλληνα τεχνικού, όπως και πίσω από κάθε επιλογή του Τσους Ματέο. Οι προπονητές πάντα ξέρουν κάτι περισσότερο.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ολυμπιακός έπαιξε το μπάσκετ του και έφτασε μία ανάσα από τον 4ο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του. Η κλάση του Ροντρίγκεθ όμως και η προσωπικότητα του Γιουλ έμελλε στο τέλος να κρίνουν έναν από τους καλύτερους τελικούς των τελευταίων χρόνων. Η Ρεάλ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πέρασε έναν Γολγοθά, αλλά τα κατάφερε. Είναι όμως η αξία του ηττημένου που δίνει αξία στον νικητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα