ΑΕΚ: Σκωτσέζικα ντους θα υπάρχουν, το θέμα είναι να τα ξεπερνάς

Η ΑΕΚ εισήλθε μετά από χρόνια σε μία διαδικασία διαχείρισης αγώνων διαφορετικού επιπέδου και απαιτήσεων. Η επιστροφή σε ευρωπαϊκό γκρουπ δεν είναι μία κατάσταση παίξε γέλασε, ειδικά όταν αξιώνεις κάτι περισσότερο από μία απλή συμμετοχή σε αυτό. Κάτι δηλαδή που κέρδισε η ΑΕΚ με το διπλό στο Μπράιτον, ανέλπιστο και διόλου αναμενόμενο. Εκείνη με αυτό το αποτέλεσμα

δημιούργησε προσδοκίες πάνω από όλα για τον ίδιο τον εαυτό της. Πάμε τώρα να δούμε και τι σημαίνει αυτό.

Σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο γκρουπ ακόμα κι αν επικρατεί ευρέως -σε ένα βαθμό και δικαιολογημένα- ότι ο Άγιαξ και η Μαρσέιγ διανύουν προβληματικές περιόδους-, η Ένωση παραμένει η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ και τη λιγότερη ποιότητα συνολικά. Παρά το γεγονός ότι οι αποστάσεις δεν είναι τρελές, δεν παύουν να υπάρχουν.

Οπότε δεν θα είναι καθόλου παράξενο αν στα πέντε επόμενα παιχνίδια υποστεί ισάρθιμες ήττες. Ούτε όμως θα συνιστά πλέον τεράστια έκπληξη το να πετύχει τις νίκες που θα της δώσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση και όχι απλά μία τρίτη ή τέταρτη θέση. Άλλωστε το επαναλαμβάνει συνεχώς και ο ίδιος ο Ματίας Αλμέιδα, όταν 11 παίζουν εναντίον 11 μετρούν και άλλα πράγματα: η δίψα, η ενότητα, το πάθος, η προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο και η ευστοχία αυτού.

Ο συσχετισμός με την Ελλάδα

Πάμε και παρακάτω για να συζητήσουμε τα ευρωπαϊκά δρώμενα σε σχέση με αυτά της Ελλάδας. Το rotation είναι αναπόφευκτο γι' αυτό άλλωστε για προπονητής ήθελε από την αρχή της σεζόν τουλάχιστον τρεις λύσεις σε κάθε θέση.

Σκεφτείτε ότι θα έρθει και το Κύπελλο όπου θα δούμε ακόμα περισσότερα πρόσωπα από αυτά που ακόμα δεν έχουν παίξει (π.χ. Πήλιος, Ραντόνια, Λαμαράνα κ.α.) ή το έχουν κάνει ελάχιστο (Χρυσόπουλος).

Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν βαθμολογικές απώλειες και είναι δεδομένο ότι θα έρθουν κι άλλες, ειδικά όταν αποτέλεσμα του rotation θα είναι μία τακτική αναρχία, όπως αυτή που είδαμε στην Κρήτη. Επίσης θα είναι σύνηθες όταν θα πρόκειται για παίκτες που δεν παίζουν συχνά μαζί και κάποιους που έχουν ρόλο βοηθητικό.

Στην πορεία θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες βραδιές για την ΑΕΚ. Το θέμα είναι κατά πόσο εκείνη μπορεί να βρει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης ώστε όταν καταλαβαίνει πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως έχει συνηθίσει να τα οδηγεί εκείνη, να παραμένει μέσα στα ματς έως το τέλος.

Να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τερμάτων που δέχεται, να σταματήσει να τρώει γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο, να μην βρίσκεται τόσο συχνά εκείνη πρώτη πίσω στο σκορ. Αυτά είναι πράγματα που όντως διορθώνονται, ίσως και με κάποιο plan b.

Η στάση του κόουτς

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε δει ως τώρα κάτι τέτοιο από τον Αλμέιδα ο οποίος ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που χρησιμοποιεί, ζητά πάντα τα ίδια πράγματα με κάποιες ελάχιστες προσαρμογές σε στοιχεία του αντιπάλου. Αυτό είναι το παιχνίδι του και αυτό εμπιστεύεται, ίσως όμως η πορεία να τον οδηγήσει σε αναθεώρηση.

Όχι ασφαλώς της γενικότερης φιλοσοφίας του που άλλωστε κρίνεται ως απολύτως πετυχημένη βάσει των όσων η ΑΕΚ κατέκτησε πέρυσι, αλλά τη συμπεριφοράς σε κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια που φαίνεται από την αρχή ότι δεν πάνε καλά.

Ίσως αυτή να είναι μία χρονιά με πολλά σκοτσέζικα ντους για την ΑΕΚ, η οποία πρέπει να βρίσκει τον τρόπο να τα ξεπερνά και να πηγαίνει στο κάθε επόμενο παιχνίδι δίχως να κουβαλάει βαρίδια στους ώμους της και κυρίως στο μυαλό της. Το έχει πει και ο ίδιος ο προπονητής σε ανύποπτο χρόνο, ότι θα είναι πολύ δύσκολο φέτος για την ΑΕΚ να καταφέρει όσα πέτυχε πέρυσι.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, ένας πιο ενισχυμένος Παναθηναϊκός, ένας πολύ βελτιωμένος Ολυμπιακός και φυσικά ο ΠΑΟΚ που πάντοτε τα τελευταία χρόνια κάνει ζημιές και διεκδικεί πράγματα. Βήμα-βήμα λοιπόν και με επίγνωση του ότι όλα μαζί και τέλεια δεν γίνονται!

Μόνο ο Άγιαξ λοιπόν γι' αύριο (5/10, 19:45, COSMOTE SPORT 3HD, LIVE SPORT24) και από κει και πέρα βλέπουμε πόσο αυτό το παιχνίδι μπορεί να επηρεάσει την ΑΕΚ ενόψει του θεωρητικά πιο εύκολου της ερχόμενης Κυριακής κόντρα στον Παναιτωλικό. Που αντί για εύκολο, ίσως είναι βουνό!

Keywords
Τυχαία Θέματα