Αυτό είναι το χρονικό και το πλαίσιο της συμφωνίας Άρη-Ουζουνίδη

Τέσσερις μέρες. Τόσο -επισήμως- κράτησε η αναζήτηση προπονητή στον Άρη, η οποία κι οδήγησε από την αντικατάσταση του Άκη Μάντζιου, με τη σχετική απόφαση το βράδυ του περασμένου Σάββατου (07/12), στη διαρροή συμφωνίας και το μετέπειτα ναυάγιο με τον Τζον Φαν Σιπ και, χτες το απόγευμα, την πρόσληψη του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Επαναλαμβάνοντας τα βασικά που έχουν γνωστοποιηθεί, ο Έλληνας τεχνικός θα υπογράψει συμβόλαιο που θα έχει διάρκεια ως το καλοκαίρι του 2026, κλειστό, ενώ θα έχει δύο άμεσους συνεργάτες, το...

alter ego του, τον Χριστόφορο Κόλα και τον Σάκη Παντελίδη.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες του SPORT24, οι απολαβές επιτελείου θα ξεπεράσουν συνολικά σε αυτό το διάστημα τις 900.000 ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται οι προβλεπόμενες παροχές και τα διάφορα μπόνους (τα οποία αφορούν από τη συμμετοχή σε καλοκαιρινά προκριματικά διεθνών διοργανώσεων, ως – πλουσιοπάροχα – για την είσοδο σε οποιαδήποτε League Phase και αυτονόητα για την κατάκτηση εγχώριων τίτλων).

Η αλήθεια είναι πως ο 56χρονος τεχνικός δεν ήταν τόσο... ψημένος να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα ύστερα από έξι χρόνια (παρά ενάμιση μήνα).

Το δήλωσε άλλωστε, κι ο ίδιος στη μεταμεσονύχτια άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Δύο φορές σε αυτή την εξαετία είχε αρνηθεί σχετικές προσεγγίσεις των κίτρινων.

Ωστόσο, η προσωπική επαφή που είχε με τον Θοδωρή Καρυπίδη, σε γνωστό καφέ της Γλυφάδας το πρωί της Τρίτης (10/12), ήταν η καταλυτική κι ήρθε και "κούμπωσε" στον προσωπικό νόστο του, στην ολοένα και μεγαλύτερη εσωτερική ανάγκη να επιστρέψει στα πάτρια ώστε να βρίσκεται πιο κοντά – και σε πιο σταθερή βάση – στην οικογένειά του.

Όπως καταγράφηκε, από εκείνη την στιγμή υπήρχε ξεκάθαρη θετική προδιάθεση, βασισμένη στο πλάνο, στην στόχευση και στη δυναμική των όσων μεταφέρθηκαν στον Ουζουνίδη.

Επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας με τις πρώτες περί οικονομικού συζητήσεις.

Ουσιαστικά η συμφωνία προέκυψε αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι χτεσινές (Τετάρτη) επαφές κι η δεύτερη συνάντηση Καρυπίδη – Ουζουνίδη ήταν περισσότερο εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, απλώς για να επιβεβαιώσει τα όσα νωρίτερα είχαν συμφωνηθεί.

Το background του "ναυαγίου" με τον Φαν Σιπ κι ο... Πίρλο

Η επιλογή Ουζουνίδη εμφανίστηκε στο κάδρο και στην σκέψη του ισχυρού άνδρα των κίτρινων αμέσως μετά το ναυάγιο των επαφών με τον πρώην εκλέκτορα της Εθνικής.

Με τον Ολλανδό η πρώτη επικοινωνία έγινε πριν 10 μέρες, αμέσως δηλαδή μετά το 4-0 της ΑΕΚ επί του Άρη στο πρωτάθλημα.

Διαπιστώθηκε μια καλή διάθεση. Ως εκεί. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας απλώς συντηρήθηκε, χωρίς κάτι ουσιαστικό, πέραν μιας προπαρασκευαστικής διαδικασίας αν κι εφόσον χρειάζονταν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές συζητήσεις. Κάτι που προέκυψε αμέσως μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, το περασμένο Σάββατο.

Η καλή διάθεση μεταφράστηκε σε επιθυμία συνεργασίας, εξ ου κι η σχετική επικοινωνία των κίτρινων για συμφωνία με τον Φαν Σιπ.

Χωρίς, η αλήθεια είναι -κι όπως αποδείχτηκε- να έχουν ρυθμιστεί τα διαδικαστικά. Το γενικότερο, οικονομικό πλαίσιο, ήταν συμφωνημένο (και πάνω κάτω ανάλογο με τις αποδοχές και τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου του Ουζουνίδη).

Ο διάολος όμως, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κρύβεται στις λεπτομέρειες (διασφαλίσεις στο timing των πληρωμών, ύψος ενδεχόμενης αποζημίωσης δύο από τις σημαντικότερες που έθεσε ο Ολλανδός).

Και φάνηκε τελικά πως αυτές οι λεπτομέρειες ήταν ουσιαστικές και για να παγώσουν την αρχική, εκατέρωθεν, καλή διάθεση και τελικά να οδηγήσουν σε ναυάγιο.

Είχε διαφανεί πως δεν... τσουλάει από το βράδυ της Κυριακής, οριστικοποιήθηκε μετά από ένα εικοσιτετράωρο.

Αμέσως, ο Καρυπίδης επικοινώνησε με τον Ουζουνίδη και του ζήτησε τη συνάντηση για το πρωί της Κυριακής και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Όπως κι όσα κυκλοφόρησαν για άλλες εναλλακτικές. Είναι σαφές πως μέχρι να συντελεστεί το ναυάγιο στις συζητήσεις με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό, αυτός ήταν η επιλογή Καρυπίδη (χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό), ξεκάθαρο πως από τη στιγμή που στράφηκε στη λύση Ουζουνίδη – και το σημαντικότερο διαπίστωσε αμοιβαιότητα στη διάθεση συνεργασίας – ο Έλληνας προπονητής ήταν αυτός που πήρε αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα στην ιεράρχηση των επιλογών.

Για την ιστορία, μία από τις οποίες, που πολύ επιφανειακά και για μερικές ώρες εξετάστηκε, ήταν αυτή του Αντρέα Πίρλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα