Αλμέιδα: "Είμαστε σε όμιλο Champions League, είναι καλό να μετρηθούμε"

Ο Ματίας Αλμέιδα παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον συμπατριώτη του, Λούκας Μαρινέλι, ο οποίος ήταν και ο συγγραφέας βιβλίου για τον Αργεντινό τεχνικό της ΑΕΚ και την προπονητική φιλοσοφία του.

Ο προπονητής της Ένωσης μίλησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο και την κατάκτησή του από την παρέα του Λιονέλ Μέσι, για τον Λιονέλ Σκαλόνι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφορούσε την πορεία του στην Ελλάδα.

Ανέλυσε τον τρόπο παιχνιδιού

της νταμπλούχου της χώρας, τον όμιλο Champions League όπως είπε (η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πριν από τον αγώνα με την Μπράιτον), αλλά για την καριέρα του, η οποία υποστήριξε ότι δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλμέιδα

Για την περσινή σεζόν

"Στην αρχή ήταν ακόμα αντιληπτό ότι ήμασταν νεοφερμένοι, ότι γνωρίζαμε μια νέα ομάδα. Η ΑΕΚ προερχόταν από μια πολύ κακή χρονιά, στην οποία δεν είχε μπει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έτσι, υπήρχε πίεση. Τις πρώτες αγωνιστικές παίζαμε με ένα σύστημα με τρεις πίσω και το τροποποίησα στο δεύτερο ή στο τρίτο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, η ομάδα άρχισε να ανεβάζει επίπεδο, να είναι πιο άρτια. Παιχνίδι με παιχνίδι, βελτιωνόταν. Στα μισά της σεζόν νομίζω ότι πατήσαμε το ταβάνι μας. Ήμασταν στα καλύτερά μας. Μετά είχαμε τον σοβαρό τραυματισμό του Νίκλας Ελίασον και αρχίσαμε να παίζουμε μέσα στην εβδομάδα στο κύπελλο και εν συνεχεία στο πρωτάθλημα, πράγμα που αλλάζει πολύ τη μορφή της ομάδας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έπαιξε έναν πολύ ιδιαίτερο παράγοντα για τους συλλόγους, γιατί σταμάτησε στη μέση το πρωτάθλημα. Και εκεί τα πηγαίναμε καλά. Έπρεπε να κάνουμε προετοιμασία με 14 παίκτες και ήταν όλα περίεργα".

Για τη μάχη τίτλου με τον Παναθηναϊκό

"Στη μέση του πρωταθλήματος, όταν ξέραμε πια ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ μας θα ήταν δυνατός, είπα ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στο τελευταίο δευτερόλεπτο των playoffs. Γιατί είδα ότι ο Παναθηναϊκός ήταν μία άρτια ομάδα που έπαιζε καλά και κέρδιζε. Κερδίζαμε και κέρδιζαν και αυτοί. Κέρδιζαν με ένα λεπτό να απομένει είτε με πέναλτι είτε με ένα υπέροχο γκολ. Κέρδισαν με αυτούς τους τρόπους και έλεγαν πολλοί ότι 'ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη του πρωταθλητή'. Τους ακολουθούσαμε, κάποια στιγμή μας είχαν εννιά πόντους πίσω. Συνεχίσαμε και όλα ήταν πολύ ισορροπημένα με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που έπαιζαν πολύ καλά".

"Και όλα αυτά έγιναν μέχρι την είσοδο στα playoffs. Μπήκαμε έναν βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκό κι η διαφορά ήταν ότι δεν χάσαμε στα playoffs, αλλά αυτοί ηττήθηκαν. Δώσαμε δέκα παιχνίδια playoffs. Το πρωτάθλημα εδώ είναι καλό, αλλά είναι τρομερό γιατί περνάς ολόκληρο το τουρνουά, μπαίνεις στα playoffs και οι βαθμοί συνεχίζουν να προστίθενται. Αυτοί που μπαίνουν στα playoffs είναι αυτοί με την περισσότερη ιστορία και είναι όλοι κλασικοί αντίπαλοι. Έτσι, παίζονται δύο ντέρμπι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και άλλα δύο στα playoffs κι αν παίξεις και στο κύπελλο, μπορεί να τους βρεις ξανά απέναντι σου στο κύπελλο, είναι τρελό".

Για τη μετακίνησή του στην ΑΕΚ

"Όποτε πάω σε ένα μέρος και αρχίζω να το μελετάω, αρχίζω να νιώθω ότι μπορεί να τα πάω καλά ή όχι. Συνέβη με την Τσίβας, συνέβη στην Μπάνφιλντ. Εδώ, μόλις έφτασα, ένιωσα ότι θα πήγαινε καλά. Το μελέτησα πολύ, μελέτησα την ομάδα και τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Οπότε, ήξερα για ποιο σκοπό ερχόμουν. Και ήξερα ότι ήταν η μόνη πόρτα προς την Ευρώπη που μου είχε ανοίξει μέχρι τώρα και ότι επρόκειτο να την αξιοποιήσω στο έπακρο".

Για την OPAP Arena

"Η ολοκλήρωση της OPAP Arena έχει μια πολύ δραματική ιστορία, λόγω του τρόπου που δημιουργήθηκε ο σύλλογος, με μετανάστες. Εκείνο το γήπεδο δεν είχε φτιαχτεί 20 χρόνια, το τελείωναν, δεν το τελείωναν, Εγώ, ως προπονητής, θα ήμουν αυτός που θα έκανε ντεμπούτο σε αυτό το γήπεδο. Υπήρχαν πολλά πράγματα στα οποία ένιωθα ότι θα ήμουν καλός. Το είχα στο μυαλό μου κάθε μέρα".

Για το τι έλεγε στους παίκτες για να τους εμψυχώσει

"Έλεγα στους παίκτες τη λέξη πρωταθλητής κάθε μέρα. Κάθε μέρα τους έλεγα 'δουλεύουμε για να είμαστε πρωταθλητές', 'δουλεύουμε για να κερδίσουμε το κύπελλο και να είμαστε πρωταθλητές', 'δουλεύουμε για να γίνουμε πρωταθλητές'. Δουλειά και πρωταθλητής. Νομίζω ότι ήταν σπουδαίοι ερμηνευτές αυτού που θέλαμε".

Για την αγωνιστική εικόνα της περσινής ΑΕΚ

"Το ποδόσφαιρό μας, ή αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στο γήπεδο, είναι πρώτα να έχουμε την κατοχή της μπάλας. Γιατί; Γιατί θεωρώ ότι έχοντας κατοχή, φθείρεις τον αντίπαλο. Βλέπω το ποδόσφαιρο σαν την πυγμαχία. Στην πυγμαχία έχεις έναν άνθρωπο που χτυπά και προσπαθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά να βγάλει νοκ άουτ τον αντίπαλο. Νιώθω ότι το ποδόσφαιρο είναι κάπως έτσι, γιατί το μελετάω από παντού. Υπάρχει η ταχύτητα με την οποία εκτελείται κάθε κίνηση, η κάθε ενέργεια και η επιμονή. Γιατί φτάνουμε 70.000 φορές στα δεξιά και 70.000 φορές στα αριστερά, αλλά οι αριθμοί τελικών είναι μικροί. Όμως αυτές οι λίγες τελικές μας έκαναν να κερδίζουμε πολύ. Οπότε επιμονή".

"Μετά, παρατηρώ ότι, στην αμυντική φάση, η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων κλείνεται, σκοράρει και στη συνέχεια χαρίζει τις πτέρυγες. Μπορεί να είναι η στρατηγική ορισμένων προπονητών. Πρέπει να δεις με πόσα άτομα μπαίνεις στην αντίπαλη περιοχή, πού στέλνεις τις σέντρες και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Τα ατομικά χαρακτηριστικά που έχει η ΑΕΚ προσφέρονται γι' αυτό το παιχνίδι. Στις πτέρυγες έχουμε έχουμε γρήγορους, ικανούς, δυναμικούς ποδοσφαιριστές, που βρίσκονται σε θέση γκολ και που μπορούν να σκοράρουν".

Για τον Λιβάι Γκαρσία

"Νομίζω ότι μία από τις επιτυχίες μας ήταν να βάλουμε τον Λιβάι Γκαρσία να παίξει σέντερ φορ. Όταν έφτασα εδώ, ο Γκαρσία δεν είχε παίξει ποτέ στο '9'. Για μένα είναι εννιάρι. Τα πήγε πολύ καλά και σχεδόν ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Είναι δυνατός και γρήγορος, επομένως είναι ένας από τους παίκτες που σ' αυτή θέση, στο '9' είναι καλύτερα γι' αυτόν, είναι πιο άνετα. Σουτάρει πολύ καλά με το αριστερό, αλλά και με το δεξί, ενώ είναι πολύ καλός στον αέρα. Πρέπει να πετύχει ακόμα περισσότερα γκολ με το κεφάλι του και θα το κάνει".

Για τον Σέρχιο Αραούχο

"Ο Αραούχο είναι ο ηγέτης που πρέπει να έχεις μέσα στο γήπεδο, είναι η ψυχή της ομάδας για την αφοσίωση του, για τη θέλησή του, για τη συντροφικότητά του. Έκανα αυτήν τη δήλωση μετά από μια ενέργεια που έκανε, στην οποία θα μπορούσε να είχε πετύχει γκολ. Όμως, αφού δεν είναι εγωιστής, νίκησε τον τερματοφύλακα και πάσαρε σε συμπαίκτη του. Νομίζω ότι ήταν το παράδειγμα αυτό λείπει από το σημερινό ποδόσφαιρο. Βλέπω ότι υπάρχει πολύς εγωισμός, πολύ 'εγώ, εγώ', πολλές φωτογραφίες για ένα μόνο άτομο και πολύ Instagram. Ήταν ένα δείγμα του ποδοσφαίρου για το οποίο παλεύω για να συνεχίσω να υπάρχω και να μην εξαφανιστώ".

Για το προπονητικό μέλλον του

"Είμαι προπονητής εδώ και δώδεκα χρόνια και δεν πρόκειται να είμαι για 25 χρόνια. Μου είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί ήμουν παίκτης και γιατί η αντικατάσταση των προπονητών πρέπει να γίνει με νεαρά παιδιά. Δεν θέλω να είμαι ο μεγάλος τύπος που ενοχλείται από παίκτες που μιλάνε στο τηλέφωνο στο τραπέζι. Τα παιδιά αλλάζουν και είμαι ακόμα κοντά τους. Τώρα, γιατί σε δέκα χρόνια δεν ξέρω πώς θα είναι ένας 18χρονος και αν όντως θα το αντέξω. Δεν θέλω να είμαι ο προπονητής που λέει 'α, πόσο περίεργο είναι αυτό'".

"Υπάρχει και μια ζωή. Αν και η ζωή μου είναι σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο, έχω οικογένεια και υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να απολαύσω αυτό που έχω κάνει. Μου αρέσει αυτό που κάνω, αλλά υπάρχει έντονος ρυθμός, με πολύ άγχος, πολλή αφοσίωση, πολύ πάθος και πολλή αφοσίωση. Όλη την ώρα βλέπεις VIDEO, γράφεις ματς. Πολλές φορές αφήνεις πράγματα στην άκρη κι εγώ τα αφήνω στην άκρη. Και δεν το θέλω. Εδώ έχω άλλα τέσσερα χρόνια στο συμβόλαιό, αν όλα πάνε καλά, κάτι που ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Δεν με βλέπω να προπονώ για πολλά χρόνια ακόμη. Θέλω να αποκτήσω λίγη περισσότερη εμπειρία, θα ήθελα να πάω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ως προπονητής κι εκεί να δω ποδόσφαιρο από άλλο πόστο. Θέλω να έχω ενέργεια, δεν θέλω να είμαι προπονητής στον οποίο οι άλλοι πρέπει να κάνουν τα πάντα. Αυτό για μένα είναι απάτη. Δεν θέλω να είμαι τέτοιος προπονητής".

Για τον όμιλο του Europa League

"Είναι όμιλος Champions League. Νομίζω ότι θα είναι καλό να μετρηθούμε και ποιος ξέρει; Οι αγώνες πρέπει να παιχθούν στο γήπεδο. Είναι αλήθεια ότι οι αντίπαλοι έχουν διαφορετικό μπάτζετ, αλλά είναι ποδόσφαιρο και έχουμε καλή ομάδα. Οι παίκτες που είναι σε χαμηλότερο επίπεδο ανεβαίνουν, γιατί έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Το πρώτο παιχνίδι του ομίλου είναι μεταξύ δύο ντέρμπι, που αλλάζει πολλά και είναι περίπλοκο για εμάς. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Keywords
Τυχαία Θέματα