Άσλεϊ Τζόνσον, κάτι παραπάνω από την κορυφαία τερματοφύλακα στον κόσμο

Έχουν περάσει τρία χρόνια και κάτι ψιλά από τότε που τηλεφώνησα στην (τότε τερματοφύλακα της Βουλιαγμένης και νυν του Εθνικού) Άσλεϊ Τζόνσον για να κλείσουμε ένα ραντεβού!

Μην πάει ο νους στο πονηρό, μια συνέντευξη της ήθελα για ένα αφιέρωμα στην ημέρα της γυναίκας!

Oταν λοιπόν της τηλεφώνησα για τα σχετικά της έταξα ότι εάν μου έδινε αυτή τη συνέντευξη, θα την κεράσω το αγαπημένο της φαγητό. Υπέθεσα ότι θα είναι κανένα αμερικάνικο μπέργκερ, αλλά ένιωσα ευχάριστη και κυρίως… σοβινιστική έκπληξη

από την γαστριμαργική επιλογή της.

To κορίτσι γουστάρει μουσακά και μάλιστα τον τονίζει ορθώς στη λήγουσα!

Προϊούσης της συζήτησης προέκυψαν κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις, διότι η Ασλεϊ Τζόνσον ήταν και ασφαλώς παραμένει κάτι πολύ παραπάνω από το να θεωρείται ως η καλύτερη τερματοφύλακας στον κόσμο!

Τότε ανήμερα την παγκόσμια γιορτή της γυναίκας η "μαύρη γαζέλα" σήκωνε το λάβαρο του φεμινισμού και μου έλεγε ότι "εμείς που λένε ότι τάχα ανήκουμε στο ασθενές φύλο, εάν μας δώσουν τις ευκαιρίες, τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα".

Συνιστά άλλωστε κι ελόγου της ένα παράδειγμα και μάλιστα εις διπλούν: ως γυναίκα και ως η πρώτη Αφροαμερικάνα η οποία αγωνίσθηκε και συνάμα θριάμβευσε σε Ολυμπιακούς αγώνες (Ρίο ντε Τζανέιρο 2016, Τόκιο 2020) με την εθνική ομάδα γουότερ πόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθώντας πιστά το κάρμα και οιστρηλατούμενη από το σύνθημα "I have a dream" του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

"Ανατρίχιασα με το σκουφάκι της Εθνικής"

"Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να νιώθω ευτυχισμένη και υπερήφανη" υπερθεμάτιζε. "Έκανα ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και εύχομαι να δω κι άλλες κοπέλες να βαδίζουν στα χνάρια μου. Όταν φόρεσα για πρώτη φορά το σκουφάκι της Εθνικής ομάδας ανατρίχιασα από τη συγκίνηση και αυτό είναι ένα συναίσθημα που δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου".

Γεννημένη στις 12 Σεπτεμβρίου του 1994 στο Μαϊάμι, γόνος μεταναστών από τη Τζαμάικα, θαυμάστρια του ΛεΜπρόν Τζέιμς και των αδελφών Σιρίνα και Βίνους Γουίλιαμς, μεγαλωμένη μακριά από πατρικές φτερούγες, έτρεχε πίσω (όχι από το φουστάνι, αλλά) από την άσπρη στολή της νοσοκόμας μαμάς της, ονόματι Ντόνα, που ήταν κιόλας κέρβερος.

"Μαμά κάτσε σπίτι, με αγχώνεις"

"Κέρβερος δεν θα πει τίποτε. Ο πατέρας μου ήρθε να με δει το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και παλαιότερα στους τελικούς του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος με το Πρίνστον, αλλά η μητέρα μου στεκόταν μπάστακας, ακόμη και στις προπονήσεις. Κάποια στιγμή μάλιστα της ζήτησα να κάθεται σπίτι διότι αγχωνόμουν και ένιωθα πιεσμένη από την παρουσία της"!

Δυο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης , δις πρωταθλήτρια κόσμου, τροπαιούχος με την Οριτζόντε Κατάνια, τη Βουλιαγμένη και από την Τετάρτη (30/03) με τον Εθνικό η Τζόνσον είναι μια τερματοφύλακας από άλλο ανέκδοτο!

Η λεγάμενη βούτηξε στην πισίνα εξ απαλών ονύχων, κατάλαβε γρήγορα ότι "η κολύμβηση είναι βαρετή" και αφοσιώθηκε στην υδατοσφαίριση, στο τριπάκι της οποίας μπήκαν και τα άλλα τέσσερα αδέρφια της.

"Στην αρχή έπαιζα μέσα, αλλά ζήλευα τη μικρότερη αδερφή μου, την Τσέλσι που ήταν τερματοφύλακας. Μια μέρα της είπα «μπορώ να γίνω καλύτερη από εσένα» και στο επόμενο κλικ βρέθηκα μπροστά από την εστία".

Απόφοιτη του φημισμένου για το υψηλότατο ακαδημαϊκό επίπεδο του πανεπιστημίου Princeton, όπου σπούδασε ψυχολογία (χωρίς να της προσφερθεί αθλητική υποτροφία), η 28χρονη τερματοφύλακας έχει αναγάγει το γουότερ πόλο σε κατ’ εξοχήν mind game.

"Σε κάθε αγώνα φτιάχνω ένα παζλ"

"Λόγω της θέσης και των σπουδών μου παίζω πολύ με το μυαλό των αντιπάλων μου. Βουτάω μέσα ως το πηγούνι για να παριστάνω δήθεν τη χαλαρή, κοιτάζω τις αντιπάλους μας στα μάτια και προσπαθώ να τις κάνω να σκεφτούν περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Δεν το λέω εγωιστικά, αλλά κάποιες φορές νιώθω ότι με αυτή την αυθυποβολή προτιμούν να πασάρουν, παρά να σουτάρουν στην εστία μου. Βλέπω κάθε ματς σαν μια παρτίδα σκάκι ή σαν ένα παζλ στο οποίο βάζω τα δικά μου κομμάτια για να το φτιάξω"!

Η Τζόνσον ήταν το… όνειρο της (άλλοτε προπονήτριας της Βουλιαγμένης και πλέον της Εθνικής ομάδας) Αλεξίας Καμμένου, η οποία ανύποπτο χρόνο σκεφτόταν ότι "εάν είναι να μου τη φέρει ο Θεός, θα μου τη φέρει", όπερ και εγένετο το 2018 μετά την απόσυρση της Ελενας Κούβδου.

Η Αλεξία, η Αντιγόνη και "η μπάλα στο τρία"!

Τέσσερα χρόνια αργότερα καρπώνεται τα τάλαντα και την ασφάλεια που παρέχει μια άλλη Βουλιαγμενιώτισσα, η νεόκοπη προπονήτρια του Εθνικού, Αντιγόνη Ρουμπέση.

Τότε η Αλεξία είχε βάλει τα μεγάλα μέσα, με…βύσμα τον προπονητή της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Ανταμ Κρικόριαν και η δουλειά έγινε παστρικά. "Μου άρεσε η Ελλάδα και ειδικά η Βουλιαγμένη από την πρώτη φορά που ήρθα εδώ για να παίξω σε τουρνουά με την Εθνική και είχα ακούσει πολλά για την Αλεξία, οπότε δεν δυσκολεύτηκα να πάρω την απόφαση" σχολίασε η Ασλεϊ, η οποία στη δεύτερη κιόλας προπόνηση, φώναξε «η μπάλα στο τρία»!

Το φώναξε στα ελληνικά, αφήνοντας ενεές τις συμπαίκτριες της, μεταξύ αυτών και την Ιωάννα Χυδηριώτη η αδερφή της οποίας παρέδιδε μαθήματα ελληνικών στην Αμερικανίδα τερματοφύλακα που αποδεικνύεται σφουγγάρι, χώρια το γεγονός ότι είναι πλακατζού, χορευταρού και γλεντζού!

"Αναρωτιέμαι πώς το έκανα αυτό"!

Η Άσλεϊ γελάει και δείχνει τον εαυτό της όταν ακούει ότι "οι μαύροι δεν κάνουν για το γουότερ πόλο", προσπαθεί να δίνει σημασία στα απλά πράγματα και στις μικρές στιγμές ενώ σε ό,τι αφορά το πόστο της θεωρεί ότι ενέχει κάποια μαγικά στοιχεία. "Όταν παίζω νιώθω πολύ νορμάλ και γήινη, αλλά όταν με βλέπω σε βίντεο υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι πώς το έκανα αυτό"!

Το δε μέλλον; Η ίδια μου είχε πει πριν από τρία χρόνια ότι "μετά το γουότερ πόλο, θέλω να ασχοληθώ με το μάρκετινγκ για να βοηθώ τους ανθρώπους να παίρνουν σωστές αποφάσεις και επίσης σκοπεύω να το γυρίσω στο μπιτς βόλεϊ"!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άσλεϊ Τζόνσον,aslei tzonson