Εθνική Ισπανίας: Η ορεξάτη "φούρια ρόχα" στο δρόμο της Εθνικής μας

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει την εθνική Ισπανίας (25/03, 21.45), ανήμερα της επετείου για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ. Η εθνική μας ομάδα καλείται να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Εστάντιο Λος Καρμένες της Γρανάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ήττα θα είναι κάτι αρνητικό και καταδικαστικό, λόγω και της ποιότητας του αντιπάλου.

Η ΔΙΨΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Η Εθνική Ισπανίας ταξίδεψε με αξιώσεις στο Μουντιάλ της Ρωσίας του 2018, ωστόσο η κρίση που προκλήθηκε στην ομάδα μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας του Τζουλέν Λοπετέγκι με την Ρεάλ Μαδρίτης και την απομάκρυνσή του από την Εθνική, με τον μέχρι πρότινος τεχνικό διευθυντή της ομάδα, Φερνάντο Ιέρο, να αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, καθώς η “φούρια ρόχα” έμεινε εκτός διοργάνωσης από τη φάση των “16” από την οικοδέσποινα Ρωσία, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Έκτοτε η Ισπανία μπήκε σε μια διαδικασία ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ομάδας, χωρίς να διαλύσει εντελώς το ρόστερ.

Από το Μουντιάλ της Ρωσίας έως και την αναμέτρηση με την Ελλάδα στη Γρανάδα, οι Ισπανοί έδωσαν 20 επίσημα παιχνίδια. Ο κορονοϊός δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κάποιο μεγάλο τίτλο. Ακόμα και την κούπα του Nations League θα την διεκδικήσουν τον προσεχή Οκτώβριο, όπου στο Final – Four στην Ιταλία θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό τους οικοδεσπότες, με το Βέλγιο και τη Γαλλία να είναι οι άλλοι δύο φιναλίστ.

Από αυτά τα 20 παιχνίδια η Ισπανία κέρδισε τα 12, ούσα αήττητη στα προκριματικά για το EURO 2020, όπου τέθηκε και εκεί αντιμέτωπη με τη Σουηδία. Στο πρώτο Nations League (2018) τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο τριών ομάδων (πρώτη η Αγγλία, τρίτη η Κροατία), ενώ στο πρόσφατο (2020) τερμάτισε πρώτη, έχοντας στον όμιλο της Γερμανία, Ελβετία και Ουκρανία.

Το παιχνίδι όμως που τράβηξε τα βλέμματα όλων, ήταν το τελευταίο της κόντρα στη Γερμανία για το Nations League, όπου η Ισπανία την συνέτριψε με 6-0. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Λουίς Ενρίκε χρησιμοποίησε τους: Σιμόν, Σέρτζι Ρομπέρτο, Ράμος, Πάου Τόρες, Γκάγια, Ρόντρι, Φεράν Τόρες, Κόκε, Κανάλες, Όλμο, Μοράτα. Από αυτούς δεν θα τεθούν σίγουρα κόντρα στην Εθνική οι Σέρτζι Ρομπέρτο και Πάου Τόρες, καθώς απουσιάζουν.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΡΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΩΡΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Από την Ισπανία της νέας εποχής απουσιάζουν οι προσωπικότητες σε… ποσότητα που είχε. Αυτό το βάρος κουβαλάει στις πλάτες του ο Σέρχιο Ράμος, ο οποίος είναι συνηθισμένος να φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να είναι η ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας. Αυτός είναι ο ρόλος του και στη Ρεάλ, ειδικά μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτόν έχει και στην εθνική.

Έμπειροι και με πλούσιες παραστάσεις σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο είναι και οι Σέρχιο Μπουσκέτς και Νταβίντ Ντε Χέα, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ενθάρρυνση των νέων μελών στο ψυχολογικό κομμάτι, όπως συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Ωστόσο, ο Ντε Χέα δεν είναι βέβαιο ότι θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια, λόγω και του τραυματισμού που είχε, ο οποίος τον άφησε εκτός στα τελευταία παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ουνάι Σιμόν να διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα για την υπεράσπιση της εστίας.

Ο Ράμος ταλαιπωρούνταν από τραυματισμό, αλλά είναι διαθέσιμος για το παιχνίδι με την Ελλάδα και είναι στο χέρι του Λουίς Γκαρσία αν θα τον ξεκουράσει σε αυτό το παιχνίδι ή σε κάποιο από τα υπόλοιπα παιχνίδια (Γεωργία, Κόσοβο).

Στο δεξί άκρο της άμυνας θα τοποθετηθεί ο Πέδρο Πόρο, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ισπανίας. Θέση στο κέντρο της άμυνας διεκδικεί ο Ινίγο Μαρτίνεθ και ο Ντιέγκο Λιορέντε, ενώ στο αριστερό άκρο της άμυνας αναμένεται να τοποθετεί ο Χοσέ Γκαγιά με τον Ζόρντι Άλμπα να παραμένει στον πάγκο.

Στη μεσαία γραμμή ο Λουίς Ενρίκε πονοκεφαλιάζει για τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Πέραν του Μπουσκέτς, που προαναφέρθηκε, θέση διεκδικούν και οι Ρόντρι, Κόκε, Κανάλες, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά τους Μάρκος Λιορέντε και Τιάγκο Αλκάνταρα. Μεγάλο ρόλο παίζει και τι σύστημα θα χρησιμοποιήσει ο 50χρονος τεχνικός, ο οποίος συνήθως στην εθνική Ισπανίας χρησιμοποιεί το 4-3-3.

Στην επίθεση η Ισπανία βασίζεται κυρίως στα άκρα, με τους Φεράν Τόρες και Μικέλ Ογιαρθάμπαλ και Ντάνι Όλμο να είναι οι κινητήριοι μοχλοί, με τους δύο τελευταίους να παίζουν για μια θέση και συγκεκριμένα αυτή του δεξιού άκρου της επίθεσης. Η αιχμή των Ισπανών δεν “τρομάζει” ιδιαίτερα, καθώς τόσο ο Μοράτα όσο και ο Μορένο δε θυμίζουν σε τίποτα ποιοτικούς επιθετικούς του πρόσφατου παρελθόντος της εθνικής Ισπανίας, όπως οι Νταβίντ Βίγια και Φερνάντο Τόρες.

Είναι εύκολο κατανοητό ότι εκεί που πονάει περισσότερο η Ισπανία είναι στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου λογικά θα χρησιμοποιηθεί ο Πόρο, από όπου η Εθνική μας ομάδα θα μπορούσε να πάρει κάτι, καθώς η απειρία του μας αφήνει μια… χαραμάδα ελπίδας.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ο Λουίς Ενρίκε κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών τέσσερις ποδοσφαιριστές. Τους Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Μπράιαν Χιλ (Έιμπαρ) και Πέντρο Πόρο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας). Ο Πέδρι δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για έναν χαρισματικό μεσοεπιθετικό, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του Ρόναλντ Κούμαν. Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη του σεζόν με την πρώτη ομάδα των μπλαουγκράνα έχει 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων οι 31 ως βασικός. Στην Μπαρτσελόνα ο Πέδρι είναι ένα πρότζεκτ το οποίο πιστεύουν πολύ και θεωρούν ότι ο 18χρονος διεθνής με τις μικρές ομάδες της Ισπανίας, μπορεί να πλαισιώσει τον Μέσι και να επαναφέρει την Μπαρτσελόνα στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Μπράιαν Χιλ είναι ένας ακόμα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, το όνομα του οποίοι ενδέχεται να μας απασχολήσει στο μέλλον. Ο “Μικρός Κρόιφ” όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του, αγωνίζεται με τη φανέλα της Έιμπαρ ως δανεικός από τη Σεβίλλη. Οι Ανδαλουσιανοί τον παραχώρησαν με τη μορφή δανεισμού, προκειμένου να έχει χρόνο συμμετοχής στα πόδια του.

Στην Έιμπαρ έχει πραγματοποιήσει 21 συμμετοχές, 19 εκ των οποίων ως βασικός με απολογισμό 3 γκολ και 2 ασίστ. Μπορεί να φαντάζει μικρός ο απολογισμός, ωστόσο έχει συμμετοχή στο 1/5 των τερμάτων της ομάδας του, η οποία έχει σημειώσει συνολικά 21 τέρματα στο πρωτάθλημα. Έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες τις επίθεσης αλλά και στη θέση πίσω από τον φορ. Κατά κύριο λόγο αγωνίζεται στο δεξί άκρο, καθώς είναι δεξιοπόδαρος. Πέδρι και Χιλ δεν προορίζονται για βασικοί, ωστόσο δεν αποκλείεται να περάσουν στο παιχνίδι ως αλλαγή, ανάλογα και με την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Τρίτο νέο μέλος της ομάδας τους Λουίς Ενρίκε, ο Πέντρο Πόρο. Ο 21χρονος δεξιός μπακ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος δεξιός οπισθοφύλακας των Ισπανών, καθώς απουσιάζουν οι Καρβαχάλ, Σέρτζι Ρομπέρτο, Έκτορ Μπεγερίν και Ζόρντι Άλμπα και είναι πολύ πιθανό να πάρει το βάπτισμα του πυρός κόντρα στην εθνική μας ομάδα, όπως προαναφέρθηκε. Ο Λουίς Ενρίκε κάλεσε και τον Ρόμπερτ Σάντσεζ της Μπράιτον, ο οποίος έχει καθιερωθεί από τον Γκράχαμ Πότερ στη βασική ενδεκάδα των “γλάρων”, ωστόσο θα είναι τεράστια έκπληξη αν χρησιμοποιηθεί, καθώς είναι ο τρίτος στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων του νυν αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των Ισπανών.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ EURO 2004

Η Εθνική μας ομάδα έχει τεθεί αντιμέτωπη και με τους Ισπανούς 8 φορές. Σε αυτές τις 8 αναμετρήσεις έχουμε απολογισμό μία νίκη, μια ισοπαλία και έξι ήττες. Και τα δύο θετικά αποτελέσματα που φέραμε σχετίζονται με το Euro 2004, καθώς κερδίσαμε στη Σαραγόσα για τα προκριματικά με 0-1, χάρη στο τέρμα του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενώ η ισοπαλία ήρθε στην τελική φάση της διοργάνωσης στη φάση των ομίλων, όπου αναδειχθήκαμε ισόπαλοι 1-1.

Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το 2008 στη φάση των ομίλων του EURO 2008, όταν οι Ισπανοί επικράτησαν της εθνικής μας ομάδας με 1-2. Οι δύο ομάδες ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία στο τουρνουά, με την Ελλάδα να αποχωρεί από τη φάση των ομίλων χωρίς βαθμό και την Ισπανία να κατακτά το τρόπαιο στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Αναλυτικά τα παιχνίδια της Ελλάδας με την Ισπανία:

17/01/1973 Ελλάδα – Ισπανία 2-3 Προκριματικά Μουντιάλ

21/02/1973 Ισπανία – Ελλάδα 3-1 Προκριματικά Μουντιάλ

24/09/1986 Ισπανία – Ελλάδα 3-1 Φιλικό

07/09/2002 Ελλάδα – Ισπανία 0-2 Προκριματικά Euro

07/06/2003 Ισπανία – Ελλάδα 0-1 Προκριματικά Euro

16/06/2004 Ελλάδα – Ισπανία 1-1 Euro 2004

22/08/2007 Ελλάδα – Ισπανία 2-3 Φιλικό

18/06/2008 Ελλάδα – Ισπανία 1-2 Euro 2008

Photo Credits: © 2021 Matthias Schrader / Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα