Η ΕΟΚ έκανε άλματα με το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα, έτοιμο το πρότζεκτ τοποθέτησης αυτόματων καμερών σε 200 γήπεδα στη χώρα

Το πιθανότατα μεγαλύτερο στοίχημα της ΕΟΚ ήταν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Πράγματα που σε άλλες χώρες ήταν δεδομένα δεν υφίσταντο στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ομοσπονδία όμως έκανε άλματα μπροστά τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας ότι κοιτάζει μπροστά.

Το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα που εφαρμόζεται από την περίοδο 2023/24 ήταν μία πρώτη αρχή, με το πλάνο να είναι να εφαρμοστεί αυτό σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την δουλειά

των ομάδων, αλλά και των φιλάθλων που θέλουν να βλέπουν μία πιο αναλυτική σκοπιά του αθλήματος που αγαπάνε.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία, έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το τεράστιο και πρωτοποριακό έργο της τοποθέτησης αυτόματων καμερών σε 200 γήπεδα στη χώρα, το οποίο εφόσον αποδώσει καρπούς μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα γήπεδα της επικράτειας, αλλάζοντας το επίπεδο των εθνικών κατηγοριών.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ αναφέρει:

Η μετάβαση του ελληνικού μπάσκετ στην ψηφιακή εποχή, για να συμβαδίζει με την ευρύτερη κοινωνία του σήμερα, ήταν μια πρωταρχική επιδίωξη της διοίκησης της ΕΟΚ. Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν ξεκάθαρες, το ερώτημα «μα πώς» εύλογα είχε ακουστεί από πολλούς, η απάντησή του έρχεται με πράξεις.

Η έναρξη των διοργανώσεων της αγωνιστικής περιόδου 2023-24 έβαλε στη ζωή μας το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα, προσθέτοντας άλλη μια «ψηφιακή δράση» που κάνει πολύ πιο εύκολη και λειτουργική την καθημερινότητα όλων και έπεται και συνέχεια.

Η ΕΟΚ έχει πάγια αρχή την επικοινωνία με τα σωματεία, τον διάλογο μαζί τους και από αυτόν έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά συμπεράσματα για τις ψηφιακές λειτουργίες στο μπάσκετ.

Το σχεδόν απόλυτο ποσοστό του 98%(!) όλων των σωματείων της χώρας, απάντησε θετικά στο κατά πόσο η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου βοήθησε την καθημερινότητά τους. Ακριβώς ίδιο ποσοστό, 98% δηλαδή, απάντησε θετικά στο ερώτημα, «θεωρείτε πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του μπάσκετ είναι η ενίσχυση της ψηφιοποίησης με ηλεκτρονική επικοινωνία, σύγχρονα site, κάμερες για δωρεάν live μεταδόσεις αγώνων, εφαρμογές live score αγώνων κλπ;». Τέλος, το επίσης εντυπωσιακό 90% απάντησε θετικά στο ερώτημα : «συμφωνείτε με το ψηφιακό φύλλο αγώνα που θα εφαρμοστεί αρχικά στις Εθνικές κατηγορίες και εφόσον λειτουργήσει σωστά θα επεκταθεί και στα τοπικά πρωταθλήματα;».

Live score και το μεγάλο project των καμερών στα γήπεδα

Μια τέτοια, καθολική, αποδοχή δε μπορεί παρά να αποτελεί κίνητρο για τη συνέχεια και για περαιτέρω, άμεσες και γρήγορες, ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται το ολοκληρωμένο το ψηφιακό φύλλο αγώνα που θα δίνει στα σωματεία δυνατότητα για στατιστική επεξεργασία των δεδομένων καθώς και την εφαρμογή live score για live ενημέρωση των φιλάθλων για όλους τους αγώνες των Εθνικών κατηγοριών.

Τη σειρά του έχει πάρει και θα αρχίσει να υλοποιείται από το νέο έτος, αφού πλέον έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το τεράστιο και πρωτοποριακό έργο της τοποθέτησης αυτόματων καμερών σε 200 γήπεδα στη χώρα, το οποίο εφόσον αποδώσει καρπούς μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα γήπεδα της επικράτειας.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί αβίαστα να χαρακτηριστεί ως «επανάσταση» για το μπάσκετ. Με αυτό το τρόπο οι ομάδες θα μπορούν χωρίς κόστος να δείχνουν τους αγώνες τους και να έχουν έσοδα μέσω της πλατφόρμας της ΕΟΚ, των χορηγών της ΕΟΚ αλλά και μέσω των δικών τους χορηγών. Το όραμα που υπήρξε από τη διοίκησης της ΕΟΚ παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εγκρίθηκε προς υλοποίηση.

Αυτή η ενέργεια είναι πρωτοποριακή για όλη την Ευρώπη, αφού δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της ηπείρου και τα αποτελέσματά του θα αλλάξουν τα δεδομένα για σύνολο των σωματείων της χώρας.

Γίνεται εύκολα κατανοητό το μέγεθος των ωφελημάτων για τα σωματεία, τα αποτελέσματα της έρευνας μαρτυρούν ότι αυτά έχουν γίνει αποδεκτά με… ανυπομονησία από τα σωματεία, ενώ έπονται και άλλες εφαρμογές της ψηφιοποίησης οι οποίες θα κάνουν τη καθημερινότητα, την επικοινωνία και την επαφή με την κοινωνία και τους φιλάθλους πιο εύκολες.

Οι "ασπίδες" προστασίας του ηλεκτρονικού μητρώου

Η «ναυαρχίδα» των ψηφιακών δράσεων, η βάση της πολιτικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται στο μπάσκετ εδώ και δύο χρόνια, είναι το ηλεκτρονικό μητρώο της Ομοσπονδίας. Αυτό είναι το στοιχεί που δίνει όλα τα στατιστικά δεδομένα με τα οποία είναι δυνατή η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων παρέμβασης.

Στην πορεία εφαρμογής τους, έχει παρατηρηθεί ένας, ανεξήγητος, δισταγμός από τους γονείς των ανήλικων αθλητών και αθλητριών να εγγραφούν στο μητρώο ίσως λόγω του φόβου της χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων από τρίτους.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι από τη πρώτη στιγμή τηρούνται πολύ αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα εμπιστευτικότητας και να νιώσουν την ασφάλεια που παρέχεται όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα και τη χρήση αυτών. Υπάρχει ανεξάρτητη εταιρεία προστασίας των δεδομένων και πέρα από τους εξουσιοδοτημένους ανθρώπους κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτών.

Όσο για τους ρεαλιστικούς λόγους που είναι αναγκαία η καταγραφή όλων όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ στο μητρώο είναι προφανείς: Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κατανοητό το πραγματικό μέγεθος των αθλητών, προπονητών και λοιπών ενεργά ασχολούμενων και η ανθρωπογεωγραφία τους στον Ελλαδικό χώρο έτσι ώστε οι περαιτέρω παρεμβάσεις με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος να είναι στοχευμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα