Η πρασινοκόκκινη Black Friday

Επέρχεται, λέει, η διαβολοβδομάδα της EuroLeague, που τυγχάνει μάλιστα να είναι η πέμπτη σε αυτή τη σεζόν…

Σιγά τα ωά: δεν χρειάζεται να παίζουν οι ομάδες δυο ματς μέσα σε 48 ώρες, τους αρκεί και ένα από δαύτα για να νιώθουν πως βρίσκονται στο έλεος του… αγύριστου!

Αμ’ το άλλο πάλι;

Η άλλη Black Friday και το κλάμα της χήρας!

Συνέπεσε στη 15η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός

και ο Ολυμπιακός να παίζουν Παρασκευή (και μάλιστα Παρασκευή και 13, μπρρρρ) και συνειδητοποίησαν τo ακριβές νόημα της… "Black Friday", το πνεύμα της οποίας στην προκειμένη περίπτωση δεν απείχε και πολύ από εκείνο της… Μεγάλης Παρασκευής.

Μιλάμε για πένθος!

Υπερβάλλω βεβαίως, διότι, διάβολε, σε έναν Μαραθώνιο 34 αγώνων, θα κάτσουν και οι στραβές, άλλωστε εδώ έχασε κοτζάμ Παρί, έπειτα από 10 απανωτές νίκες, στις δικές μας ήττες θα κολλήσουμε;

Να κλαίνε οι χήρες, να κλαίνε και οι παντρεμένες, ε αυτό πάει πολύ!

Στα σοβαρά τώρα, διότι προφανώς η υπόθεση δεν σηκώνει αστεία, όσο κι αν προσπάθησα τρόπον τινά (όχι να την διακωμωδήσω, αλλά) να την ελαφρύνω…

Ο καθρέφτης του Μπαρτζώκα και η σύγχυση του Αταμάν

Δεν σηκώνει αστεία, όταν ο μεν Εργκίν Αταμάν χαρακτηρίζει την εμφάνιση των Πράσινων ως "φρικτή", ο δε Γιώργος Μπαρτζώκας ως "τη χειρότερη της εφετινής σεζόν".

Δεν σηκώνει αστεία και για άλλον έναν λόγο: ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε ότι "πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας", ενώ εκείνος του Παναθηναϊκού τελεί υπό το κράτος σύγχυσης επιχειρώντας να ταυτοποιήσει την ομάδα του…

Στο Βελιγράδι, μετά την ήττα από την Παρτίζαν είχε πει ότι "παίξαμε σαν ομάδα παλαιμάχων" και στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από την αιχμαλωσία από την Εφές παρουσίασε μια άλλη εκδοχή δηλώνοντας ότι "παίξαμε σαν μια παιδική ομάδα"!

Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι χειρότερο, πάντως και τα δυο δεν ακούγονται πολύ ευχάριστα και μάλλον δεν εντάσσονται στη συνηθισμένη από τους προπονητές τακτική της "τεχνητής κρίσης πανικού" μπας και οι παίκτες ξυπνήσουν από τον λήθαργο τους!

Εδώ η κρίση είναι υπαρκτή και μένει να φανεί (αρχής γενομένης από τον μεθαυριανό αγώνα κόντρα στη φορμαρισμένη Αρμάνι Μιλάνο) εάν και κατά πόσον οι Πράσινοι θα ξανάρθουν στα συγκαλά τους…

Οι παράλληλοι βίοι και η ετικέτα των φαβορί

Βίοι παράλληλοι λοιπόν, σε αυτή την ίδια φάση βρίσκονται οι λεγάμενοι, που αθροιστικά έχουν γνωρίσει επτά ήττες στα τελευταία εννέα ματς και ψάχνονται αφενός για να επιστρέψουν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους και στον δρόμο της αρετής και αφετέρου για να μη διαψεύσουν πρόωρα όλους εκείνους οι οποίοι τους κόλλησαν εξ υπαρχής την ετικέτα των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Χάνει λάδια η άμυνα

Στους προηγούμενους πέντε αγώνες ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια νίκη (Μπαρτσελόνα) κι αυτή με το ζόρι και in extremis, ενώ ηττήθηκε από τη Ζάλγκιρις, τη Μονακό, την Παρτίζαν και την Εφές, πληρώνοντας και μάλιστα ακριβά τα επίχειρα της πλημμελούς αμυντικής λειτουργίας τους, καθόσον μετά τους 82 πόντους στο Κάουνας, "έφαγαν" 91 από τους Μονεγάσκους, 89 από τους Καταλανούς, 91 από τους Σέρβους και 93 από τους Τούρκους!

Ποιος, ο Παναθηναϊκός που πέρυσι ανέβηκε στο θρόνο, χάρη (και) στις εξαιρετικές επιδόσεις του στο πίσω μέρος του γηπέδου…

Ασφαλώς οι ομάδες έχουν δικαίωμα και στις άσχημες βραδιές και στις "στραβές" και στην ύφεση της απόδοσης τους και σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που προκαλούν γκρίνια, αμφισβήτηση και εσωστρέφεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι κοινοί θνητοί

Οι ομάδες δεν είναι ρομπότ που μπαίνουν στην πρίζα, ρυθμίζονται και εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος επί οκτώ μήνες, ούτε αποτελούν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης!

Τουναντίον στελεχώνονται από ανθρώπινους οργανισμούς και από κοινούς θνητούς με σάρκα και οστά…

Όλα αυτά δεν τα γράφω με παρηγορητικό τόνο, ούτε για να προσφέρω άλλοθι και να πουλήσω εκδούλευση στον Μπαρτζώκα και στον Αταμάν, άλλωστε ελόγου τους γνωρίζουν καλύτερα τι δεν πάει καλά, πώς θα διορθωθεί ή έστω πώς θα καμουφλαριστεί…

Κανείς δεν θα θυμάται τι έγινε στις 13 Δεκεμβρίου

Στην παρούσα φάση, μετά από 15 αγωνιστικές και ενώ αμφότεροι βρίσκονται σε κακό momentum, ο Ολυμπιακός υποχώρησε στην πέμπτη θέση με ρεκόρ 9-6 , ενώ ο Παναθηναϊκός έπεσε στη δέκατη με 8-7.

Βεβαίως τον Μάιο εάν κι εφόσον έχουν προκριθεί στο Final 4 και μια από τις δυο ανέβει στο θρόνο, κανείς δεν θα θυμάται τι γένηκε στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε πάμε παρακάτω…

Παρακάτω βρίσκονται οι δεδομένες και ορατές δια γυμνού οφθαλμού ανορθογραφίες που παρουσιάζουν στο παιχνίδι τους και δεν οφείλονται μόνο στις απουσίες του Κέντρικ Ναν ή ακόμη και του Μάριους Γκριγκόνις στους Πράσινους, του Μουστάφα Φαλ, του Μόουζες Ράιτ ή ακόμη και του Κίναν Εβανς στους Κόκκινους…

Το τι συνέβη την Παρασκευή αναλύθηκε εμβριθώς τις προηγούμενες ημέρες, δεν έχω να προσθέσω κεραία ή να αφαιρέσω ιώτα…

Το άθλιο κόκκινο ratio και τα unassisted baskets

Απλώς θα επισημάνω κάποιες αριθμητικές και στατιστικές κακοτεχνίες που προφανώς έπαιξαν ρόλο στις ήττες της Παρασκευής…

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε 10/23 τρίποντα, 25 ασίστ και οκτώ λάθη, ενώ ο Ολυμπιακός αντιπαρέβαλε 6/23 τρίποντα, 18 ασίστ και 17 λάθη: αυτό το άθλιο ratio των Πειραιωτών μαγάρισε κιόλας την υπεροχή τους στα ριμπάουντ (34 έναντι 26) και προσπόρισε τέσσερις επί πλέον κατοχές στους οικοδεσπότες.

Η Εφές "έγραψε" 9/23 τρίποντα, 20 ασίστ και 9 λάθη, ενώ ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του είχε 5/24 τρίποντα, 11 ασίστ και 11 λάθη: η χαμηλή δημιουργία του προφανώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα ασφαλών επιθετικών επιλογών και ουσιαστικά οδήγησε τους επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης στη λογική των unassisted baskets, που αποτελούν ευχή και κατάρα για μια ομάδα!

Ο ψεύτικος σέντερ και το 1/19 σουτ!

Και οι δυο ομάδες είδαν να πηγαίνουν στράφι οι καλές εμφανίσεις κάποιων παικτών τους: στην μεν Κωνσταντινούπολη του Κώστα Σλούκα (15-4-3-1) και του Τσέντι Οσμάν (12-6-0-1, αλλά με 1/7 τρίποντα), στο δε Βελιγράδι το double-double του Σάσα Βεζένκοβ (19-10), που όπως και άλλοι συμπαίκτες του αναγκάζεται να υποδυθεί και τον κατά συνθήκην και… ψεύτικο σέντερ, για να καλύψει τη μοναξιά του Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Και οι δυο ομάδες επίσης είδαν δυο βασικούς παίκτες τους οι οποίοι επηρεάζουν καταλυτικά τα δρώμενα να είναι ωσεί παρόντες και να εκτρέπονται σε μια εντυπωσιακή ατζαμοσύνη στα τελειώματα τους: ο κλασικός σουτέρ Εβάν Φουρνιέ είχε 1/10 και ο Τζέριαν Γκραντ ο οποίος δεν είναι εκτελεστής, αλλά αισθάνθηκε την ανάγκη να γίνει τέτοιος, λόγω της απουσίας του Ναν, κατέληξε με 0/9!

Πού είναι ο Τάιλερ και ο Ντίνος;

Και οι δυο ομάδες σκοράρουν με ευχέρεια, αλλά πάσχουν στα μετόπισθεν τους, με τον μεν Ολυμπιακό να έχει μέσο όρο 84.9 πόντους στην επίθεση και 81.2 στην άμυνα, τον δε Παναθηναϊκό να αντιπαραβάλλει 84.0 και 83.8 αντιστοίχως.

Και κάτι ακόμη, επί προσωπικού: αμφότερες οι ομάδες αναζητούν μέσω… Ερυθρού Σταυρού τουλάχιστον έναν χαμένο παίκτη τους: ο Παναθηναϊκός τον Ντίνο Μήτογλου (3.9π., 2.3ρ. σε 14 λεπτά), ο οποίος πέρυσι τέτοια εποχή οργίαζε και ο Ολυμπιακός τον Τάιλερ Ντόρσι (4.3π., 1.2ασ. σε 11 λεπτά) που μοιάζει με κακέκτυπο σωσία του εαυτού του!

Keywords
Τυχαία Θέματα