Ήρθε η ώρα της Μάντσεστερ Σίτι και του Γκουαρδιόλα

Σε αυτά τα παιχνίδια η πρόγνωση είναι δύσκολη. Το άθλημα έχει ξεφύγει και σε υψηλό επίπεδο οι ποδοσφαιριστές είναι σε θέση να δημιουργούν με μεγάλη συχνότητα καθαρές ευκαιρίες. Η επιλογή για το ποιος μπορεί να πάρει την κούπα μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη λογική στο τέλος της βραδιάς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Με βάση αυτό το κριτήριο ήρθε η ώρα της Σίτι και του Γκουρδιόλα.

Το μεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς θα διεξαχθεί σήμερα στο Ντραγκάο. Στο Champions League το ποδόσφαιρο

παίζεται στο πιο υψηλό στο πιο σύγχρονο επίπεδο. Το άθλημα έχει ξεφύγει. Στο υψηλό επίπεδο υπάρχει ένας συνδυασμός ταχύτητας, έντασης, τεχνικής κατάρτισης και γνώσης μέσα από επιστημονική μελέτη του πώς πρέπει να αξιοποιηθεί η κατοχή της μπάλας.

Σε αυτά τα παιχνίδια η πρόγνωση δεν είναι εύκολη. Οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν με πολύ μεγάλη ευκολία καθαρές φάσεις και πλέον τα παιχνίδια που αγωνίζονται οι κορυφαίοι είναι δύσκολο να μην έχουν σημαντικό αριθμό από καθαρές ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές.

Η δική μου λογική για να εκτιμήσω το που θα πάει το τρόπαιο έχει να κάνει με το ποια ομάδα έχει ετοιμαστεί, έχει δουλέψει περισσότερο για να κατακτήσει το μεγαλύτερο διασυλλογικό τρόπαιο. Είναι και το δίκαιο αν το σκεφτείς με αυτόν τον τρόπο. Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση νομίζω πως είναι ξεκάθαρη.

Η Σίτι έχει δουλέψει με τον Πεπ Γκουαρδιόλα πολλά χρόνια και πιστεύω πως ήρθε ο καιρός για να κατακτήσει την διοργάνωση, στην Τσέλσι η συμμετοχή στον τελικό περισσότερο προέκυψε.

Οι αλλαγές που οδήγησαν τη Σίτι στον τελικό

Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ο Πεπ έφυγε από την Βαρκελώνη που έφθασε σε τελικό Champions League. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του. Φέτος υπήρξαν δύο σημαντικές αλλαγές που οδήγησαν τη Σίτι στον τελικό. Μόνιμα οι ομάδες του Πεπ έμπαιναν δυνατά από το ξεκίνημα της σεζόν και τις περισσότερες φορές μέχρι τον Δεκέμβριο οι ομάδες του ήταν οι καλύτερες της Ευρώπης και το φαβορί της διοργάνωσης, στα νοκ άουτ όμως κάτι γινόταν και αποκλειόταν.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που ομάδα του Πεπ δεν μπήκε καλά σε μία σεζόν και πάτησε γκάζι από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Επίσης στα νοκ άουτ υπήρξε μία αλλαγή. Σε αυτήν την μεγάλη διαδρομή, που οι ομάδες του δεν έφθαναν στον τελικό, υπήρξαν και συγκυρίες που πήγαν απέναντι του. Σε πολλές περιπτώσεις με κυριότερες για μένα τον αποκλεισμό του το 2016 στην Μπάγερν από την Ατλέτικο, τον αποκλεισμό του από την Τότεναμ το 2019 είχε τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και αποκλείστηκε οριακά. Ήταν απέναντι του οι συγκυρίες, πλήρωνε όμως και το υπερβολικό ρίσκο που είχε το ποδοσφαιρικό του σχέδιο. Τη μόνιμη απαίτηση για να κάνουν παιχνίδι και να παίρνουν σημαντικό βάρος στην ανάπτυξη οι αμυντικοί του.

Βλέπετε το ποδόσφαιρο του έχει πολύ ρίσκο και πολύ μεγάλη συμμετοχή στη δημιουργία από την τελευταία γραμμή άμυνας. Στα νοκ άουτ παιχνίδια της διοργάνωσης συμμετέχουν ομάδες που έχουν μεσοεπιθετικούς, που για δύο παιχνίδια είναι σε θέση να παίξουν σε πολύ υψηλή ένταση, να βγάλουν πολλά τρεξίματα πάνω στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου και να οδηγήσουν τους αμυντικούς σε λάθη, που δημιουργούν ευκαιρίες με μεγάλο ποσοστό επαλήθευσης.

Διδάχτηκε από τις αποτυχίες

Φέτος όμως ο Γκουαρδιόλα διδάχτηκε από αυτές της αποτυχίες και αποφάσισε να κάνει πίσω σε αυτό το κομμάτι για να κατακτήσει για τρίτη φορά την διοργάνωση, πρώτη όμως μακριά από την Μπάρτσα.

Οι στόπερ του Γκουαρδιόλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν μόνιμα πάνω από 95 απλές επαφές με την μπάλα, υπήρχαν παιχνίδια που οι Λαπόρτ - Στόουνς ξεπερνούσαν μαζί τις 210 επαφές. Όποιος είδε τους δύο ημιτελικούς με την Παρί κατάλαβε πως αυτό έχει αλλάξει. Στο πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι, Ντίας - Στόουνς με 62 και 69 απλές επαφές μπάλας είχαν μόνο από τον Φόντεν λιγότερη συμμετοχή.

Στη ρεβάνς ο φόβος μην έρθει κάποιο τέρμα από λάθος στην τελευταία γραμμή άμυνας έφερε ακόμα πιο μικρή συμμετοχή με 41 και 40 απλές επαφές μπάλας από τους δύο στόπερ. Είχαν τις λιγότερες επαφές μπάλας από όσους ξεκίνησαν τον αγώνα εκτός από τον Ικάρντι. Επίσης οι 64 πάσες που έφυγαν συνολικά από τα πόδια των Στόουνς - Ντίας είναι απίστευτα χαμηλό νούμερο μεταβιβάσεων από τους σέντερ μπακ για έναν ισορροπημένο αγώνα, πόσω μάλλον για ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Η Σίτι μέσα από αυτήν την αλλαγή διαχείρισης έχει μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια δεν κινδυνεύει από ένα λάθος από μία κακιά στιγμή να χάσει το τρόπαιο από έναν αντίπαλο που συνολικά δεν έχει δουλέψει στον ίδιο βαθμό. Υπάρχει και κάτι ακόμη που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση στα παιχνίδια με την Παρί.

Έτοιμοι σε τακτικό και ψυχολογικό επίπεδο για την κούπα

Για πρώτη φορά είδα αμυντικούς του Γκουαρδιόλα να παίζουν τόσο παθιασμένη άμυνα. Θύμισαν στους πανηγυρισμούς που έκαναν κάθε φορά που έπαιζαν μία καλή άμυνα μεγάλη ιταλική ομάδα. Με λίγα λόγια οι παίκτες της Σίτι έδειξαν πως τακτικά και ψυχικά είναι έτοιμοι για να πάρουν την μεγάλη κούπα. Ο Γκουαρδιόλα κατάλαβε τι ήταν αυτό που έλλειπε από τις ομάδες του και από την ημέρα που έφυγε από την Βαρκελώνη δεν μπορούσε να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Φέτος η Σίτι είναι έτοιμη. Επίσης μου φαίνεται και δύσκολο μέσα σε 40 ημέρες να ηττηθεί για τρίτη φορά από την Τσέλσι. Ο Τούχελ έκανε εντυπωσιακή δουλειά φέτος με την Τσέλσι, κατάφερε και έβγαλε την ομάδα στο επόμενο Champions League την έφθασε σε δύο τελικούς απέδειξε πως γνωρίζει τον τρόπο να αξιοποιήσει τις καλοκαιρινές προσθήκες συνολικά όμως η ομάδα του είναι ένα επίπεδο κάτω από την Σίτι. Κάτι που είναι και απόλυτα λογικό, καθώς την δουλεύει μόλις 4 μήνες. Το δίκαιο είναι να το πάρει φέτος η Σίτι χωρίς να σημαίνει πως η Τσέλσι δεν έχει τα δικά της όπλα και δεν θα διεκδικήσει τις πιθανότητες της. Η νίκη της Σίτι στο 90λεπτo στο 1.91 στο μέσο όρο των εταιριών.

Μαχρέζ - Φόντεν για σκόρερ

Σαν ειδικά στοιχήματα για τον τελικό θα ποντάρω στους δύο ποδοσφαιριστές που φέρνει η λογική του Γκουαρδιόλα σε τελική εκτέλεση. Σε αυτά τα παιχνίδια δεν πηγαίνει με φορ. Χρησιμοποιεί τον Ντε Μπρόινε σαν τελευταίο παίκτη στην επίθεση έχει με αυτόν τον τρόπο τον απόλυτο έλεγχο στην κατοχή και στη δημιουργία, καθώς έχει στο γήπεδο 4 καθαρούς χαφ. Φερναντίνιο, Γκουντογκάν, Σίλβα, Ντε Μπρόινε και οι Μαχρέζ - Φόντεν είναι αυτοί που κάνουν την τελική κίνηση για να φθάσουν σε εκτέλεση.

Με αυτή τη λογική αξίζει ποντάρισμα για σκόρερ, είτε στον Μαχρέζ, είτε στον Φόντεν. Ανάλογα με την έμπνευση και το ρίσκο που θέλει να βάλει ο καθένας οι τιμές για anytime κινούνται από το 3.30 μέχρι το 3.70. Για να πετύχουν το πρώτο τέρμα από το 7.00 μέχρι το 7.50.

Keywords
Τυχαία Θέματα