Μυαλό γιοκ, ήττα (όχι και τόσο) σοκ για τον Ολυμπιακό

Η πολυήμερη αποχή από την αγωνιστική δράση δεν ξεπερνιέται με δυο προπονήσεις, ενώ η ομάδα βρισκόταν σε φουλ ρυθμό πριν την σαρώσει ο κορονοϊός. Ειδικά όταν λείπει το καθαρό μυαλό ακόμη και από εκείνον που θα έπρεπε να είναι ο πιο ψύχραιμος απ' όλους. Ξαφνικά, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να θέλει να νικήσει την αποδεκατισμένη Φενέρ χωρίς τον προπονητή

του, που είχε δεχθεί δυο τεχνικές ποινές στην ίδια φάση και με τα λάθη να θυμίζουν διπλή ταρίφα.

Θα έλεγε κανείς ότι οι "ερυθρόλευκοι" έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους.

.Η Φενέρ είχε τον ενθουσιασμό και την αυταπάρνηση μιας ομάδας που δεν έχει τους καλύτερους της παίκτες (Ντε Κολό, Βέσελι), έχασε κι άλλον έναν παραμονές του τζάμπολ (Σαγιόκ), έβαλε μερικά απίθανα σουτ, αλλά ο κανονικός Ολυμπιακός (με τον χεντ-κόουτς όλη την ώρα στον πάγκο) θα την κέρδιζε εύκολα ή δύσκολα.

Έχασε ... εύκολα, γιατί δεν ήταν ο Ολυμπιακός. Η τουλάχιστον η ομάδα που ξέραμε από τα 17 ματς του πρώτου γύρου και τις επιδόσεις της. Το επιβεβαιώνουν απόλυτα οι αριθμοί, καθώς:

Δέχθηκε 94 πόντους, τους περισσότερους από ποτέ στην φετινή Euroleague και κατά μέσο όρο 22.2π, περισσότερους απ' όσους του έβαζαν κατά μέσο όρο οι αντίπαλοί του μέχρι τώρα (72.2) Η Φενέρ σούταρε συνολικά 34/62 σουτ, δηλαδή 54.8%. Συνήθως οι αντίπαλοί του κάνουν τις ίδιες προσπάθειες (62) αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό ευστοχίας (41.8%). Επίσης οι Τούρκοι τελείωσαν το ματς με 15/29 τρίποντα, δηλαδή 51.7%, ενώ ο μέσος όρος των αντιπάλων του, στον πρώτο γύρο της Euroleague, δεν ξεπερνούσε το 30.5%! Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι ξεσάλωσαν με συνολικό ποσοστό 65.4% (9/14 δίποντα και ...12/18 τρίποντα!) Επίσης έδωσαν 27 ασίστ, επίσης οι περισσότερες που είχε ποτέ στη φετινή σεζόν αντίπαλος του Ολυμπιακού και συνολικά 9 περισσότερες κατά μέσο όρο.

Με δυο λόγια, ο αμυντικά πολύ σκληρός Ολυμπιακός, μάρκαρε με τα μάτια, άντε με το ... στόμα. Με χέρια και σώματα, πάντως, σε καμιά περίπτωση. Όταν στη φετινή διαδρομή τα πάντα ξεκινούν από τα μετόπισθεν, ο συνολικός αριθμός των πόντων και κυρίως τα ποσοστά που σούταραν οι γηπεδούχοι αναδεικνύουν τον τρόπο και με τον οποίο νίκησαν. Με τους "ερυθρόλευκους" απλά να παρακολουθούν.

Στόχος ο αλαφιασμένος Ντόρσεϊ

Το κομβικό σημείο του ματς, πέραν της αποβολής του Μπαρτζώκα, ήρθε στην τρίτη περίοδο. Δεν είναι σωστό να πέφτει η ευθύνη σε ένα άτομο, μια ήττα αφορά τους πάντες. Παρόλα αυτά η ανατροπή της εικόνας του ματς στο πρώτο μέρος (όπου μέσα στις άκρες ο Ολυμπιακός, έστω και με σκαμπανεβάσματα ή δυσκολίες, κρατούσε τον έλεγχο) έχει σε μεγάλο βαθμό το ονοματεπώνυμο του Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Η άμυνα της Φενέρ κυνήγησε τον διεθνή γκαρντ ανελέητα, τον πίεσε, τον εξανάγκασε να χάσει το μυαλό του, απαντώντας μέχρι και στους ψευτοτσαμπουκάδες που γίνονται σε τέτοια ματς. Λογικά θα έπρεπε να μπει στο δεύτερο μέρος, ήρεμος και όχι έτοιμος σε κάθε φάση να κάνει το ... λάθος.

Στην μοιραία τρίτη περίοδο που ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό μπροστά 36-39 και στο τέλος της, βρήκε την Φενέρ μπροστά με 66-59 (επί μέρους σκορ 30-20) ο Τάιλερ έκανε ένα άστοχο σουτ και τέσσερα λάθη, που απέφεραν για τους γηπεδούχους 14 πόντους. Ίσως και περισσότερους, γιατί συνήθως έχανε και τον προσωπικό του αντίπαλο στην άμυνα.

Ναι μεν ο ίδιος πρωταγωνίστησε στην τελευταία ανάκαμψη της ομάδας του όταν σκόραρε δυο συνεχόμενα τρίποντα και ξανάδινε το προβάδισμα με 50-52 ωστόσο, το υπέρ της Φενέρ 16-4 που ακολούθησε είχε τα δικά του λάθη του σαν βασική αφετηρία.

Το κακό για τον Χρήστο Παππά που είχε πάρει τη θέση του Μπαρτζώκα μετά τις δυο ποινές ήταν ότι ούτε ο Γουόκαπ βρισκόταν στην καλύτερη του μέρα, ο Μακ Κίσικ τραυματίστηκε στο πρώτο ημίχρονο και ο Λαρεντζάκης δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε μια θετική φάση.

Χάνοντας την επαφή με το σκορ και καθώς η Φενέρ άρχισε να σουτάρει με τεράστια αυτοπεποίθηση, ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τα στάνταρ του κυρίως στην άμυνα και η ήττα ήρθε πολύ φυσιολογικά.

Οι αγώνες δίνουν ρυθμό

Ο κορωνοϊός είναι ο έξτρα απρόβλεπτος παράγοντας στη ροή της Ευρωλίγκας. Λίγο πολύ έχει χτυπήσει όλες τις ομάδες, που όταν βγαίνουν από την καραντίνα, χρειάζονται κάποιες μέρες και αγώνες μέχρι να βρουν ξανά τα πατήματά τους. Ο Ολυμπιακός είχε να παίξει σχεδόν τρεις εβδομάδες, με τις προπονήσεις να διακόπτονται αφού ο ιός χτύπησε όλη την δωδεκάδα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο για να ξαναδούμε τον κανονικό Ολυμπιακό κι όχι την ομάδα που έγινε εύκολη λεία της μισής Φενέρ. Θα του δώσουν ρυθμό και οι προπονήσεις αλλά και οι αγώνες που έρχονται. Εκείνος με τη Ζενίτ δεν θα γίνει αφού ο Covid περικύκλωσε την Αγία Πετρούπολη, έχει όμως ένα σωρό ματς να ανακάμψει και να αφήσει αυτό το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο.

Η ήττα δεν του αλλάζει την πορεία, τον υποχρεώνει όμως σε εγρήγορση, σε αυτοσυγκέντρωση και αυτοσυγκράτηση (είτε μιλάμε για παίκτες, είτε για προπονητές) αφού όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τις αναβολές που έχουν προκύψει, σε κάποια στιγμή θα πλακώσουν όλα τα ματς μαζί και θα μετρήσουν η ετοιμότητα και οι αντοχές κάθε ομάδας. Θα προκύψουν απώλειες και για τις υπόλοιπες ομάδες, δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που επλήγη από τον κορωνοϊό.

Ματς εξ αναβολής υπάρχουν και για το ελληνικό πρωτάθλημα κι εδώ θα θέλαμε να ρωτήσουμε ... πως γίνεται να σκέφτεται αναβολή του φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδος η ΕΟΚ, χωρίς να ρωτάει τη γνώμη των ενδιαφερόμενων σωματείων. Που θα βρει η ομοσπονδία ημερομηνίες, ενώ έρχονται σωρηδόν αγώνες σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα;

Αν μάλιστα αληθεύουν οι φήμες για τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν την ομοσπονδία να σκέφτεται την αναβολή (και δεν είναι ακριβώς ο κορωνοϊός και οι άδειες εξέδρες στα Δυο Αοράκια) καλύτερα ας μη το συζητήσουν καθόλου...

Keywords
Τυχαία Θέματα