Ο Αραούχο ήταν η αρχή και το τέλος της φετινής ΑΕΚ - Τώρα η Ένωση πρέπει να πάρει τον τίτλο χωρίς αυτόν

Τέλος η σεζόν για τον Αραούχο. Η ΑΕΚ θα πρέπει να προσπαθήσει χωρίς τον Αργεντινό να πάρει το πρωτάθλημα, το Κύπελλο ή και τα δύο μαζί.

Πόσο σημαντικός ήταν ο Αραούχο; Πόσα πράγματα έκανε στο γήπεδο για τον Αλμέιδα; Τι θα στερηθεί η Ένωση στους τελευταίους επτά αγώνες της σεζόν;

Τα δεδομένα της Opta θα μας δώσουν τις απαντήσεις. Μέσω αυτών θα δείτε πόσο σπουδαία σεζόν έκανε ο Αραούχο και το μέγεθος της προσφοράς

του στο γήπεδο.

Γιατί μπορεί ο Αργεντινός να μην είναι ούτε ο πρώτος σκόρερ, ούτε ο πρώτος στις ασίστ, αλλά ήταν ο MVP του πρωταθλήματος μέχρι τώρα.

Εκτέλεση, δημιουργία, χτίσιμο επιθέσεων

Αρχίζουμε με τη συμμετοχή στην απειλή μέσω του open play. Αυτοί είναι οι 11 παίκτες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απειλή στο open play στο φετινό πρωτάθλημα.

Οι κόκκινες μπάρες είναι οι τελικές που κάνουν ανά 90', οι μπλε μπάρες οι ευκαιρίες που δημιουργούν και οι γκρι δείχνουν τις φορές που συμμετέχουν στο χτίσιμο επιθέσεων, χωρίς όμως να έχουν την τελική πάσα ή το σουτ.

Ο Αραούχο πάνω από όλους. Ο Αργεντινός είχε 3.3 τελικές ανά 90' στο open play, όσες και ο Λιβάι Γκαρσία.

Όμως εκτός από το να απειλεί ο ίδιος, ο Αραούχο είχε 1.5 πάσες που έφτιαξαν ευκαιρία για τους συμπαίκτες του, αλλά και συμμετοχή πιο πριν: στο build up των επιθέσεων.

Παρών και στο χτίσιμο, λίγο πριν την τελική

Ο επιθετικός της ΑΕΚ ήταν ταυτόχρονα και ο παίκτης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ακριβώς πριν την τελευταία πάσα και την τελική.

Η Opta τις ονομάζει Secondary Chances Created, εμείς μπορούμε απλά να πούμε ότι είναι οι φορές που ένας παίκτης δίνει την μπάλα ακριβώς πριν την πάσα και την τελική. Πρώτος και εδώ ο Αραούχο, που το έκανε 35 φορές.

Πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος στο open play

Μέσω της Opta, μπορούμε να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις open play τελικές στις οποίες έχουν συμμετοχή οι παίκτες και να τις αξιολογήσουμε με τα xGoals.

Να δούμε δηλαδή τους παίκτες των οποίων η συνολική παρουσία στο open play δημιουργεί την μεγαλύτερη απειλή για τις ομάδες τους.

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι 11 παίκτες στην απειλή που προσφέρουν με τελικές, πάσες για τελική, αλλά και με το χτίσιμο των επιθέσεων.

Έστω και στους δεκαδικούς, ο Αραούχο παίρνει την πρώτη θέση μπροστά από Φορτούνη, Μπακαμπού, Κωνσταντέλια και Λιβάι Γκάρσία.

Αν κάποιος έβλεπε όλα τα παιχνίδια της Stoiximan Super League, ο Αραούχο θα ήταν ο παίκτης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε ένα γκολ. Με χτίσιμο της φάσης, με πάσα, με τελική, ο Αργεντινός ήταν ο πιο επικίνδυνος απ'όλους.

Έκανε τα περισσότερα φάουλ...

"Εντάξει, λίγο μπροστά από τους άλλους ήταν. Δεν είδαμε δα κάτι τόσο φοβερό ώστε να λέμε ότι αυτός είναι ο MVP μέχρι τώρα".

Σωστό, ο Αραούχο δεν είναι τόσο μπροστά από τους υπόλοιπους, δεν έχει τα γκολ του Μπακαμπού ή του Λιβάι, δεν έχει τις ασίστ του Νάρεϊ.

Το θέμα με τον Αργεντινό είναι ότι συνδυάσε τη φοβερή παρουσία στην επίθεση με τη δουλειά που έκανε χωρίς την μπάλα.

Αυτή είναι η λίστα των παικτών με τα περισσότερα φάουλ στη φετινή Super League.

Κι όμως. Ο Αραούχο, ο παίκτης με τα περισσότερα σουτ, είναι ταυτόχρονα και ο παίκτης με τα περισσότερα φάουλ. Ο Αργεντινός με 72 φαουλ συνολικά και 2.7 φάουλ ανά 90', μπροστά ακόμα κι από παίκτες σαν τον Τσέριν και τον Ντάγκλας Αουγκούστο.

...και τα περισσότερα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο

"Καλά, και γιατί είναι σημαντικά τα φάουλ;" Είναι, γιατί δείχνουν ότι ο Αραούχο ήταν υπερπολύτιμος στην πίεση ψηλά. Δεν έκανε μόνο φάουλ, αλλά έκλεβε και την μπάλα.

Αυτή είναι η λίστα των παικτών που ξεκίνησαν τις περισσότερες νέες κατοχές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, στην επίθεση.

Και εδώ πρώτος ο Αραούχο, που μέσω της πίεσης, μέσω της δουλειάς χωρίς μπάλα, ξεκίνησε 32 νέες κατοχές ψηλά στο γήπεδο, μπροστά από τους επίσης "εργατικούς" Ζίβκοβιτς, Ντάγκλας Αγκούστο, Πινέδα. Χάμες, Λιβάι, κτλ.

Έκανε τα πάντα με και χωρίς την μπάλα

Να κάνουμε τη σούμα; Ο Αραούχο είναι μέχρι σήμερα αυτός που έκανε τις περισσότερες τελικές και ταυτόχρονα αυτός που είχε την πιο έντονη παρουσία λίγο πιο πίσω, αφού ήταν αυτός που είχε τις περισσότερες secondary chance created.

Αυτά και μόνο θα ήταν αρκετά για να μιλήσουμε για πληθωρική παρουσία στην επίθεση, για έναν επιθετικό που δίνει και εκτέλεση και δημιουργία, και γι'αυτό είναι ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος στο open play.

Ο Αραούχο όμως ήταν παρών και στην εκτέλεση και στη δημιουργία, αλλά και μπροστάρης στη δουλειά χωρίς την μπάλα.

Η ομάδα που πιέζει πιο έντονα ψηλά στο γήπεδο

Η φετινή ΑΕΚ είναι μια ομάδα που στηρίζει τα πάντα στην πίεση ψηλά στο γήπεδο.

Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα "παρέμβει" με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.

Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο.

Το 7.8 της φετινής ΑΕΚ δεν είναι μόνο η τοπ επίδοση του πρωταθλήματος, αλλά και η κορυφαία που είχε ομάδα από το καλοκαίρι του 2019, όταν και η Opta άρχισε να καλυπτει την Super League.

Ο Αλμέιδα ήθελε πίεση ψηλά και ο Αραούχο ήταν, μαζί με τον Πινέδα, αυτός που την εξέφρασε περισσότερο. Γι'αυτό και ήταν πρώτος στα φάουλ, πρώτος και στις νέες κατοχές ψηλά: Η οδηγία ήταν "ή κλέψιμο για να επιτεθεί ξανά η ΑΕΚ ή φάουλ ώστε να μη βγει αντεπίθεση από τον αντίπαλο".

Ο Αραούχο τα έκανε όλα. Όταν η ΑΕΚ είχε την μπάλα, ο Αργεντινός ήταν εκεί και στο χτίσιμο των επιθέσεων, ήταν εκεί και στην εκτέλεση. Κι όταν η Ένωση δεν είχε την μπάλα, ο ίδιος παίκτης έτρεψε πρώτος να πιέσει και να κλέψει.

Κανένας παίκτης της ΑΕΚ δεν έπαιξε περισσότερο από αυτόν

Η πληθωρική του παρουσία ήταν η αρχή και το τέλος του τι ήταν η ΑΕΚ στο γήπεδο. Δεν το λένε μόνο τα δεδομένα της Opta, αλλά και το πόσο βασίστηκε πάνω του Αλμέιδα.

Ο Αραούχο έπαιξε σε 29 από τα 30 παιχνίδια της ΑΕΚ στη Super League και ξεκίνησε βασικός στα 28 απ'αυτά. Μόνο ο Πινέδα έπαιξε και στα 30 μέχρι τώρα, αλλά κανείς παίκτης της Ένωσης δεν αγωνίστηκε σε περισσότερα από τα 2.394 λεπτά που έπαιξε ο Αραούχο.

Ο Αργεντινός ήταν στο χορτάρι στο 88% των φετινών αγώνων της ΑΕΚ.

Κανένας δεν έπαιξε όσο ο Αραούχο, κανένας δεν έκανε ταυτόχρονα τόσα πολλά στο γήπεδο. Η ΑΕΚ δεν χάνει 1-2 πράγματα, αλλά πολλά περισσότερα.

Αυτή η απουσία δεν μοιάζει με τις προηγούμενες

Μέχρι τώρα, η Ένωση ανταπεξήλθε σε όσες απώλειες είχε. Βρήκε την άκρη όταν έχασε Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, αριστερά πήγε ο Πινέδα και δεξιά ο Άμραμπατ.

Βρήκε την άκρη και όταν έχασε τον Λιβάι Γκαρσία, της έδωσαν καθοριστικά γκολ και στιγμές οι Μάνταλος και Τσούμπερ.

Είδαμε την ΑΕΚ να ανταποκρίνεται στις απουσίες που είχε, αλλά δεν την είδαμε ποτέ χωρίς Αραούχο, γιατί ο Αργεντινός ήταν πάντα εκεί.

Αυτό που θα δούμε στο γήπεδο στα τελευταία επτά ματς της σεζόν, τα έξι των playoffs και τον τελικό του Κυπέλλου, θα είναι κάτι νέο. Κάτι που η ΑΕΚ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, κάτι που θα στερείται της προσφοράς του πιο πληθωρικού της παίκτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα