Ο Παναθηναϊκός θα συνέλθει και θα επανέλθει

Κακά τα ψέματα, με το 0-2 στην πλάτη απ’ τον πρώτο αγώνα της Τούμπας και τραυματισμένη ψυχολογία από το προ τετραημέρου "σφαλιάρα" στο πρωτάθλημα, έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά -κι όλα στην εντέλεια- για να φέρει τα πάνω-κάτω ο Παναθηναϊκός και να φτάσει σε μία υπερβατική ανατροπή απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το πάλεψε μέχρι εκεί που μπορούσε και με ότι δυνάμεις είχε, με βάσει τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, προσπαθώντας

να βρει άλλη μία μεγάλη στιγμή μετά το γκολ του Τσέριν σε ένα καθοριστικό σημείο του αγώνα: Ακριβώς πριν το 20λεπτο, για να γίνει ζεσταθεί το γήπεδο και η εξέδρα και να γίνει το παιχνίδι, ματς μιας... ζαριάς.

Αυτή τη "ζαριά" ο Παναθηναϊκός δεν την ξαναβρήκε στη μία ώρα μπάλας από το τέρμα του Τσέριν, μέχρι το εύστοχο πέναλτι του Ολιβέιρα στο 78', από το χέρι του Σλοβένου μέσου στην κεφαλιά του Σβαμπ. Κι εκεί ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι και σφραγίστηκε το "εισιτήριο" για τα ημιτελικά που είχε ήδη στα χέρια του ο ΠΑΟΚ.

Ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να το... ανακατέψει το πράγμα, όσο μπορούσε, για να προσπαθήσει να βρει μια άλλη αγωνιστική ισορροπία και να κάνει τον Παναθηναϊκό λίγο πιο απρόβλεπτο. Και παρά τις 5 αλλαγές στην ενδεκάδα του σε σχέση με το ματς της περασμένης Κυριακής (22/1) βρήκε περισσότερη ενέργεια κι από τον Πούχατς (εξαιρετικός κι επιδραστικός ο Πολωνός στο πρώτο ημίωρο του ματς) κι από τον Βαγιαννίδη, αλλά και απ’ τις υπόλοιπες αλλαγές.

Χωρίς να κάνει κάτι το τρομερά εντυπωσιακό, είχε τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο μέρος, απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που επέλεξε να παίξει σε πιο χαμηλά μέτρα για να "παγώσει" και να ελέγξει το τέμπο, αλλά το press των φιλοξενούμενων δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό, όσο ήταν στο προ τετραημέρου παιχνίδι, όπου "έπνιξε" τη μεσαία γραμμή των "πράσινων". Τούτη τη φορά, η επιλογή του Γιοβάνοβιτς να φέρει δεύτερο παίκτη (άλλοτε τον Τσόκαϊ κι άλλοτε τον Τσέριν) πιο κοντά στον Ρουμπέν, του έδινε το σκαλοπάτι στην ανάπτυξη και το περιθώριο να κυκλοφορήσει την μπάλα με μεγαλύτερη άνεση, σπάζοντας την πίεση στην πρώτη πάσα.

Το πόσο του λείπει ο Μάγκνουσον

Τι του έλειπε για να γίνει ακόμη πιο πιεστικός; Ο Μάγκνουσον και η ικανότητα του Ισλανδού να μεταφέρει και να κουβαλάει την μπάλα με ασφάλεια, ανεβάζοντας πιο ψηλά όλες τις γραμμές στο γήπεδο. Για να χαμηλώνει αντίστοιχα τα μέτρα του αντιπάλου και να αυξάνει την πίεση, μετά την ανάκτηση της μπάλας. Γενικά ο "Μάγκνια" έλειψε πολύ από τον Παναθηναϊκό σ’ όλη αυτή τη σειρά των αγώνων με τον ΠΑΟΚ, αλλά και στα ματς στα Ιωάννινα κι από ένα σημείο και μετά η απουσία του φάνηκε πολύ όλο αυτό το 20ήμερο.

Ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε να ρισκάρει κι άλλο, άλλαξε τη διάταξη σε 4-2-3-1 με την είσοδο του Μαντσίνι στο ημίχρονο, όμως η είσοδος του Σβαμπ έκανε τον ΠΑΟΚ πολύ πιο σκληρό και του προσέφερε τη δυνατότητα να κρατήσει και να κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη ηρεμία την μπάλα.

Μία στιγμή "τελείωσε" το παιχνίδι

Οσο περνούσε η ώρα, ο ΠΑΟΚ έδειχνε πως είχε αρχίσει να ανακτά την αυτοπεποίθησή του μέσα στο γήπεδο, με τον Παναθηναϊκό που είχε ξοδέψει πολύ ενέργεια μέχρι το 60’ να μένει από δυνάμεις και ιδέες για το πώς θα μπορούσε να χτυπήσει για δεύτερη φορά και να πάει το ματς στην παράταση. Μία στιγμή (όπως είπε μετά στο flash interview κι ο Γιοβάνοβιτς) αρκούσε για να τελειώσει το ματς. Από μία... βουβή φάση, ένα χέρι του Τσέριν σε τσούφια κεφαλιά του Σβαμπ από κόρνερ έφερε την υπόδειξη του πέναλτι από το VAR κι εκεί όλα πλέον είχαν τελειώσει για τους "πράσινους".

Τι μένει από αυτό το ματς κι απ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που δεν είχε εντέλει αντίκρισμα; Η ένταση και η αντίδραση που έβγαλε ο Παναθηναϊκός στο ματς. Αντίδραση που εμπεριείχε μπόλικο εγωισμό, τσαντίλα, αλλά και διάθεση να αποδείξει πως μπορεί να βγει από τη δύσκολη θέση, που ο ίδιος (οι ίδιοι μάλλον) έβαλε τον εαυτό του.

Έχει μπροστά του "πόλεμο" 17 αγώνων

Οι μεταγραφές που έγιναν (είναι περιττό να πούμε αν μπορεί ή πόσο μπορεί να βοηθήσει άμεσα ο Ντάνιελ Μαντσίνι), αλλά κι αυτές που θα ακολουθήσουν (δεύτερος μεσοεπιθετικός, ίσως και στόπερ, διότι φάνηκε πλέον πως και εκεί υπάρχει κενό ποσοτικά και ποιοτικά πίσω από τους βασικούς), μαζί με τις επιστροφές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, θα του αλλάξουν την εικόνα.

Και θα συνέλθει και θα επανέλθει... Έχασε μία (πολύ) μεγάλη "μάχη" στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, αλλά έχει μπροστά του έναν "πόλεμο" 17 αγώνων για να προσπαθήσει να κρατήσει αυτό που έφτιαξε από τον Αύγουστο και να παραμείνει στην κορυφή. Χρειάζεται μία μεγάλη νίκη για να "χτίσει" ξανά πάνω της. Και γι’ αυτό η Τρίπολη είναι ίσως το πιο σημαντικό (μέχρι το επόμενο) check-point της σεζόν για το "τριφύλλι".

Δείτε την Game Night για την πρόκριση του Δικεφάλου στη Λεωφόρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα