Ο Τσιτσιπάς είναι πιο έτοιμος από ποτέ για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του

Το εμπόδιο του ιδιαίτερα φορμαρισμένου Κάρεν Χατσάνοφ αποδείχτηκε τελικά μικρό για αυτόν τον Στέφανο Τσιτσιπά που βλέπουμε στα κορτ του Australian Open.

Το 3-1, το οποίο θα μπορούσε άνετα να είναι 3-0, δε μαρτυρά απόλυτα την εικόνα του αγώνα που παρακολουθήσαμε στη Rod Laver Arena. Ο Στεφ, όσο τρελό κι αν ακουστεί, πέρασε στον τελικό δίχως να πιεστεί ιδιαίτερα.

Από την αρχή μέχρι το τέλος και με εξαίρεση το φινάλε του τρίτου σετ

είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα τον οποίο είχε φέρει απόλυτα στα μέτρα του.

Έφερε τον Χατσάνοφ εκεί που ήθελε

Πάμε να εξηγήσουμε τι εννοούμε με αυτό. Ο Τσιτσιπάς από την αρχή του τουρνουά δείχνει ξεκάθαρη προτίμηση στα μικρά και τα μεσαία σε διάρκεια ράλι.

Θέλει να κυριαρχεί στο κορτ και να τελειώνει τους πόντους όσο πιο γρήγορα γίνεται. Από τους 268 πόντους που έπαιξαν οι δύο τενίστες μόνο οι 29 κρίθηκαν σε ράλι μεγάλης διάρκειας και σε αυτά οριακά επικράτησε ο Χατσάνοφ (15-14).

Τι έγινε στα υπόλοιπα; Ο Τσιτσιπάς κυριάρχησε απόλυτα και η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν ο 26χρονος Ρώσος δεν άλλαζε προσέγγιση παιχνιδιού προς το φινάλε.

Στα ράλι μέχρι 4 πόντους ο Τσιτσιπάς βγήκε κερδισμένος 89 φορές έναντι 76 του αντιπάλου του και σε εκείνα που κράτησαν από 5 έως 8 πόντους ο Στεφ είχε 42 έναντι 32 πόντων.

Οι βελτιωμένες επιστροφές και το ουσιαστικό σερβίς

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει βελτιώσει τις επιστροφές του και αυτό φάνηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ημιτελικού.

Η επιλογή του να υποδέχεται αρκετά πιο πίσω από την baseline του βγαίνει αφού έχει περισσότερο χρόνο να αντιδράσει, αλλά και μεγαλύτερη ευκαιρία για πιο ποιοτικές επιστροφές.

Την ίδια ώρα το σερβίς του δούλεψε προσφέροντάς του 18 άσους, ενώ και εκεί έχει επιλέξει την ποιότητα σε σχέση με τη δύναμη. Για την ακρίβεια την καλύτερη τοποθέτηση του σερβίς του ώστε από την επιστροφή του αντιπάλου του να έχει εκείνος το πάνω χέρι για να τελειώσει τον πόντο γρήγορα.

Μπορεί να μην έκανε πολλά σερβίς - βολέ όμως πήγε σε πολλά σύντομα ράλι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Τα δύο ψεγάδια του στον ημιτελικό

Φυσικά δεν ήταν όλα ρόδινα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσει ενόψει του τελικού δύο κομμάτια. Το πρώτο είναι τα διπλά λάθη.

Όπως και στον αγώνα με τον Λεχέτσκα έκανε αρκετά διπλά λάθη στο σερβίς του (5) δίνοντας εύκολους πόντους και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία στον Χατσάνοφ. Συνολικά στο τουρνουά έφτασε στα 22 αυτό σημαίνει ότι έχει περίπου 3,6 ανά ματς.

Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα στο τουρνουά, δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στα break points ούτε στα δικά του, ούτε στου αντιπάλου του.

Ο Τσιτσιπάς δημιούργησε 12 break points και κατάφερε να εξαργυρώσει τα 5 από αυτά, ενώ την ίδια ώρα ο Χατσάνοφ είχε τέσσερα και τρεις φορές έκανε το break.

Πιο έτοιμος από ποτέ για τον τελικό

Ανεξάρτητα από το ποιον θα αντιμετωπίσει στον τελικό (το κείμενο γράφτηκε πριν τον ημιτελικό του Τζόκοβιτς με τον Πολ) ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για ένα τέτοιο ματς.

Σίγουρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς εφόσον προκριθεί θα είναι το φαβορί αφού το Australian Open είναι το κάστρο του, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο Νόλε θα έχει εύκολο έργο.

Σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκε σε τελικό Grand Slam (2021 στο Roland Garros) ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει και είναι σαφέστατα πιο έτοιμος για να μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο.

Η αποστολή του σίγουρα δε θα είναι εύκολη, ωστόσο αν παίξει όπως μέχρι τώρα στο τουρνουά τότε θα έχει την ευκαιρία να κάνει πράξη το όνειρό του.

Πρώτος τίτλος σε Grand Slam και ταυτόχρονη άνοδος στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξη αποτελούν το ιδανικό σενάριο για να ολοκληρωθεί η εντυπωσιακή πορεία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα