Παναθηναϊκός: Γιατί ο Γιοβάνοβιτς εμπιστεύεται ξανά και προτιμάει τον (μέχρι πρότινος) "φευγάτο" Αϊτόρ

Στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα όλα άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν και οι ενδιάμεσες καταστάσεις και οι αποχρώσεις του... γκρι. Αυτές που μπορεί να μην τις βλέπουν ξεκάθαρα όλοι οι υπόλοιποι, αλλά σε ορισμένους προπονητές αρκεί που τις βλέπουν οι ίδιοι με πολύ πιο άμεση και καθαρή, ποδοσφαιρική ματιά.

Γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο μήνα στον Παναθηναϊκό γύρω απ’ το "πως" και το "γιατί" ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε να βγάλει από τη... ναφθαλίνη τον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, ο οποίος από εκεί που ήταν "φευγάτος"

το περασμένο καλοκαίρι (με βάση τα όσα μετέφερε και η πλευρά του παίκτη), βρέθηκε αίφνης βασικός στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδι της σεζόν με Απόλλωνα και ΠΑΣ Γιάννινα. Κι από εκεί που πέρασε σε δεύτερο πλάνο για ένα μεγάλο διάστημα με δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές στα ματς με τον Ολυμπιακό (7’) και με τον Ιωνικό (11’) -όντας εκτός αποστολής απ’ τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο- έγινε ξανά βασικός στους τελευταίους τέσσερις αγώνες του Παναθηναϊκού με Παναιτωλικό (75’), Βόλο (Κύπελλο, 78’), ΑΕΚ (61’) κι Ατρόμητο (65’).

Το "μυστικό" (αν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι) της προσέγγισης του Γιοβάνοβιτς προς τον Καταλανό εξτρέμ, ουσιαστικά έχει... ρίζες έξι μήνες πίσω. Στο μεσημέρι της 16ης Ιουνίου και της επίσημης παρουσίασής του από τον Παναθηναϊκό, όταν ρωτήθηκε από του ρεπόρτερ για το αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το υπάρχον ρόστερ, που μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Κι απάντησε με περισσή ειλικρίνεια, κάτι που λίγοι ίσως αντιλήφθηκαν σ’ εκείνη την πρώτη γνωριμία τους με τον 59χρονο τεχνικό, έχοντας προφανώς ως "προτεραιότητα" στο μυαλό τους τις... μεταγραφές και το "πως θα χτιστεί ο νέος Παναθηναϊκός".

Ο Ιβάν, εντούτοις, το είχε φωτογραφίσει όσο πιο καθαρά μπορούσε. "Η δουλειά ενός προπονητή είναι να προσπαθήσει να αξιοποιήσει και παίκτες που ενδεχομένως να έχουν και μία όχι καλή εικόνα μέχρι τώρα. Η βάση της δουλειάς κάθε προπονητή είναι να αξιοποιήσει παίκτες σε αυτό το ρόστερ. Όταν τελείωσε η χρονιά δέχτηκαν όλοι μεγάλη κριτική. Αλλιώς το βλέπει κάποιος απ’ έξω κι αλλιώς θα μπορώ να βοηθήσω από μέσα έναν παίκτη. Μια ομάδα χτίζεται δεν αγοράζεται.

Όποιος προσπάθησε να αγοράσει μια ομάδα, δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα. Μέσα στο χτίσιμο είναι και η αξιοποίηση των παικτών, που δεν κατάφεραν να βγάλουν αυτά που μπορούν. Δεν με φοβίζει αυτό. Στις ομάδες που ήμουν μέχρι σήμερα έχω βοηθήσει πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά", είχε πει με πεντακάθαρη ματιά ο Σέρβος τεχνικός. Και το έπραξε.

Δεν τον έβλεπε ως "καμένο χαρτί"

Για τον Γιοβάνοβιτς ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα (το επίθετο του οποίου σε ελεύθερη μετάφραση στα ισπανικά σημαίνει "η πέτρα που τραγουδά") δεν ήταν ποτέ "καμένο ποδοσφαιρικό χαρτί", μολονότι έμοιαζε σαν τέτοιο στο φινάλε της περσινής, πρώτης σεζόν του με το "τριφύλλι", όπου μέτρησε 24 συμμετοχές με 3 γκολ και 2 ασίστ σε 1.177 αγωνιστικά λεπτά, αλλά ουδέποτε... τρέλανε κόσμο με τις εμφανίσεις του στο γήπεδο. Όπως δεν ήταν "καμένη" περίπτωση για τον Σέρβο τεχνικό κι ο Καρλίτος ή ο Βιγιαφάνιες ή ακόμα και ο Σάντσες.

Σίγουρα δεν είχε απέναντί του τον Αϊτόρ της Ολλανδίας, όπου επί μία διετία (προ κορονοϊού) έκανε... παπάδες με τη φανέλα της Τβέντε, τραβώντας πάνω του το ενδιαφέρον κι από ομάδες πρωταθλημάτων υψηλότερης ταχύτητας. Έπρεπε λοιπόν να βρει τον τρόπο να τον επαναφέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτά τα στάνταρντς.

Σαφώς και είχε να αντιμετωπίσει έναν παίκτη με "εύθραυστη" ψυχολογία, που ταλαιπωρήθηκε ψυχολογικά και πνευματικά και κυρίως "κακοποιήθηκε" ποδοσφαιρικά πέρσι απ’ την... πανάρχαια ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Μπόλονι. Έναν παίκτη που το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει απ’ το κλαμπ να φύγει επικαλούμενος "πρόβλημα προσαρμογής" και "νοσταλγίας της πατρίδας του".

Έπρεπε λοιπόν να του ξεμπλοκάρει και να του καθαρίσει το μυαλό και πάνω απ’ όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να του ανανεώσει τα κίνητρα. Και το έπραξε σταδιακά με δύο μόνο λέξεις: Με δικαιοσύνη και ειλικρίνεια.

Έτσι τον εμπιστεύτηκε ξανά ο Γιοβάνοβιτς

Όταν στο ξεκίνημα της σεζόν ο Τάσος Χατζηγιοβάνης δεν ήταν καλά από πλευράς δυνάμεων (μετά την ίωση που πέρασε), έχοντας παράλληλα θέματα αγωνιστικής προσαρμογής στο νέο ποδοσφαιρικό μοντέλο της ομάδας κι ο Σεμπαστιάν Παλάσιος έψαχνε να βρει ακόμη τα πατήματά του, ο Αϊτόρ έπαιξε βασικός στα πρώτα δύο ματς. Δεν... κολύμπησε καλά, πέρασε ένα (σημαντικό) διάστημα στον πάγκο στην περίοδο που κι ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς ψαχνόταν ακόμα για να βρει την καλύτερη δυνατή ισορροπία στο σύστημα και στους εξτρέμ κι όταν οι συνθήκες (αλλά και η αγωνιστική εικόνα του) ήταν αυτές που έπρεπε, τον εμπιστεύτηκε ξανά.

Διότι ο Βιτάλ δεν πατούσε καλά για σερί ματς κι ο Χατζηγιοβάνης δεν είχε την απαιτούμενη σταθερότητα και μοιραία πέρασαν στον πάγκο. Κι όταν κάποια στιγμή επιστρέψουν (μέσα από την καθημερινότητα των προπονήσεων και των αγώνων) στα στάνταρντς που θέλει ο προπονητής τους, θα επανέλθουν και στην ενδεκάδα.

Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική, παρά μόνο θέμα δουλειάς, εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης.

Ο πιο "active" εξτρέμ του τον τελευταίο μήνα

Κι επιπλέον πίσω από κάθε (λογικό) σιχτίρισμα του οπαδού για την ανεπανάληπτη ευκαιρία του Αϊτόρ στο 47ο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ και το δοκάρι με το... γόνατο από τα τρία μέτρα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που (με πολύ πιο καθαρό μυαλό) λέει πως στα τέσσερα τελευταία ματς, αλλά και στο 17λεπτο που μπήκε (μαζί με τον Μαουρίσιο) στον αγώνα με τη Λαμία, ο Καταλανός είναι ο πιο "active" εξτρέμ του Παναθηναϊκού. Σε ρήγματα, ενέργειες, κέφι και δημιουργία.

Ασίστ στον Καρλίτος για το 1-0 με τον Ατρόμητο, ασίστ πάρε-βάλε που έχασε ο Παλάσιος στο ίδιο ματς, ασίστ στον Μακέντα στο αγώνα με τη Λαμία που κατέληξε στην τελική πάσα του Ιταλού προς τον Μαουρίσιο για το 1-3. Πράγματα που δεν πήρε ο Παναθηναϊκός στα αμέσως προηγούμενα ματς από τους δύο εξτρέμ του, που έμειναν πλέον στον πάγκο.

Σαφώς κι έχει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει ο Αϊτόρ στο σημείο να "κερδίσει" τον μέσο φίλο του Παναθηναϊκού, έπειτα από ενάμισι χρόνο γεμάτο με σκαμπανεβάσματα και λιγοστά highlights εντός γηπέδου. Το θέμα όμως, είναι πως στην παρούσα φάση κάνει (καλύτερα απ’ τους υπόλοιπους) τη δουλειά που θέλει ο προπονητής του. Και γι’ αυτό θα διατηρήσει -όπως όλα δείχνουν- και αύριο (Κυριακή 19/12) τη θέση του στο βασικό σχήμα, με τον Σέρβο τεχνικό να ευελπιστεί πως η "πέτρα" θα αρχίσει να... τραγουδάει ακόμη καλύτερα εντός γηπέδου...

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός, Γιοβάνοβιτς, Αϊτόρ,panathinaikos, giovanovits, aitor