Ρογκαβόπουλος - ΑΕΚ: Το παράπονο, το χρέος και ο αντίλογος

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έχει παράπονα από την ΑΕΚ. Αγωνιστικής φύσης. Οικονομικής φύσης. Και αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να τα εκφράσει με ένα εξώδικο, αρνούμενος να προπονηθεί και θέτοντας εαυτόν εκτός ομάδας.

Το χρέος στο πρόσωπο του 20χρονου φόργουορντ πράγματι υπάρχει. Υπάρχει πληροφορία ότι ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ και εκτείνεται σε βάθος διετίας, ωστόσο για το ακριβές ύψος του δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το SPORT 24.

Αυτό που ισχύει ωστόσο είναι ότι -βάσει νομοθεσίας- ο Ρογκαβόπουλος μπορεί αρχικά να διεκδικήσει άμεσα μόνο τις φετινές οφειλές, αν θελήσει να κάνει προσφυγή, αφού οι προηγούμενες οφειλές (πρέπει να) έχουν διακανονιστεί.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ "ΠΛΗΓΩΝΕΙ" ΤΗΝ ΑΕΚ

Ο Ρογκαβόπουλος -και ο κάθε Ρογκαβόπουλος- έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα και καλά κάνει που επιλέγει έναν συγκεκριμένο δρόμο. Και δεν είναι καν ο μοναδικός παίκτης από το υπάρχον ρόστερ που θέλησε να κατοχυρωθεί νομικά προχωρώντας σε αυτή την κίνηση. Απλώς ήταν ο μοναδικός που επέλεξε να θέσει εαυτόν εκτός ομάδας, εκφράζοντας νομικά τον προβληματισμό για το γεγονός ότι πέραν των φετινών οφειλών υπάρχουν και παλαιότερες.

Είναι αλήθεια ότι το θέμα των οφειλών έχει πληγώσει το κύρος της ΑΕΚ. Είναι αρκετές φορές που η ΑΕΚ έχει τιμωρηθεί με απαγόρευση μεταγραφών από την FIBA λόγω οφειλών σε πρώην παίκτες της. Σίγουρα στην "Ένωση" έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι κανένας παίκτης δεν έχασε λεφτά. Και έχουν ως απόδειξη μία σειρά από διακανονισμούς που οδήγησαν σε άρση αυτών των BAN. Αυτό δεν αλλάζει όμως ότι το πρόβλημα υφίσταται, γεγονός που έχει πληγώσει το προφίλ της ομάδας.

Το γεγονός ότι ένας νυν -και όχι πρώην- παίκτης της ομάδας προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση έδειξε ότι συνεχίζει να υφίσταται θέμα στον τομέα των πληρωμών, απόρροια μίας σειράς από λόγους, με έναν εξ αυτών να είναι προφανώς η πανδημία που έχει μειώσει τα έσοδα. Ο βαθμός υπομονής του κάθε παίκτη στο πολύ σοβαρό ζήτημα των πληρωμών είναι κάτι που αφορά τον ίδιο και κανέναν άλλο. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες. Είναι εργαζόμενοι. Και εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα.

Η κίνηση αυτή ωστόσο δεν έγινε μόνο για οικονομικούς λόγους, αφού από την "Ένωση" είχαν κάνει ξεκάθαρο στους παίκτες πως σύντομα καλυφθούν οι τρέχουσες οφειλές (οι "κιτρινόμαυροι" θα βάλουν στα ταμεία το ποσό των 300.000 ευρώ μέσα στην εβδομάδα, χρήματα που θα μπουν στον λογαριασμό τους από το κράτος και το τηλεοπτικό συμβόλαιο). Η κίνηση έγινε -και- για αγωνιστικούς λόγους.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Στο εξώδικο που έστειλε ο διεθνής γκαρντ/φόργουορντ αναφέρεται στο οικονομικό κομμάτι. Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι έχει πρόβλημα με τον χρόνο συμμετοχής του, ότι θεωρεί πως άξιζε περισσότερων ευκαιριών. Πιστεύει ότι έχει κερδίσει με την παρουσία του στις προπονήσεις και στους αγώνες το δικαίωμα να παίζει περισσότερο.

Ο Ρογκαβόπουλος έχει κάθε λόγο να έχει αυτή την άποψη βέβαια. Κάθε παίκτης θέλει να παίζει, κάθε παίκτης θεωρεί ότι πρέπει να παίζει περισσότερο είτε βρίσκεται στο παρκέ για 5 λεπτά, είτε για 30 λεπτά. Έχει φιλοδοξίες, έχει βάλει – τόσο ο ίδιος, όσο και το περιβάλλον του – πολύ ψηλά τον πήχη, έχει βλέψεις να αγωνιστεί μέχρι το υψηλότερο επίπεδο (βλ. ΝΒΑ). Αισθάνεται ότι δεν είναι απλώς ο μικρός της παρέας που θα παίζει σκόρπια πεντάλεπτα, αλλά θέλει να λογίζεται ένας κανονικός παίκτης.

Είναι καλό να ξεκαθαριστεί κάπου εδώ κάτι: Το οικονομικό ζήτημα που θέτει ο 20χρονος γκαρντ/φόργουορντ είναι σημαντικό, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό που φαίνεται να τον ενδιαφέρει πρωτίστως όμως είναι να παίζει για να εξελιχθεί. Και κάπου εδώ έρχεται ο αντίλογος.

ΚΑΝΕΙΣ ΝΕΑΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος αποτελεί επίτιμο μέλος του παιδομαζώματος που έκανε η ΑΕΚ όταν ανέλαβε την προεδρία της ο Μάκης Αγγελόπουλος, η οποία σε βάθος μερικών χρόνων είχε αποκτήσει μεταξύ άλλων τους Δημήτρη Μωραΐτη, Έντιν Άτιτς, Γιώργο Τσαλμπούρη, Διονύση Σκουλίδα και Μανώλη Χατζηδάκη, με τον ίδιο να καταφτάνει τελευταίος το 2017 ως μέλος του “πρότζεκτ 2021”. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μόνο αυτός και ο Μωραΐτης βρίσκονται ακόμα στην ομάδα.

Την τελευταία τετραετία έχουν περάσει από τον πάγκο της ΑΕΚ πέντε προπονητές: Γιούρι Ζντοβτς, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Ντράγκαν Σάκοτα, Λούκα Μπάνκι και Ηλίας Παπαθεοδώρου. Με εξαίρεση κάποιες σκόρπιες ευκαιρίες που έδωσε στον Σκουλίδα ο Ζντοβτς και στον Τσαλμπούρη ο Μπάνκι, ο μόνος προπονητής που έχει δώσει ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Και σε κανέναν δεν έχει δώσει περισσότερες ευκαιρίες από ότι στον Νίκο Ρογκαβόπουλο, σε σημείο που αποφασίστηκε το καλοκαίρι η απομάκρυνση του Χάρη Γιαννόπουλου για να ανοίξει ο χώρος για τον νεαρό γκαρντ/φόργουορντ.

Σαφώς μπορεί να γίνει αναφορά και στις ευκαιρίες που δόθηκαν φέτος στον Δημήτρη Μωραΐτη, οι οποίες είναι πολλές. Ο Μωραΐτης όμως είναι πλέον 22 χρονών, προερχόταν από μία γεμάτη σεζόν ως δανεικός στον Κολοσσό και για να αγωνιστεί – και να αρπάξει κάθε ευκαιρία που του δόθηκε – χρειάστηκε πρώτα να τραυματιστεί ή να νοσήσει από κορονοϊό κάθε πόιντ γκαρντ της ομάδας.

Ο Μωραΐτης ξεκίνησε ως ο 15ος παίκτης της ΑΕΚ, όχι ως ο back up σμολ φόργουορντ όπως ο Ρογκαβόπουλος (που συχνά ξεκινούσε βασικός). Οι ευκαιρίες που πήρε δηλαδή ο 22χρονος γκαρντ – ο οποίος μάλιστα έχει τον ίδιο μάνατζερ με τον Ρογκαβόπουλο, άρα προφανώς δεν τίθεται θέμα προκατάληψης – ήρθαν αρχικά από ανάγκη. Το βασικό στην περίπτωση του Μωραΐτη είναι ότι άρπαξε τις ευκαιρίες του, έμαθε από τα λάθη του και πλέον λογίζεται κανονικό μέλος του ροτέισον, σε σημείο που παίζει πλέον σταθερά, παρά την επιστροφή των Γκίγκα και Ζήση στην δράση.

Ο Ρογκαβόπουλος ξεκίνησε την σεζόν ως back up σμολ φόργουορντ της ΑΕΚ στο Final Eight της σεζόν 2019/20 με το οποίο ξεκίνησε η φετινή σεζόν, πίσω από τον Βλάντο Γιάνκοβιτς δηλαδή και μπροστά από τον Ματ Λοτζέσκι στο ροτέισον, κάτι που το είχε κερδίσει μέσα από την παρουσία του στις προπονήσεις και το πώς έκλεισε την περσινή σεζόν. Έχει πάρει ευκαιρίες φέτος, υπήρξαν παιχνίδια που δεν έπαιξε, ειχε καλές και κακές στιγμές.

Την φετινή σεζόν έχει 4.6 πόντους και 1.9 ριμπάουντ μέσο όρο με 44% στα τρίποντα σε 14 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες) στην Stoiximan Basket League και 3 πόντους και 1.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 12 λεπτά συμμετοχής (10 αγώνες) στο Basketball Champions League. Ο καθένας μπορεί να ορίσει όπως θέλει τον χρόνο συμμετοχής του Ρογκαβόπουλου την φετινή σεζόν και το κατά πόσο είχε την ευκαιρία να δείξει πράγματα. Αυτό που δεν αμφισβητείται πάντως είναι ότι είχε αρκετές παρουσίες στο παρκέ.

Η ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Μοιάζει κυνικό, για κάποιους ίσως μοιάζει με δικαιολογία, είναι μία πραγματικότητα: Ο Ρογκαβόπουλος είναι ένα παιδί που έχει δεχθεί πιθανότατα περισσότερη πίεση από κάθε άλλο παίκτη της γενιάς του στην Ελλάδα από μικρή ηλικία, μαζί με τον Ζώη Καράμπελα του Περιστερίου (επίσης γεννημένος το 2001), τον Νίκο Αρσενόπουλο του Κολοσσού (γεννημένος το 2000) και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη του Παναθηναϊκού (γεννημένος το 1999). Μπήκε ένα μεγάλο βάρος στους ώμους του χωρίς λόγο και η διαχείριση που έγινε ίσως δεν ήταν η ιδεατή. Κάτι που – κακά τα ψέματα – ισχύει λίγο πολύ σχεδόν για κάθε παίκτη που αναφέρθηκε στην προηγούμενη πρόταση.

Ο Ρογκαβόπουλος είναι ένα φυσικό ταλέντο με μαγική επαφή με το καλάθι, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Έχει δουλέψει σκληρά την τελευταία διετία, έχει δείξει πράγματα, έχει κερδίσει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν στην ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι δεδομένο ότι εξακολουθεί να έχει δυσανάλογη πίεση σε σχέση με την παρουσία του για να αποδώσει. Πριν δύο χρόνια κλήθηκε στο Παγκόσμιο U19 της Κρήτης και (κυρίως) στο Eurobasket U18 του Βόλου να κάνει τον... Τζόρνταν, κάτι που φαινόταν ότι τον πίεζε. Φαινόταν ότι είχε ανάγκη από λίγο χώρο, από στήριξη. Δούλεψε σε αυτό, έφτασε στο σημείο να κάνει ακόμα και Yoga για να συνδυάσει τα σωματικά οφέλη με τα πνευματικά. Η πίεση όμως εξακολουθεί να υφίσταται από πολλούς.

Στα 20 του χρόνια ο Ρογκαβόπουλος δεν είναι πλέον ένας ελπιδοφόρος νεαρός και δεν θέλει ούτε ο κόσμος να τον βλέπει έτσι. Πιστεύει ότι αξίζει περισσότερης προσοχής, θεωρεί ότι αξίζει ευκαιρίες. Έπειτα από μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα για μία σειρά από λόγους, αυτός και το περιβάλλον του θεώρησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσουν στις όποιες ενστάσεις είχαν από την φετινή σεζόν ήταν ένα εξώδικο και -κυρίως- να αποφασιστεί να τεθεί εκτός ομάδας από μόνος του. Το τι θα ακολουθήσει θα έχει πολύ ενδιαφέρον για όλους. Όχι μόνο για την ΑΕΚ και τον Ρογκαβόπουλο, αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ, του οποίου αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο.

Photo Credits: Eurokinissi

Keywords
ΑΕΚ, χρεος, sport 24, οτι αξιζει, champions league, sport, συγκεκριμένο, fiba, υφίσταται, αξιζει, ευκαιριεσ, πήχη, νβα, χατζηδακης, ζντοβτς, καλοκαιρι, δραση, ματ, basket, league, πιεση, ελλαδα, παναθηναικος, ώμους, κρητη, eurobasket, yoga, photo, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, γιωργος αγγελοπουλος, eurobasket, το θεμα, θεμα, μπασκετ, παιχνιδια, πιεση, υψος, ψεματα, basket, sport, αγωνες, αξιζει, αξιζε, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευκαιριεσ, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εξωδικο, ερχεται, ζωη, ζηση, ζντοβτς, ιδια, ιδιο, ηλικια, ισχυει, υφίσταται, κεφαλαιο, κινηση, λαθη, λεφτα, λογο, ματ, νικο, ομαδα, οτι αξιζει, παιδι, περιβαλλον, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, φυσικο, δικαιωμα, δικαιωματα, ελπιδοφορος, fiba, yoga, κομματι, league, μοιαζει, μπροστα, πήχη, σωτηρης, sport 24, της παρεας, ώμους, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα