Τεντόγλου: Κι όμως μόνο αυτός μπορεί να κάνει τέτοια άλματα με κόντρα άνεμο και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέλαβε την πρώτη θέση στον τελικό του μήκους κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων που διεξάγεται στην Πολωνία.

Η πρώτη θέση σε αυτούς τους αγώνες δεν αποτελεί είδηση κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους ουσιαστικά δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα από τους αντιπάλους του.

Αντίθετα, εκείνος στην τελευταία του προσπάθεια κατάφερε να πάει ακόμα πιο μακριά και να προσγειωθεί στα 8,34μ. σφραγίζοντας εμφατικά τη νίκη του.

Και ακόμα είναι νωρίς

Αυτή η επίδοση είναι η κορυφαία μέχρι

τώρα στην Ευρώπη στον ανοικτό στίβο για το 2023, η δική του καλύτερη επίδοση και η 5η καλύτερη στον κόσμο.

Όλα αυτά ενώ είναι ακόμα νωρίς για τον Μίλτο Τεντόγλου. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους έχει φέτος έναν ξεκάθαρο στόχο. Να πάρει το μοναδικό τίτλο που λείπει από τη συλλογή του, αυτόν του Παγκόσμιου πρωταθλητή στον ανοικτό.

Αυτό θέλει να πετύχει στη Βουδαπέστη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (19-27 Αυγούστου) και αυτός είναι ο βασικός στόχος του για αυτή την περίοδο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο σχεδιασμός που έχει κάνει με τον Γιώργο Πομάσκι σε αυτό αποσκοπεί, να είναι δηλαδή στην καλύτερή του κατάσταση εκείνη την περίοδο.

Η αλήθεια του μέσα σε λίγες λέξεις

Μετά το τέλος του αγώνα του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων μίλησε στον ΣΕΓΑΣ. Σε ένα βίντεο το οποίο ανέβηκε στο instagram της ομοσπονδίας είπε μια μεγάλη αλήθεια.

"Θεωρώ πως αυτό που έκανα εγώ σήμερα, το 8.34μ. με -1.3 αέρα, δεν μπορεί να το κάνει άλλος αθλητής αυτή τη στιγμή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα μάτια πολλών θα μπορούσε η συγκεκριμένη δήλωση να θεωρηθεί υπεροπτική ή δείγμα μεγάλης αυτοπεποίθησης όπως είπε και ο ίδιος. Ωστόσο, είναι μια μεγάλη αλήθεια η οποία επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς.

Τον επιβεβαιώνουν οι αριθμοί

Το σημείο στο οποίο ουσιαστικά στάθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ο κόντρα άνεμος που φυσούσε ο οποίος ήταν μεγαλύτερος από ένα μέτρο (για την ακρίβεια 1,3) όχι η επίδοση.

Άλλωστε η ποιότητα του χρυσού Ολυμπιονίκη είναι για μεγαλύτερα άλματα από το συγκεκριμένο. Ωστόσο, ο βαθμός δυσκολίας ενός τέτοιου άλματος με τέτοιο κόντρα άνεμο είναι μεγάλος και αναδεικνύει την τεράστια κλάση του.

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά τι έχει κάνει τις προηγούμενες περιπτώσεις που είχε να αντιμετωπίσει ανάλογες συνθήκες. Όπως θα δείτε παρακάτω δύο φορές έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 8μ. πριν από τον αγώνα του Σαββάτου δείγμα του βαθμούς δυσκολίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Οι πέντε προηγούμενες κορυφαίες επιδόσεις του με κόντρα άνεμο άνω του ενός μέτρου:

Παγκόσμιο Κ20 2016 Μπιντγκόζ 7.55μ. (-1.3) Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2018 7,70μ. (-1,2) Μίτινγκ Οστράβα 2018 7,88μ. (-1,6) Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2019 8μ. (-1,2) Βαλκανικό πρωτάθλημα 2018 8,17μ. (-1,7) Τι έχει γίνει φέτος

Αφήνοντας το τί έχει κάνει εκείνος ας δούμε τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις. Οι Ινδοί, Άντριν και Σρεσανκάρ έχουν κάνει μέχρι στιγμής τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο με επιδόσεις 8,42μ. και 8,41μ. αντίστοιχα. Αμφότεροι όμως είχαν τρομερά ευνοϊκό άνεμο ο οποίος ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο.

Τι έχουν κάνει όμως αθλητές που αντιμετώπισαν ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες με τον Μίλτο Τεντόγλου; Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις πρώτες 100 κορυφαίες επιδόσεις για φέτος μόλις άλλοι τέσσερις είχαν κόντρα άνεμο μεγαλύτερο του ενός μέτρου.

Μόνο που ο αμέσως επόμενος στη σχετική λίστα είναι στην 42η θέση. Πρόκειται για τον Καράμπο Σατέκγκε (Νότια Αφρική) ο οποίος με κόντρα άνεμο 1,9 μέτρων κατάφερε να προσγειωθεί στα 8,05μ.

Οι άλλοι τρεις έχουν κάνει επιδόσεις κάτω των οκτώ μέτρων. Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας αυτό που είπε ο Μίλτος Τεντόγλου. Μόνο αυτός μπορεί να κάνει τέτοιες επιδόσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Οι κορυφαίες επιδόσεις φέτος στον κόσμο με κόντρα άνεμο

Μίλτος Τεντόγλου 8,34μ. (-1,3) Καράμπο Σατέκγκε 8,05 μ. (-1,9) Στίβενσον 7,95 (-1,4) Νικιτέμπα Χάνι 7,94 (-1,7) Ανιέλ Μολίνα 7,88 (-1.5)
Keywords
Τυχαία Θέματα