Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για τα δίκυκλα -Έρχονται αυστηρές κυρώσεις

Πρόσφατα, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Βασίλης Οικονόμου απάντησε με “δημιουργική ασάφεια" στο διαχωρισμό “διήθησης” των δικύκλων (όταν κινούνται ανάμεσα στα σταματημένα ή μη αυτοκίνητα) και στις “σφήνες”, λέγοντας πως “έχουμε επιτρέψει τη διήθηση προς όφελος της ασφάλειας για τους δικυκλιστές. Αυτό δεν είναι σφήνα. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε τον κόσμο από τη χρήση του αυτοκινήτου και να προωθήσουμε τα ΜΜΜ και τα δίκυκλα”.

Αυτό σημαίνει ότι η διήθηση των

μοτοσικλετών θα επιτρέπεται, μεν, αλλά βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών - των οποίων η κατάχρηση ή καταπάτηση θα επιφέρει βαριά πρόστιμα στους οδηγούς. Οι προδιαγραφές αυτές προβλέπουν την κίνηση των μοτοσικλετών στις λευκές λωρίδες ανάμεσα στα αυτοκίνητα, αλλά όχι τις “σφήνες” με απότομες αλλαγές λωρίδων από τους μοτοσικλετιστές.

Επιπλέον, οι αναβάτες που κινούνται ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν την ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα, ενώ επίσης η διήθηση θα απαγορεύεται όταν τα άλλα οχήματα του δρόμου κινούνται σε κανονικές ταχύτητες και δεν επικρατεί μποτιλιάρισμα. Έτσι, λοιπόν, με αυτές τις προϋποθέσεις οι δικυκλιστές θα επιτρέπεται να κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα, αλλά και να περνούν μπροστά αυτοκίνητα για να περιμενουν στο φανάρι.

Παράλληλα, με τον νέο ΚΟΚ θα αυστηροποιηθούν ιδιαίτερα οι ποινές για τη μη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές, φτάνοντας μέχρι και την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για πέντε χρόνια σε περίπτωση που ένας αναβάτης υποπέσει δεύτερη φορά στο ίδιο παράπτωμα.

Για το θέμα της στάθμευσης των μοτοσικλετών, πλέον ο ΚΟΚ θα προβλέπει και τον κάθετο παρκάρισμά τους στην άκρη του δρόμου -ενώ σήμερα επιτρέπεται να είναι μόνο παράλληλα με το πεζοδρόμιο-, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν και εφόσον προβλέπονται ποινές για τη “μάστιγα” του παρκαρίσματος των δικύκλων πάνω στα πεζοδρόμια.

Η οδήγηση μοτοσικλέτας στο πεζοδρόμιο, πάντως, όπως και άλλες παραβάσεις -η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, η οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κ.λπ.- θα καταγράφονται από τις κάμερες κυκλοφορίας (παλιές και νέες, που θα τοποθετηθούν) και μέσω SMS και το gov.gr θα αποστέλλονται τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Πέραν των μοτοσικλετών, ο νέος ΚΟΚ προσπαθεί να ελέγξει και το θέμα της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών, η οποία μέχρι στιγμής βρίσκεται πρακτικά σε μια “τρύπα” διατάξεων στους νόμους του κράτους.

Ο Υφυπουργός πρόσφατα τόνισε την αξία του κράνους για τη χρήση τους - αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός πως βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, οποιοδήποτε όχημα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας και υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στους δημόσιους δρόμους.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας πως “το πατίνι δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί σε κεντρικούς δρόμους. Δεν μπορείς σε μεγάλους δρόμους να πηγαίνεις με το πατίνι και μάλιστα και χωρίς κράνος. Θα υπάρχουν πρόστιμα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είναι παράβαση του Κ.Ο.Κ. (!) οπότε θα του επιβληθεί πρόστιμο”.

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, τα πατίνια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες βάσει της ταχύτητάς τους -έως 6 ή έως 25 χλμ./ώρα- με κατώτατο όριο ηλικίας τα 12 και 15 έτη αντίστοιχα. Οι αναβάτες τους πρέπει να φορούν κράνος και ανακλαστικό γιλέκο, και να υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις τόσο στα ρούχα τους όσο και στο όχημα. Απαγορεύεται η χρήση κινητού ή ακουστικών, όπως και η μεταφορά και δεύτερου ατόμου.

Τα πατίνια θα υπόκειται και αυτά στα πρόστιμα που προβλέπονται και για άλλα οχήματα, και σε περίπτωση ανηλίκων η οφειλή βαραίνει τους γονείς ή κηδεμόνες του. Η κίνησή τους σε λεωφόρους και δρόμους ταχείς κυκλοφορίας φυσικά απαγορεύεται, και επιβάλλεται να κινούνται είτε στο δεξί άκρο του δρόμου, είτε σε ποδηλατόδρομους, όπου υπάρχουν.

Βάσει των παραπάνω, για δίκυκλα κάθε είδους και πατίνια, οι ποινές που θα επιβάλλονται χωρίζονται σε τρεις τομείς: χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας. Στα πταίσματα της πρώτης κατηγορίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Στη δεύτερη κατηγορία, το πρόστιμο αυξάνεται στα 150 ευρώ και η αφαίρεση της άδειας στις 20 μέρες. Στην τρίτη κατηγορία, υψηλής επικνδυνότητας παραβάσεις ειναι η παραβίαση κόκκινου ή STOP, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι σφήνες και κόντρες, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας με περισσότερα από 30 χλμ./ώρα, η κίνηση στη ΛΕΑ, η στάθμευση σε ράμπες ή θέσεις ΑΜΕΑ - και η παράβαση μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και καούργημα, με αποτέλεσμα οι ποινές να φτάνουν ακόμα και σε φυλάκιση ή πολυετή κάθειρξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα