Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση για τις λέσχες φιλάθλων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και πώς θα λειτουργούν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους εκπροσώπους του Big-4 το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

Όπως ανέφερε, κλείνουν άμεσα οι λέσχες οπαδών, ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος εισόδου των οργανωμένων στις θύρες, τίθενται σε λειτουργία οι κάμερες στα γήπεδα και θα υπάρξει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία παρατηρητηρίου

βίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών. Ως έσχατα μέτρα ενεργοποιούνται το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων και ο αποκλεισμός των ελληνικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά ότι κλείνουν οι λέσχες φιλάθλων και τι ακριβώς θα ισχύει; Παύουν να υπάρχουν οι σύνδεσμοι των οργανωμένων; Θα υπάρχει απλά μια λέσχη στην οποία θα πρέπει να υπάγονται όλοι οι οργανωμένοι οπαδοί της κάθε ομάδας; Πρακτικά ερωτήματα των φιλάθλων που περιμένουν να δουν τι ακριβώς αλλάζει μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας

Θυμίζουμε άλλωστε πως ήταν κάτι που είχε αποφασιστεί και μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στις 31 Ιανουαρίου 2022. Το ζήτημα είναι πώς αυτό εφαρμόζεται στην πράξη και πώς μπορούν να εμποδιστούν τα φαινόμενα οπαδικής βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο τότε υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής στις 9 Μαρτίου του περασμένου έτους τα εξής: "Θεσπίζουμε ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, που αποσκοπεί αφενός στην πιο αποτελεσματική εποπτεία τους και αφετέρου στην πρόληψη τέλεσης αδικημάτων αθλητικής βίας μέσω της αυστηροποίησης των ποινών.

Παρέχουμε τα θεσμικά εργαλεία για την πιο αυστηρή και πιο αποτελεσματική εφαρμογή προγενέστερων ρυθμίσεων για τις λέσχες φιλάθλων, το πλαίσιο ποινών και τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας, ώστε να θωρακιστεί το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πράξεις οπαδικής βίας.

"Είμαστε υπέρ της ύπαρξης και νόμιμης λειτουργίας λεσχών φιλάθλων. Άλλο λέσχες φιλάθλων και άλλο ομάδες χούλιγκαν, τραμπούκων ή υποψηφίων δολοφόνων. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση".

Ο νέος ρόλος της ΕΛΑΣ στα γήπεδα, τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Τσέφεριν και οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ

Τι αλλάζει, λοιπόν, από 'δω και πέρα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως "κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ". Μέχρι σήμερα, μπορούσαν να υπάρχουν έως και τέσσερις λέσχες σε έναν σύλλογο. Δηλαδή, μια αδειοδοτημένη λέσχη μπορούσε να έχει η ΠΑΕ, μια η ΚΑΕ, μια το βόλεϊ (ΤΑΑ) και μια ο Ερασιτέχνης.

Πλέον, ένα σωματείο μπορεί να έχει μονάχα μια λέσχη και αυτή θα είναι υπό την "σκέπη" της ΠΑΕ, με έδρα τα γραφεία της. Θα χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα γίνει το προσεχές διάστημα.

Για να δώσουμε παραδείγματα, ώστε να γίνει πιο κατανοητό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να έχει και την Θύρα 13 και την ΠΑΛΕΦΙΠ (Πανελλαδική Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού). Η ΑΕΚ δεν μπορεί να έχει την Original και τον Σύνδεσμο Οπαδών και Φιλάθλων ΑΕΚ – Γνήσια Θύρα 21 1975. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να έχει τόσο την Θύρα 7 όσο και την ΠΕΦΟ (Πανελλήνια Ένωση φιλάθλων Ολυμπιακού), αλλά μονάχα μια "μαμά λέσχη", η οποία θα ελέγχει και τα παραρτήματα της. Θα πρέπει όμως η κάθε ΠΑΕ να αδειοδοτήσει αυτή τη λέσχη και να την δεχτεί, αλλιώς θα είναι παράνομη η λειτουργία της.

Μητσοτάκης: "Κλείνουν οι λέσχες οπαδών, οι ΠΑΕ συμφώνησαν σε έλεγχο των θυρών των οργανωμένων από την αστυνομία"

Εν ολίγοις, δεν κλείνουν οι κατά τόπους σύνδεσμοι των συλλόγων που υπάγονται στη λέσχη που θα είναι αδειοδοτημένη. Αν φερ ειπείν, η ΠΑΕ Ολυμπιακός αδειοδοτήσει την Θύρα 7 και εκείνη έχει ως έδρα τα γραφεία στην Πλατεία Αλεξάνδρας, τότε θα εξακολουθούν να υφίστανται και τα αντίστοιχα κλαμπ σε όλη τη χώρα. Δεν βάζουν λουκέτο, λοιπόν, όπως πολύς κόσμος νομίζει, όμως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το ποιοι τα απαρτίζουν.

Όλα τα μέλη θα πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ θα υπάρχει μητρώο μελών που θα είναι στην διάθεση της εκάστοτε ΠΑΕ. Ο λόγος είναι ότι θα έχει κυρώσεις για πιθανές παραβατικές συμπεριφορές μέλους ή μελών ενός συνδέσμου που υπάγεται στη λέσχη που η ίδια έχει αδειοδοτήσει. Ουσιαστικά με την αποδοχή της λέσχης στους κόλπους της, η κάθε ΠΑΕ παίρνει και την ευθύνη για την δράση της.

Εν κατακλείδι, βάσει της απόφασης που πάρθηκε, καμία λέσχη δεν θα μπορεί να λειτουργεί με μέλη που δεν είναι "καθαρά" και κάθε η ΠΑΕ που θα δεχτεί μια λέσχη, γίνεται αυτόματα υπόλογη για τα πεπραγμένα της. Όλα αυτά βέβαια μένει να φανούν στην πράξη. Ωραίες οι εξαγγελίες, δεδομένη η βούληση, όμως ο υγιής κόσμος περιμένει να δει έργα...

Keywords
Τυχαία Θέματα