Το ηλεκτρικό Hyundai IONIQ 5 και robotaxi

20:58 1/9/2021 - Πηγή: Sport 24

Βασισμένο στο πλήρως ηλεκτρικό Hyundai IONIQ 5, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος, το robotaxi IONIQ 5 είναι ένα αυτόνομο όχημα Επιπέδου 4, που μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια χωρίς οδηγό. Είναι μια robotaxi μηδενικών εκπομπών ρύπων και αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των δύο πιο μετασχηματιστικών τεχνολογιών στην κινητικότητα: την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση.

Η συγχώνευση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να κάνει τις μεταφορές πιο έξυπνες,

ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες.

Το robotaxi IONIQ 5 είναι επίσης το πρώτο εμπορικό όχημα της Motional και σηματοδοτεί ένα κομβικό ορόσημο στον οδικό χάρτη της εταιρείας. Η Motional θα ξεκινήσει τη δημόσια μεταφορά επιβατών στα robotaxi IONIQ 5 το 2023 μέσω μιας σημαντικής συνεργασίας με τη Lyft.

Το robotaxi IONIQ 5 διαθέτει περισσότερους από 30 αισθητήρες-συνδυασμό κάμερας, ραντάρ και lidar-που παρέχουν ισχυρή κάλυψη 360 μοιρών, εικόνες υψηλής ανάλυσης και ανίχνευση αντικειμένων σε μεγάλη απόσταση για ασφαλή αυτόνομη λειτουργία σε διαφορετικά περιβάλλοντα οδήγησης. Το robotaxi θα είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία χωρίς οδηγό της Motional, η οποία περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα μηχανικής εκμάθησης, που επιτρέπουν στο όχημα να κινείται με ασφάλεια σε δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις οδήγησης.

Βασισμένο στην πλατφόρμα Electric Global Modular Platform (E-GMP), την αποκλειστική πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων της Hyundai Motor Group (BEV), το εσωτερικό του robotaxi IONIQ 5 παρέχει στους επιβάτες ένα ευρύχωρο, άνετο μέρος για να εργαστούν ή να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια της κίνησης χωρίς οδηγό. Το εσωτερικό θα διαθέτει επίσης μια σουίτα διεπαφών, που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αλληλεπιδρούν διαισθητικά με το όχημα κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, όπως να κατευθύνουν το robotaxi να κάνει επιπλέον στάση.

Η Motional δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020, ως μια αυτόνομη κοινή επιχείρηση μεταξύ της Hyundai Motor Group, και της Aptiv, παγκόσμια εταιρεία βιομηχανικής τεχνολογίας στην προηγμένη ασφάλεια, ηλεκτροκίνηση και συνδεσιμότητα οχημάτων. Η ομάδα της Motional διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας στην τεχνολογία χωρίς οδηγό και στη λειτουργία εμπορικών υπηρεσιών robotaxi. Η εταιρεία έχει μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες μέσω της υπηρεσίας αυτοεξυπηρέτησής της στο δίκτυο Lyft στο Λας Βέγκας, τον πιο καθιερωμένο δημόσιο στόλο robotaxi στον κόσμο και είναι η μόνη στον κλάδο της που συνεργάζεται με δύο μεγάλες εταιρείες μεταφοράς: Lyft και Via.

Αρχικά, το robotaxi IONIQ 5 θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ. Το παγκόσμιο ντεμπούτο του θα γίνει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου IAA Mobility στο Μόναχο, 7-12 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα