57ο Φεστιβάλ Φιλίππων

«Φέτος, η ίδια η πόλη μας παραχωρεί τον τίτλο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων "Από τα Πεντακόσια στα Χείλια". Θ' αφήσουμε την πόλη να μιλήσει με το στόμα της, το σώμα της, το δασάκι των Πεντακοσίων, το Φάρο, το Δημοτικό Σχολείο της Παναγίας, την Παλιά Μουσική, το Θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Ιμαρέτ, τις Καμάρες, τον παλιό Μεντρεσέ, το λιμάνι, το Δημοτικό Σχολείο του Βύρωνα και να φτάσει μέχρι το παρκάκι των Χιλίων».

Μ' αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ξεκίνησε την παρουσίαση του φετινού προγράμματος των εκδηλώσεων του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων που για μια ακόμα χρονιά φεύγει από
τα στενά όρια του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο της φημισμένης πόλης των Φιλίππων και ταξιδεύει σε γειτονιές της Καβάλας.

Δυο ιστορικοί προσφυγικοί συνοικισμοί της Καβάλας που φέρουν τη σφραγίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου δίνουν φέτος το όνομα και την έμπνευση για το πρόγραμμα του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων. «Οι συνοικισμοί Πεντακόσια και Χίλια, δύο μεγάλα οικιστικά σύνολα στα ανατολικά και δυτικά της πόλης αντίστοιχα, που αποδίδουν το αριθμητικό τοπωνύμιό τους στον αριθμό των προσφυγικών οικογενειών που φιλοξενήθηκαν σ' αυτά μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Αποτελούν μέρος της ιστορικής μνήμης της πόλης και αδιάψευστους μάρτυρες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της» υπογράμμισε ο κ. Σιμιτσής.

«Δεν μπορούσαμε παρά να υποκύψουμε στον πειρασμό, -θα την κάνουμε τη σκανταλιά- και μ' ένα χρωματιστό μαρκαδοράκι θα γράψουμε τα Χίλια, Χείλια» ανέφερε, από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, σχολιάζοντας το φετινό σήμα του φεστιβάλ.

Ο κ. Γκόνης τόνισε ότι και σε αυτό το Φεστιβάλ «ηθοποιοί, λογοτέχνες, ποιητές, μουσικοί, εικαστικοί, αντλώντας έμπνευση από τους δεσμούς τους με την πόλη της Καβάλας, επιλέγουν ένα σημείο και αφήνουν πάνω της το καλλιτεχνικό τους στίγμα, τη ζωγραφιά τους, το τατουάζ τους. Μια παράσταση, μια συναυλία, μια προβολή, ένα αναλόγιο, μια έκθεση. Όλη η πόλη θ' αποτελέσει και φέτος το καλοκαίρι έναν πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Το 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων συνεχίζει αδιάκοπα με τις δικές του παραγωγές, τη δική του ταυτότητα, δίνοντας ωστόσο σημαντική θέση και σε μετακλήσεις εγχώριων παραγωγών στο επίνειο του αρχαίου δράματος, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Ο κ. Γκόνης εξήγησε ακόμα ότι «μπορεί φέτος το αρχαίο θέατρο της Θάσου να μην είναι στον προγραμματισμό μας, είναι όμως για το καλό, καθώς έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα συντήρησης και αναστήλωσης, ώστε πολύ σύντομα να ξανακερδίσει τη σχέση του με την τέχνη».

Φέτος η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με την παράσταση της Ιλιάδας, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθεί το Εθνικό Θέατρο που για πρώτη φορά στην ιστορία του κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους με τις δύο καλοκαιρινές του παραγωγές. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και σπουδαίες παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου με σημαντικούς σκηνοθέτες.

Χώρος θεάτρου αναδεικνύεται και το Κάστρο στην παλιά πόλη της Καβάλας, στην ιστορική χερσόνησο της Παναγίας, που εκτός από παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, φιλοξενεί και παραστάσεις αρχαίου δράματος. «Φέτος», σημειώνει με έμφαση ο κ. Γκόνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «όλο το Φεστιβάλ είναι ένας μεγάλο περίπατος στην πόλη. Ένα ταξίδι με σταθμούς σε ιστορικές γωνιές και προσφυγικούς οικισμούς, μία συνομιλία, μία διαδρομή από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, από τα Πεντακόσια στα Χείλια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα