Athens Science Festival

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας Αθηνών (Athens Science Festival), με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη», φιλοξενείται έως την Κυριακή 22 Μαρτίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση,

την Τεχνόπολη, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Ιnnovathens» και άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.

Στόχος του Φεστιβάλ, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι συνδιοργανωτές, είναι να ενημερώσει, με κατανοητό τρόπο, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και να αναδείξει τη σημασία της επιστήμης για το ευρύ κοινό.

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές και γενικότερα στο ευρύ κοινό, όπως: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Τα επιμέρους θεματικά πεδία που θα καλύψει το φετινό Φεστιβάλ, είναι: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Βιοεπιστήμες, Γεωλογία, Μαθηματικά, Επιστήμες Περιβάλλοντος, Αειφόρος Ανάπτυξη, Επιστήμες Υγείας, Διατροφή, Αστρονομία και Διάστημα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, Επιστήμη και Τέχνη.

Ενήλικες και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και αντιπαραθέσεις («debates»).

Το φεστιβάλ θα κατανέμεται σε ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη θα αφορά κυρίως τα σχολεία, η απογευματινή και η βραδινή ζώνη το ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθυνθεί στις οικογένειες και στο ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του φεστιβάλ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, αναμένονται τουλάχιστον 8.000 μαθητές, έναντι 1.500 πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, δημοτικός σύμβουλος και καλλιτέχνης Αντώνης Καφετζόπουλος, ανέφερε ότι αποτελούσε παλιό όνειρό του ένα επιστημονικό Φεστιβάλ στην Αθήνα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η διάδοση των επιστημονικών ιδεών συνιστά βασικό συστατικό της δημοκρατίας, διευρύνοντας την επιστημονική παιδεία των πολιτών.

Ο επικεφαλής του οργανισμού SciCo Θοδωρής Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι όλες οι μεγάλες πόλεις του εξωτερικού έχουν ένα μεγάλο επιστημονικό Φεστιβάλ, ενώ ανέφερε ότι η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από την εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης υπογράμμισε τη σημασία της επιστημονικής έρευνας στο ευρύ κοινό και την εκλαΐκευσή της. «Πρέπει να αφηγηθούμε και να παίξουμε την επιστήμη», όπως είπε, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς να καταλάβουν τη σημασία της επιστήμης και να μην κόβουν ερευνητικά κονδύλια. Υποστήριξε πάντως πως, παρά τις δυσκολίες, η έρευνα ανθεί στην Ελλάδα.

Η Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, παρουσίασε ορισμένες από τις συνολικά 180 εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Φεστιβάλ, ενώ αναφέρθηκε και στην έμφαση που δίνει η Βρετανία ως χώρα, εδώ και πολλά χρόνια, στην επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και για κρατήσεις σχολείων, στις ιστοσελίδες www.athens-science-festival.gr και www.facebook.com/athenssciencefestival.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα