Citi: Πιθανή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους

Εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι προβλέψεις της Citi για το μέλλον της ελληνική οικονομίας, αλλά και για τους στόχους του δεύτερου πακέτου διάσωσης και της εκτεταμένης δημοσιονομικής λιτότητας, σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2012.

Ο οίκος προβλέπει μία μακρά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που σε συνδυασμό με τη μη επίτευξη των στόχων για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 160%-170%
το 2020, πολύ μακριά από το στόχο του 120%.

Η Citi κάνει εξάλλου λόγο για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα τοποθετεί τις πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση στο 50%. Τα νέα μέτρα λιτότητας αναμένεται να επιδεινώσουν την ύφεση, με τον οίκο να προβλέπει συρρίκνωση 8% το 2012, έναντι 4,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ωστόσο για το 2013 η Citi βλέπει ύφεση 2,6%, έναντι 3,1% προηγουμένως.

Οι προβλέψεις αυτές υποθέτουν ότι το δεύτερο πακέτο θα εφαρμοστεί, όπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup, και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. "Παρ΄ όλα αυτά, μες τις πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ να βρίσκονται στο 50%, η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αβέβαιη. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ η ύφεση θα είναι ακόμη πιο σφοδρή τα έτη 2012-13".

"Αναμένουμε η οικονομική ανάπτυξη να απογοητεύσει φέτος αλλά και στη συνέχεια - και τα ελλείμματα θα υπερβούν τους επίσημους στόχους - και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία", σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ενδέχεται να υποβαθμιστεί βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν υποβαθμίσεις και σε ανεπτυγμένες οικονομίες μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

"Οι εκτιμήσεις μας δεν περιλαμβάνουν έξοδο της Ελλάδας, όμως αν αυτή συμβεί, θα έχει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των αναταράξεων στις αγορές της νομισματικής ένωσης, την επιδείνωση του outlook της ανάπτυξης και την αποδυνάμωση του ευρώ".

Αναφορικά με τις τράπεζες, η Citi "βλέπει" περαιτέρω νομισματική επέκταση και νέες ενέσεις ρευστότητας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνεχίσουν να κυριαρχούν οι πτωτικοί κίνδυνοι της ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% αργότερα μέσα στο έτος και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άφθονη ρευστότητα, πιθανώς θα οδηγήσει τα διατραπεζικά επιτόκια κοντά στο μηδέν.

Η Citi επίσης υπογραμμίζει πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν επιδείνωση των προοπτικών για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και κάνει λόγο για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας είναι πολύ χειρότερη από τις επίσημες προβλέψεις.

Ο οίκος βάζει και τις εκλογικές αναμετρήσεις... στο παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο "απειλείται" τόσο από το ενδεχόμενο να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο σοσιαλιστής Ολάντ όσο κ
Keywords
Τυχαία Θέματα