Deutsche Welle: Σπαζοκεφαλιά με την Ελλάδα

Η Ε.Ε. παρακολουθεί με αγωνία το πόκερ εξουσίας που εκτυλίσσεται στην ελληνική βουλή. Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ένα: οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση, γράφει η Deutsche Welle.Αν και η Ε.Ε. δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά των κρατών - μελών της, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Φάνηκε καθαρά από τις παραινέσεις Γιούνκερ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, αλλά και την επίσκεψη Μοσκοβισί, όλως εξαιρέτως λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στη βουλή.

Το μήνυμά του, αν και συγκαλυμμένο, ήταν σαφές: η Ε.Ε. δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα αν δεν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ή στη γλώσσα που θέλουν οι Έλληνες, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει κι άλλες μεταρρυθμίσεις, τότε η «μισητή» τρόικα θα φύγει από τη χώρα.

«Να παραμείνει η τρόικα»

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών, με ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για την αποφυγή πρόωρης κάλπης, και το Βερολίνο έσπευσε να στείλει το μήνυμά του.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, μιλώντας στη εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung υπενθύμισε ότι η Γερμανία μένει προσηλωμένη στην υπόσχεσή της να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να γνωρίζει ότι ακόμη και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί για τη χορήγηση βοήθειας.

Για την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία η τρόικα να παραμείνει στη χώρα και να ελέγχει την εφαρμογή του προγράμματος, όπως τόνισε στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος σε θέματα οικονομικής πολιτικής της ΚΟ των χριστιανοδημοκρατών Γιόαχιμ Πφάιφερ. «Δεν πρόκειται να υπάρξει για την Ελλάδα λευκή επιταγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το χειρότερο σενάριο για την Ε.Ε. θα ήταν μετά από τρεις αποτυχημένους εκλογικούς γύρους και μετά την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, να μην προκύψει κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία», συνοψίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Στρατηγικών Μελετών τον πονοκέφαλο της Ε.Ε. «Γιατί σε αυτήν την περίπτωση από τον ερχόμενο Μάρτιο η χώρα θα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση», σημειώνει.

«Θα σεβαστούμε τις συμφωνίες»

Πόσο έχει γίνει αυτό συνείδηση στο ΣΥΡΙΖΑ; Σε περίπτωση εκλογών τα προγνωστικά τον φέρνουν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως πλειοψηφία για τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη DW, είναι σαφής: «Δεν πρόκειται να λάβουμε κανένα μονομερές μέτρο, θα σεβαστούμε τις συμφωνίες με τους δανειστές μας μέχρι να τις αλλάξουμε προς το κοινό συμφέρον. Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε το χρέος μας».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής διαβεβαιώνει ότι, σε περίπτωση νίκης, ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές με διαφορετικό τρόπο από ό,τι ο Αντώνης Σαμαράς. Και επειδή η Ευρώπη έχει διαιρεθεί σε δανειστές και οφειλέτες, προτείνει διάσκεψη σαν κι αυτήν που έγινε στο Λονδίνο το 1953, όπου η Γερμανία επέτυχε το κούρεμα του χρέους της.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση ευρωομολόγων και να τυπώσει νέο χρήμα. Και σε ό,τι αφορά το ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδα από την Ευρωζώνη ούτε θέτει το κοινό νόμισμα εν αμφιβόλω». Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, δεν συμμερίζεται την αγωνία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις. Θεωρεί ότι η δομική κρίση του ευρώ έχει περάσει και ότι έχουν στηθεί τόσοι «μηχανισμοί άμυνας», που θα απορροφήσουν και τον πιο δυνατό κραδασμό που μπορεί να προκληθεί από την Ελλάδα.

ΠHΓΗ: Deutsche Welle


Keywords
Τυχαία Θέματα