Dow Jones: Διαφωνούν ήδη για τη νέα βοήθεια προς την Αθήνα

Τώρα που η Ελλάδα έχει δηλώσει πως θα αναζητήσει μία πιστωτική γραμμή από το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του έτους, έχουν ξεκινήσει οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πώς θα γίνει αποδεκτή η νέα βοήθεια, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε δημοσίευμά του αναφορικά με την προοπτική νέας στήριξης
προς την Ελλάδα, το Dow Jones Newsires εξηγεί πως η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες εκλογές την άνοιξη έαν ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να βρει την πλειοψηφία που χρειάζεται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να αυξήσει τις πιθανότητές του με τους ψηφοφόρους ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε αρχικά πως θα αναζητήσει μια "καθαρή έξοδο" από το μνημόνιο στα τέλη του έτους. Αυτό θα σήμαινε να αφήσει το πρόγραμμα της Ευρωζώνης να λήξει, όπως είναι προγραμματισμένο, στα τέλη του έτους και να "παρακάμψει" τα 9 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν απο το ΔΝΤ το 2015 και το 2016.

Το σχέδιο του κ. Σαμαρά δεν εξελίχθηκε τόσο καλά, σχολιάζει το Dow Jones Newswires. Στα μέσα Οκτωβρίου, ακριβώς την ώρα που νέες δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα και ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει μια πιστωτική γραμμή που θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης για το ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή αυτής της πιστωτικής γραμμής. "Μια καθαρή έξοδος είναι πλέον εκτός συζήτησης" ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, με γνώση των συζητήσεων.

Και ήδη οι πρώτες διαφωνίες είναι προφανείς, λέει το δημοσίευμα. Η Αθήνα δεν θέλει να υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο κατανόησης, δηλαδή το έγγραφο που ορίζει τις περικοπές προϋπολογισμού και τις μεταρρυθμίσεις που θα συνδέονται με τη βοήθεια ή δεν θέλει το ΔΝΤ να αναμιχθεί, σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο.

Η άποψη άλλων πρωτευουσών της Ευρωζώνης είναι κάπως διαφορετική. "Όλοι συμφώνησαν πως το ΔΝΤ πρέπει να εμπλακεί", είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως το Ταμείο πρέπει απαραίτητα να συνεισφέρει κεφάλαια. Μια πιο χαλαρή συμφωνία με το ΔΝΤ, όπως αυτή που σύναψε με την Ισπανία όπου απλά επόπτευε την επιδιόρθωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, θα επέτρεπε στην Αθήνα να ισχυριστεί πως δεν ακολουθεί πλέον τις εντολές της τρόικας. "Αυτό είναι το είδος αισθητικής παρέμβασης που πρέπει να συζητηθεί", είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι όροι για προληπτικές γραμμές στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας απαιτούν ένα μνημόνιο με συγκεκριμένα μέτρα, μαζί με τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου από το Eurogroup.

Επίσης, υπήρξαν κάποια ερωτήματα για το αν τα 11 δισ. ευρώ που θεωρούν οι Έλληνες αξιωματούχοι ότι χρειάζονται για να αποφευχθεί ένα νέο πακέτο στήριξης θα ήταν αρκετά για μια πειστική πιστωτική γραμμή, δεδομένης της αβεβαιότητας για το πόσα χρήματα θα χρειαστεί να αντλήσει η Αθήνα από τις αγορές την επόμενη χρονιά. «Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα