El Erian: Η Ελλάδα έχει ακόμη ένα βουνό χρέους

Το πρόβλημα του μεγάλου φορτίου του χρέους στην Ευρώπη θίγει σε άρθρο του στο Bloomberg o γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων Mohamed El-Erian, αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος του άρθρου στην Ελλάδα.

Όπως λέει, οι σοβαρές, πολυετείς προσπάθειες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και τη μείωση της αναποτελεσματικότητας έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Υπενθυμίζει μάλιστα, την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg πως δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομικό, αλλά ούτε και χρηματοδοτικό "κενό".

Ο El Erian υποστηρίζει επίσης πως με την επέκταση της ωρίμανσης για την εξυπηρέτηση του χρέους της, η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρέους. "Αλλά το φορτίο του δημόσιου χρέους εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 180% του ΑΕΠ -ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο για μια χώρα που θέλει να αναπτυχθεί μεμε ταχύ ρυθμό για να μπορέσει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας του 26% και το ακόμη πιο ανησυχητικό ποσοστό της ανεργίας των νέων που ξεπερνά το 50%", τονίζει.

Ο El Erian συνεχίζει λέγοντας πως κανένας από τους συμμάχους της Ελλάδας δεν έχει διάθεση να επισημάνει το πρόβλημα του χρέους, ειδικά από τη στιγμή που τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει στη χώρα ίσως συμπεριληφθούν σε αυτά που θα εξεταστούν για πιθανή ανακούφιση χρέους.

Η Ελλάδα από την πλευρά της απέτρεψε μία πολύ μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή χάρη στην προθυμία να παρασχεθεί πολύ υψηλή έκτακτη χρηματοδότηση. Είναι κατανοητό να διστάζει να απευθυνθεί στους πιστωτές της -πολλοί εκ των οποίων αρχικά αντιτάχθηκαν στο δανεισμό- και να ζητήσει "συγχώρεση" χρέους, ακόμη και μερική. Αλλά ούτε και οι ιδιώτες επενδυτές, επισημαίνει ο El Erian θα σπεύσουν να βρουν μια λύση. Είναι αλήθεια πως οι νέοι και οι δυνάμει επενδυτές θα ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια εάν μέρος του παλαιού χρέους διαγραφόταν. Όμως, με το πρόβλημα των αμέσων χρηματοδοτικών ροών της Ελλάδας να έχει λυθεί και με τις ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες να κρατούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, είναι απλά ευγνώμονες που βρίσκουν υψηλότερες αποδόσεις, στα μικρής διάρκειας ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον El Erian όμως, όσο καθησυχαστικό και αν ακούγεται αυτό για τα εμπλεκόμενα μέρη, η συλλογική αμφιβολία δεν θα βοηθήσει στην ανάγκη της Ελλάδας για πολυετή υψηλή οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας το χρέος πιο υποφερτό.

"Δεν προκαλεί έκπληξη που ο Σαμαράς επιμένει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τη συμφωνία που έκαναν το 2012 και να προσφέρουν περισσότερη ανακούφιση χρέους μόλις επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Θα χρειαστεί να πιέσει πολύ περισσότερο τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι αγορές έχουν χάσει την αίσθηση του κατεπείγοντος" καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα