«H 29η Μαΐου πιθανό deadline για Ελλάδα»

Πότε η Ελλάδα ξεμένει τελικά από χρήματα; Σε ποιο σημείο οι καταθέτες θα έχουν τραβήξει τόσα πολλά χρήματα από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που οι τράπεζες θα είναι ουσιαστικά αφερέγγυες; Και πόσος καιρός απομένει έως ότου η Ελλάδα

εξαντλήσει τα διαθέσιμα τρικ, όπως το να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να πληρώσει χρήματα που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ιδού μία πιθανή απάντηση.

Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται ολοένα και περισσότερο στην παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Φεβρουάριο. Και επειδή ο τράπεζες της Ελλάδας έχουν επαρκείς εγγυήσεις για να καλύψουν 95 δισ. ευρώ (106 δισ. δολ.) σε χρηματοδότηση από τον ELA, προεκτείνοντας την ανάπτυξη αυτής της εξάρτησης σε ένα διάγραμμα εμφανίζεται μία προθεσμία - η 29η Μαΐου:

Bloomberg View: H 29η Μαΐου πιθανό deadline για Ελλάδα

Φυσικά, υπάρχει μία τεράστια επιφύλαξη σε αυτού του είδους την προβολή. Ο ρυθμός της όρεξης της Ελλάδας για ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να επιβραδύνει, επομένως θα μπορούσαν να μην αγγίξουν τόσο γρήγορα το ανώτατο όριο. Ή η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη στο πως αντιμετωπίζει τις εγγυήσεις έναντι των οποίων δανείζει, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο. Ή οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να αποφασίσουν να αποδεσμεύσουν ένα μέρος των κεφαλαίων που αναζητά η Αθήνα, ρίχνοντας μία σανίδα σωτηρίας με αντάλλαγμα την εφαρμογή τουλάχιστον ορισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ζήτηση για χρήματα από τον ELA, αυξάνεται σταθερά επί τρεις μήνες, επομένως φαίνεται απίθανο οι καταθέτες να αρχίσουν ξαφνικά να ρίχνουν ευρώ πίσω στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους από σήμερα έως την 29η Μαΐου. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, φαίνεται πιο πιθανό να αυξήσει την έκπτωση που απαιτεί στις ελληνικές εγγυήσεις (collateral) από να χαλαρώσει τα ηνία. Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι "είμαστε πολύ κοντά" σε μία συμφωνία, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζονται λιγότερο πεπεισμένοι.

Το πρόγραμμα του ELA φέρνει ήδη σε άβολη θέση τουλάχιστον έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. "Δεν το βρίσκω εντάξει ότι τράπεζες χωρίς πρόσβαση στις αγορές λαμβάνουν δάνεια για να χρηματοδοτούν ομόλογα της χώρας τους, η οποία δεν έχει πρόσβαση στην αγορά" δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Handelsblatt. "Είμαι ανήσυχος από την αυξημένη πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών, καθώς επίσης και τη συνεχόμενη αύξηση των προσδοκιών σε εμάς".

Έχει δίκιο να ανησυχεί. Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το μαθηματικό όριο των δικαιωμάτων της στο πλαίσιο του προγράμματος ELA, η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ενεργήσει ως δικαστής, ένορκος και δήμιος. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί θα μπορέσουν να βρουν μία λύση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο το οποίο πλέον είναι μόλις 10 ημέρες μακριά.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα