H Unesco προστατεύει τα αρχαία
Στις 19 Ιουνίου
Στις 20 και 21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση των Κρατών μερών στη Σύμβαση της UNESCO του 1970, για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών.
Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 18η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής ή την αποκατάστασή τους σε περίπτωση παράνομης αφαίρεσης, ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της οποίας είναι
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σταθερό και συνεχές αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο πρόεδρος του Οργανισμού του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως καθηγητής Δ. Παντερμαλής.
Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού H.Bauer επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματά της βρετανικής πλευράς περί του ότι το ζήτημα των γλυπτών εμπίπτει στην αποκλειστική εποπτεία και διαχείριση του Συμβουλίου Διοικητών του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς της βρετανικής πλευράς, κατέχει το νόμιμο τίτλο κυριότητας των Γλυπτών.
Η κ. Bauer επίσης, αποτίμησε θετικά την ελληνική πρόταση τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης της ζωφόρου του ναού στην Αθήνα και το Λονδίνο, με σκοπό την απόκτηση ακριβέστερης επιστημονικής γνώσης. Σημειώνεται επίσης ότι, κατά πάγια πρακτική στην Επιτροπή, οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν στο περιθώριο της Συνάντησης σχετικό σχέδιο Σύστασης (Recommendation), το οποίο και υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.
Στο κείμενο της Σύστασης προστέθηκε φέτος εκτός από το γενικό αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και ειδικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για την κατ΄αρχάς επανένωση στο Μουσείο της Ακρόπολης των «αδέσποτων» θραυσμάτων που ευρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Η φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας υπήρξε άκρως επιτυχής, κατά γενική ομολογία, και παρουσιάστηκε το φαινόμενο αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Επιτροπής αλλά και τρίτων χωρών με καθεστώς παρατηρητού, να μην αρκεσθούν σε θετικά προς την Ελληνική Αντιπροσωπεία μας λόγια, αλλά να ζητήσουν και να λάβουν τον λόγο διαρκούσης της συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ένθερμα το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών στον ιστορικό τους χώρο (όπως αντιπρόσωποι από την Τουρκία, Περού, Γου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η αγαπημένη του Τόμας Πρωτόπαπας
- Φήμη βόμβα σπέρνει τον τρόμο στους “κηπουρούς”… ότι το σπίτι του Γιώργου στο Καστρί επωλήθη!
- Εκτέλεση με αποκεφαλισμό στη Σαουδική Αραβία
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ - «Με το «πουλί» στον ώμο και την μπλούζα της "Χρυσής Αυγής" θα εξαφανιστούν όλοι»
- Κοροξενίδης-Παναγιωτοπούλου: Η βάφτιση του γιου τους!
- Να δηλώσω ή όχι αυθαιρεσίες και ημιυπαίθριους στο Ε9;
- Τέχνη: Εκπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες (pics)
- Άνω κάτω η Ευρώπη από τον Έλληνα 13χρονο χάκερ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ λέει ο Βενιζέλος
- Τρομερή παρακμή: Επιστρέφουν στην Ευρώπη οι ...
- Το αντάρτικο πολεων ξαναγεννήθηκε; - Κτύπημα ...
- McLaren: Το ταχύτερο πιτ στοπ φέτος!
- Οι «τιμωροί» ομολόγων σορτάρουν γερμανικά ομόλογα
- Επιστρέφει το «baby box» στην Ευρώπη
- ΟΠΑΠ: Παπαθανασίου στη θέση Σπανουδάκη
- Οι ακροβατικές επιδείξεις της Αντζελίνα Τζολί
- Υπογραφή συμβολαίων για συντήρηση δρόμων σε Λάρνακα και Πάφο
- Συνωστισμός δημοσιογράφων στη Συγγρού που διεκδικούν θέση στην ΕΡΤ