H "αλλόκοτη" συμμαχία Μέρκελ-Σόιμπλε

Ως μία "αλλόκοτη" συμμαχία που διοικεί τη Γερμανία και εκτέθηκε από την ελληνική κρίση, χαρακτηρίζει το Bloomberg το δίδυμο Μέκρελ-Σόιμπλε.

Το 2000, η Άγκελα Μέρκελ προσπέρασε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πορεία της προς την κορυφή της πολιτικής κλίμακας. Ως υπουργός Οικονομικών, κέρδισε τη υπόσχεσή της για

ελευθερία στη χάραξη πολιτικής σε αντάλλαγμα για την αφοσίωσή του.

Τώρα, η "αλλόκοτη" συμμαχία που διαμορφώνει τον πυρήνα της προσπάθειας καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό την μεγαλύτερη πίεση που της έχεις ασκηθεί ποτέ, υποστηρίζει το Bloomberg. Καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης, η Μέρκελ είναι της άποψης ότι η νομισματική ένωση των 19 μελών πρέπει να μείνει άθικτη. Ο Σόιμπλε από την άλλη, φάνηκε να αρχίσει να απομακρύνεται από αυτή την άποψη, απευθύνοντας την απειλή της αποβολής προς μία κυβέρνηση που θεωρεί ως αναξιόπιστη.

Merkel και ο Schaeuble λειτουργούν με διαφορετική λογική" αναφέρει η Andrea Roemmele, πολιτική επιστήμονας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. Για τη Μέρκελl "σε κάποιο βαθμό σχετίζεται με την κληρονομιά της" ως Γερμανίδα καγκελάριος σε καιρούς κρίσης "και αυτό είναι κάτι που ο Σόιμπλε απλά δεν σκέφτεται" σημειώνει.

Η ως επί τω πλείστον εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των δύο, έχει "σπρώξει" τους σκεπτικιστές βουλευτές να στηρίξουν πακέτα διάσωσης στα οποία αντιτίθενται σχεδόν οι μισοί Γερμανοί. Ο "στρυφνός" Σόιμπλε έχει δώσει φωνή στις αμφιβολίες των βουλευτών, ενώ η Μέρκελ υπενθύμιζε στη Γερμανία τη μοναδική της ευθύνη στο να κρατήσει ενωμένο το ευρώ.

Merkel και ο Schaeuble τραγουδούν από την ίδια παρτιτούρα, αλλά διαφορετικές μελωδίες" σημειώνει στο Bloomberg o Fredrik Erixon, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες. "Αναλογεί στον υπουργό Οικονομικών να είναι ο κακός της υπόθεσης".

Οι ρόλοι τους, έγιναν περισσότεροι τεταμένοι από την εμφανή αποστροφή του Σόιμπλε για τις βολές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά της Γερμανίας.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ήταν εμφανής κατά τις τρεις ημέρες των ευρωπαϊκών διπλωματικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα, όπου η άποψη της Μέρκελ ότι η συμμετοχή της Ελλάδα στο ευρώ δεν μπορεί να ανασταλεί χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας, επικράτησε, εν μέσω πιέσεων από τη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτό ξεκλείδωσε τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου για την έναρξη των συνομιλιών για το τρίτο πακέτο διάσωσης το οποίο συνδέεται με περαιτέρω λιτότητα για την Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα