H συμφωνία δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω χαμόγελων και χειραψιών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα μία νέα διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ. Είναι η τρίτη φορά σε διάστημα πέντε ετών που έχουν ανακηρύξει τη νίκη στη μάχη να αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία. Αυτός ο τελευταίος θρίαμβος εμφανίζει κάθε σημάδι για να καταστεί βιώσιμος

όσο και οι προηγούμενες αποτυχίες.

Η πρώτη πρόκληση είναι να επιτευχθεί η συμφωνία, ανεξάρτητα από τις αξίες της, να οργανωθεί και να λειτουργήσει. Το κοινοβούλιο της Γερμανίας αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα και η "ανταρσία" προκαλεί αναταραχή στο κόμμα της καγκελαρίου Angela Merkel. Το πρόγραμμα διάσωσης θεωρείται πιθανό να περάσει παρά τις αντιδράσεις, χάριν στην υποστήριξη από άλλα κόμματα στη Bundestag - αλλά ο σκεπτικισμός στη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι βαθιά ριζωμένος.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα διότι υποδηλώνει μικρή ή μηδενική ανοχή οποιασδήποτε απόκλισης της Ελλάδας από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί - μία εξαιρετικά απαιτητική σειρά από αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου εγγυάται οτι θα υπάρξει "παραπάτημα". Η Ελλάδα είναι μνησίκακη και συμφώνησε στους όρους μόνο υπό ακραίο εξαναγκασμό. Το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με το θέμα και νέες εκλογές μπορεί σύντομα να είναι αναγκαίες.

Υποθέτοντας ότι αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν και το πρόγραμμα ακολουθηθεί ευσυνείδητα, θα δουλέψει; Αυτό εξαρτάται από το τι σημαίνει "δουλέψει". Το πρόγραμμα υποθέτει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τόσο φέτος όσο το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη μετά από αυτό, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου και τους περισσότερους παρατηρητές, θα εξαρτηθεί από τη νέα ελάφρυνση χρέους. Μιλώντας μετά τη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde είπε: "Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένη ότι το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της αποκλειστικά και μόνο μέσω δικών της ενεργειών".

Αυτό περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ είναι δικαιολογημένα αμήχανο από τη συμμετοχή του στις δύο προηγούμενες κακοσχεδιασμένες διασώσεις, και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο, εκτός εάν η ελάφρυνση του χρέους "πολύ πέρα ​​από ό, τι έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής", είναι μέρος του σχεδίου. Η Γερμανία και οι υποστηρικτές της, από την άλλη πλευρά, είναι αντίθετοι σε νέα μείωση του χρέους - ενώ επιμένουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης είναι ζωτικής σημασίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια και οι νέες επιμήκυνσης της λήξης του χρέους - αν και δεν είναι, προφανώς, ξεκάθαρες διαγραφές - είναι δυνατόν να δοθούν, και ήταν βέβαιη ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, επιμένοντας στην αυστηρή προσέγγιση σχετικά με τις υποχρεώσεις τις Ελλάδας, λέει ότι "υποθέτει" πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Αν αυτό είναι σαφήνεια, ανατριχιάζει κανείς να σκεφτεί πως θα είναι μια σύγχυση.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τα ίδια τρία πράγματα που χρειάστηκε από το 2010: Μια δέσμευση της ίδιας της χώρας για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να αφήνει περιθώρια για τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και σαφή μείωση των χρεών που δεν έχει καμία ελπίδα να αποπληρώσει. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να είναι καλύτερη από το τίποτα, και πιθανότατα θα επιτύχει να αναβάλει την επόμενη κρίση για λίγους μήνες. Αποτυγχάνει, ωστόσο, και στις τρεις πλευρές.

Πηγή: Capital.gr από Bloomberg View

Keywords
Τυχαία Θέματα