Iσχυρές εκρήξεις στη Τρίπολη

Πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη,το βράδυ της Πέμπτης κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το Ρόιτερ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερ Τζον Λόγκαν, πέντε δυνατές εκρήξεις αντήχησαν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών και στη συνέχεια πυκνή στήλη καπνού υψώθηκε προς τον ουρανό από ένα συγκρότημα το οποίο αποτελούσε μια από τις κατοικίες του Μουαμάρ Καντάφι.Πληροφορίες
από τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρουν ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μπάμπ Αλ-Αζίζιγια λίγομετά τις 11.20' το βράδυ και αφού προηγουμένως είχε ακουστεί ξανά η τραχιά βοή των συμμαχικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από την Τρίπολη. Μέσα στα επόμενα λεπτά ακολούθησαν άλλες τέσσερεις εκρήξεις.

Πράσινο φως στις πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων

Η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως στις πτήσεις μαχητικών ελικοπτέρων του στρατού πάνω από το έδαφος της Λιβύης, προκειμένου να αυξηθεί η ασκούμενη πίεση στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως αποκάλυψαν την Πέμπτη κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Βρετανία θα μπορούσε μαζί με τη Γαλλία να στείλουν μαχητικά ελικόπτερα σε επιχειρήσεις πάνω από το Λιβυκό έδαφος, στο πλαίσιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Εν τούτοις η Βρετανία δεν είχε αντιδράσει επίσημα μέχρι την Πέμπτη σε αυτή την προοπτική. Μετά τη σημερινή εξέλιξη και το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την κατ'αρχήν χρήση των Απάτσι, το ΝΑΤΟ μπορεί άμεσα να κινητοποιήσει το Βρετανικό στόλο επιθετικών ελικοπτέρων, που εκτός των άλλων, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά την εμπλοκή της Συμμαχίας σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος.

Αυτομόλησε στην ΕΕ, ο Λίβυος πρέσβης

Ο Λίβυος πρεσβευτής στην ΕΕ αυτομόλησε την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών. Η αποστασία του Αλ Χαντί Χαντείμπα, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής του καθεστώτος Καντάφι στην ΕΕ αλλά και τις Κάτω Χώρες ( Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο ), ήρθε ύστερα από μια περίοδο διαπραγματεύσεων, όπως αποκάλυψε διπλωμάτης της Ένωσης, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η απόφαση του Λίβυου αξιωματούχου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική στην ΕΕ, Κάθριν Άστον. " Η Ύπατη Εκπρόσωπος επιδοκιμάζει την απόφαση του κ.Αλ Χαντί Χαντείμπα, να διακόψει τους δεσμούς του με το καθεστώς Καντάφι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των πολιτών της Λιβύης ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άστον, Μάϊκλ Μαν. " Ήμασταν σε επαφή μαζί του και δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε τη θαρραλέα του απόφαση να ενταχθεί στον αγώνα για μία καλύτερη Λιβύη, για ένα φωτεινότερο μέλλον για το λαό του ", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεν έχει γίνει δυνατό μέχρι τώρα να βρεθεί ο Λίβυος διπλωμάτης για να σχολιάσει την εξέλιξη. Εν τούτο
Keywords
Τυχαία Θέματα