LuxLeaks: Νέες διαρροές αποκαλύπτουν φορολογικές συμφωνίες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντιμετωπίζει και πάλι σήμερα μια θύελλα μετά τη δεύτερη ομοβροντία του σκανδάλου LuxLeaks που επιβεβαιώνει την έκταση των πρακτικών φοροδιαφυγής προς όφελος πολυεθνικών που εφαρμόζονταν από το Λουξεμβούργο όταν ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός.

Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χθες, Τρίτη, το βράδυ νέες πληροφορίες οι οποίες έχουν κυρίως στόχο τους αμερικανικούς ομίλους Skype, που ανήκει στη Microsoft,
Walt Disney και Invista, θυγατρική του ομίλου Koch Industries των υπερσυντηρητικών αδελφών Κόουκ.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως από το 2009 ως το 2013 οι όμιλοι Walt Disney Co και Koch Industries προέβησαν σε περίπλοκες αναδιαρθρώσεις και διοχέτευσαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε θυγατρικές τους στο Λουξεμβούργο οι οποίες είχαν συμφωνήσει να καταβάλλουν φόρους χαμηλότερους από 1%.

Αυτό το νέο κύμα του σκανδάλου LuxLeaks ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από την επίσημη ορκωμοσία του συνόλου της Επιτροπής Γιούνκερ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης... στο Λουξεμβούργο. Τα μέλη της Επιτροπής πρόκειται να δεσμευθούν ότι θα "ασκήσουν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία και προς το γενικό συμφέρον της Ένωσης".

"Αντικειμενικά είμαι εξασθενημένος, επειδή το LuxLeaks κάνει κάποιον να πιστεύει ότι είχα συμμετάσχει σε ελιγμούς που δεν ανταποκρίνονται στους στοιχειώδεις κανόνες της δεοντολογίας και της ηθικής", παραδέχεται σήμερα ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται τον εαυτό του υπενθυμίζοντας πως 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν την πρακτική του "tax ruling", η οποία επιτρέπει σε μια πολυεθνική επιχείρηση να ζητεί εκ των προτέρων από μια χώρα να της γνωστοποιήσει πώς θα αντιμετωπισθεί φορολογικά. "Δεν θα ήθελα να με αντιμετωπίσουν μεμονωμένα. (...) Όλοι φταίξαμε, διότι δεν αντιδράσαμε στην ανισότητα των εθνικών φορολογικών προδιαγραφών που επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκουν ένα μαύρο θάλαμο στον οποίο να δρουν", τονίζει.

"Θέλω να πιστεύω ότι η αξιοπιστία μου δεν έχει κηλιδωθεί", λέει σε μια άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" (FAZ).

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε σήμερα ότι το σύστημά του να εκδίδει "tax rulings" για τις εταιρείες, αναφέροντάς τους πώς οι φορολογικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τις συναλλαγές τους, ήταν "σύμφωνη με τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία".

Ο εκπρόσωπος του ομίλου των αδελφών Κόουκ, ο Ρόμπερτ Τάπαν, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα: "Οι εταιρείες Koch διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους νομίμως και πληρώνουν φόρους σύμφωνα με τους νόμους".

Η εκπρόσωπος της Disney Ζένια Μούτσα υποστήριξε πως οι πληροφορίες είναι εσκεμμένα παραπλανητικές. "Ο μέσος όρος του παγκόσμιου ποσοστού φορολόγησης της Disney τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν 34% ... Η tax ruling δεν επηρέασε σημαντικά τους φόρους που πληρώνουμε".

Διαβεβαιώνοντας πως μια "πιο δίκαιη φορολόγηση" περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του προγράμματος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε σήμερα πως "δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πορείας εξαιτίας αυτού που συνέβη". "Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι δεσμευμένος 100% στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης", πρόσθεσε ο Ρικάρντο Καρντόσο.

Με βάση περίπου 28.000 σελίδες εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, περί τις 40 εφημερίδες είχαν αποκαλύψει πριν από ένα μήνα πως ανάμεσα στο 2002 και το 2010, όταν ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός, το Μεγάλο Δουκάτο είχε συνάψει φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG, για να ελαχιστοποιήσει τους φόρους τους, στερώντας από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το LuxLeaks2 εμπλέκει 35 νέες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες τις Skype, Walt Disney, Koch Industries, αλλά επίσης την καναδική Bombardier ή την Telecom Italia. Οι εν λόγω "tax rulings" είχαν συναφθεί ανάμεσα στο 2003 και το 2011.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αντέδρασε σήμερα διαβεβαιώνοντας ότι "στηρίζει" τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει σύντομα ένα σχέδιο απόφασης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις "tax rulings". Το Μεγάλο Δουκάτο υποστηρίζει πως εφαρμόζει ήδη "αυθορμήτως ή κατόπιν αιτήματος, την ανταλλαγή πληροφοριών" γι' αυτές τις συμφωνίες με άλλες χώρες, κυρίως με τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τον περασμένο μήνα ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε να καταθέσει έναν ευρωπαϊκό νόμο προς την κατεύθυνση αυτή. Στην FAZ κάνει επίσης λόγο για "σκέψεις" στους κόλπους της Επιτροπής για να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τις φορολογικές συμφωνίες τους.

"Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας" του συστήματος, "αλλά είμαι πολιτικά υπεύθυνος", είχε παραδεχθεί το Νοέμβριο ο άνθρωπος που επί 18 χρόνια, από το 1995 ως το 2013, υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Μόλις ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει μια πρόταση μομφής που κατατέθηκε από ευρωφοβικούς ευρωβουλευτές και η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα παρέμβει στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη χώρα του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει αυτή τη στιγμή τέσσερις έρευνες για "tax rulings" ώστε να προσδιορίσει αν πρόκειται για παράνομη κρατική βοήθεια. Οι δύο από τις έρευνες αυτές αφορούν το Λουξεμβούργο σχετικά με συμφωνίες με τον αμερικανικό γίγαντα του Ίντερνετ Amazon και με τον ιταλικό όμιλο Fiat.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα