«Mare nostrum» και «Τρίτων»

Η διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και οι αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τρίτων» και η κατάργηση του ιταλικού προγράμματος «Mare nostrum» ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελ. Κουμάντου και Ελ. Ορφανίδου.

Οι Ρωμαίοι την περίοδο της Pax Romana (της Ρωμαϊκής ειρήνης των δυο πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων) αποκαλούσαν τη Μεσόγειο Mare Nostrum γιατί ήταν όλη δική τους και

σε γενικές γραμμές δεν είχε πολέμους και θύματα

Οι αρχαίοι Έλληνες στο βυθό του Αιγαίου δημιούργησαν τον Τρίτωνα, μια θεότητα που αναφέρεται πρώτη φορά στη θεογονία του Ησίοδου. Ο Γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης που είχε ουρά ψαριού φέρεται να έχει μυθολογική καταγωγή από τον κόλπο της Σύρτης και το Λιβυκό πέλαγος.

Σήμερα και το Mare nostrum και ο Τρίτων είναι προγράμματα διάσωσης μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν μέσω θαλάσσης στον Δυτικό κόσμο. Το ιταλικό Mare nostrum φεύγει, ο Ευρωπαϊκός «Τρίτων» έρχεται.
Δυστυχώς, η αφορμή που έφερε στο κέντρο της επικαιρότητας τα δυο αυτά σχέδια είναι τραγική: ένα πολύνεκρο ναυάγιο χθες στη Μαύρη θάλασσα.

Το Mare Nostrum ήταν η ενοχική απάντηση της Ιταλίας στη Λαμπεντούζα, το ναυάγιο που άφησε στις ιταλικές θάλασσες και ακτές 311 νεκρούς. Αποφασισμένη η ιταλική κυβέρνηση να σώσει τη χαμένη της τιμή και να απαντήσει στις διεθνείς αλλά και στις εσωτερικές αντιδράσεις δημιούργησε την αποστολή Mare Nostrum με το πολεμικό της ναυτικό και όχι μόνο και έσωσε περισσότερους από 150.000 μετανάστες από τα νερά της Μεσογείου μόνο μέσα στο 2014.

Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Mare Nostrum τελειώνει και διεθνείς οργανισμοί καθώς και φιλανθρωπικές οργανώσεις εκτιμούν ότι θα θύματα θα αυξηθούν κυρίως επειδή η νέα επιχείρηση, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Τρίτων, έχει άλλα χαρακτηριστικά, και πολύ λιγότερα κονδύλια.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος διευθυντής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί», εξηγεί τι σημαίνει ότι η επιχείρηση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού «Mare nostrum» παραδίδει τη σκυτάλη στην επιχείρηση «Τρίτων» της ΕΕ.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος διευθυντής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τόσο στα κέντρα κράτησης, όσο και στις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί η ένσταση αρκετών χωρών από το κέντρο και το βορρά της Ευρώπης ότι τα προγράμματα διάσωσης αυξάνουν το μεταναστευτικό ρεύμα, καθώς επίσης και η στάση της Βρετανίας που δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει με κανένα τρόπο στο πρόγραμμα «Τρίτων», θεωρώντας ότι τα κονδύλια πρέπει να δοθούν σε προγράμματα στους τόπους προέλευσης των μεταναστών.

Βεβαίως, όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επιμένουν ότι δεν θα ανακοπεί το ρεύμα προς τη Δύση όσο τα περιβάλλοντα είναι ασταθή, όπως πχ αυτό στη Συρία, στην υποσαχάρια Αφρική ή Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα