«Mία δύσκολη διαπραγμάτευση»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Πλάτωνας Μονοκρούσος, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου και μεταξύ άλλων είπε πως «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αναπάντεχη» και πως ελπίζει ότι «αυτό θα είναι κάτι προσωρινό».


* Για την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα:

«Είναι μία πολύ δύσκολη

περίοδος και μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Όσον αφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ήθελα να σημειώσω ότι ήταν αναπάντεχη, δεν την περίμενε κανείς. Βέβαια, όπως σημειώθηκε και χτες και από την ΕΚΤ, συνεχίζεται η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφασίζει κάθε δύο εβδομάδες γι' αυτή τη χρηματοδότηση. Χρειάζεται μία πλειοψηφία 2/3 του διοικητικού συμβουλίου. Η κύρια επίδραση όλου αυτού είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού... Εάν υπάρξει μία συμφωνία μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, αυτό μπορεί να αναστραφεί. Ένα μεγάλος μέρος των ομολόγων που χρησιμοποιούνται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως αποδεκτό ενέχυρο για τις πράξεις παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτως η άλλως, θα σταματούσε να αποτελεί αποδεκτό ενέχυρο τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μία ντιρεκτίβα την οποία γνωρίζουμε εδώ και 3 - 4 χρόνια. Αυξάνει, λοιπόν, το κόστους δανεισμού του τραπεζικού συστήματος. Βέβαια το κόστος αυτό έχει υποχωρήσει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά θα έλεγα ότι αποτελεί μία εξέλιξη που δεν είναι θετική. Όταν υπάρχει μία αύξηση του κόστους, αντιλαμβάνεστε ότι και το κόστος και τα επιτόκια δανεισμού δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία υποχώρησης που είχαν τα τελευταία 2 - 3 χρόνια. Αν βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση με τους εταίρους, αυτό μπορεί να αλλάξει. Θα ήθελα να πιστεύω και ελπίζω ότι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις για μια προσπάθεια μεγαλύτερης παροχής ρευστότητας στην οικονομία. Άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά των τραπεζών. Η πορεία του τραπεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι συνθήκες βελτιώθηκαν πολύ τα δύο τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η ταχύτητα δημιουργίας των προβληματικών δανείων το δεύτερο μισό του 2014 είχε υποχωρήσει σημαντικά. Η προσωπική μου πρόβλεψη, ως οικονομολόγος της Τράπεζας, το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2014, ήταν ότι θα βλέπαμε την κορύφωση του λόγου προβληματικών δανείων προς το σύνολο δανείων, κάπου μέσα στο πρώτο μισό του 2015. Εάν δεν έχουμε αναπάντεχες πολιτικές εξελίξεις, συνεχίζω να πιστεύω σε αυτή την εξέλιξη. Αν τα πράγματα πάνε καλά και με την διαπραγμάτευση, θα υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση στις συνθήκες δανεισμού. Το 2015 ή το 2016, μάλλον προς το τέλος του 2015, αν τα πράγματα πάνε καλά για τη χώρα, κάποιος θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε μία σημαντική βελτίωση στο ρυθμό παροχής ρευστότητας προς την οικονομία».

* Για τη ρευστότητα σε επίπεδο δημοσίου:

«Όντως όσον αφορά αυτό το ζήτημα υπάρχουν θέματα. Υπάρχουν πολύ μεγάλες λήξεις το 2015. Το 2015 είναι βασικά η δύσκολη χρονιά. Του χρόνου οι πληρωμές για τόκους και χρεολύσια πέφτουν σημαντικά και την επόμενη πενταετία. Το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί σε πρώτη φάση στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι η ομαλή χρηματοδότηση του δημοσίου... Από τέλος Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους χρηματοδότηση, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δαπάνες του δημοσίου και για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες συνθήκες στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα