NYΤ: Η Ελλάδα αλλάζει πορεία

«Η αίσθησή μου είναι ότι η Ελλάδα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά γυρίζει σελίδα (παρά το λάθος με την ΕΡΤ)», σημειώνει ο αρθρογράφος των New York Times, Roger Cohen.

«Όπως σημείωσε και ο Hugo Dixon του Reuters,

υπάρχει τώρα ένα αξιόπιστο μονοπάτι προς τη σωτηρία. Διακρίνω δύο στοιχεία: την τεράστια προσαρμογή και, σε ένα βαθύτερο και πιο σημαντικό επίπεδο, την αλλαγή νοοτροπίας που τη συνοδεύει», προσθέτει.

Ο αρθρογράφος των New York Times, Roger Cohen, επισημαίνει ότι αναφορικά με την αναπροσαρμογή, οι τράπεζες τώρα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και δεν υπάρχει τώρα συζήτηση για το ενδεχόμενο να τα καταστρέψουν όλα. Τα καταστροφικά σενάρια για έξοδο από το ευρώ έχουν εξαλειφθεί. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται κοντά στο να ισοσκελιστεί, όπως είναι και ο προϋπολογισμός χωρίς τις πληρωμές των τόκων. Οι μισθοί είναι πιο ανταγωνιστικοί.

Αναφορικά με την αλλαγή νοοτροπίας, ο αρθρογράφος επισημαίνει τα παραδείγματα νέων ανθρώπων που επικαλείται, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης, ο διευθυντής της Biolea, παραγωγός ελαιολάδου στη Δυτική Κρήτη, που έχει επιβιώσει της κρίσης, μειώνοντας το κόστος κατά 20%, περιορίζοντας τα αποθέματα και προσαρμοζόμενος σε μια οικονομία όπου όλοι θέλουν προκαταβολικά τις πληρωμές.

Αναφέρει επίσης παραδείγματα νέων ανθρώπων που επέστρεψαν στους τόπους καταγωγής τους και ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες. «Η Ελλάδα επιστρέφει στα βασικά. Στοιχηματίζω ότι σε μια δεκαετία από τώρα, η συγκομιδή θα είναι πλούσια», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, σε νέο τους δημοσίευμα οι Financial Times υποστηρίζουν ότι είναι ώρα η Ευρώπη να επωμιστεί τα δικά της προβλήματα και η ευρωζώνη να απαλλάξει το ΔΝΤ.

Στην πράξη οι Ευρωπαίοι έχουν υποβιβάσει το ΔΝΤ, και το Ταμείο δεν διαμαρτυρήθηκε. Οι ανησυχίες ήρθαν στην επιφάνεια εν μέρει κυρίως το ΔΝΤ μπορεί να μην δανείσει στους πιστωτές χωρίς την πλήρη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για το επόμενο έτος.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί ακόμη να επαναπρογραμματίσουν την εξυπηρέτηση χρέους της Ελλάδας, ένας τρόπος για να ελαφρυνθεί το χρέος της χώρας πολύ «τοξικές» πολιτικά ονομαστικές απομειώσεις.

Αποδεσμεύοντας ωστόσο το ΔΝΤ από το νεκρό γάμο με την Ευρώπη, θα είναι πιο εύκολο για το ίδιο να πει την αλήθεια όπως την βλέπει, και πιο δύσκολο για την ευρωζώνη να αγνοήσει τις αποτυχίες της δικής της πολιτικής.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα